Sjakk

Nå skal kongen av sjakk bygge sitt imperium

Magnus Carlsen skal bli et virkelig universelt idrettsikon.

Magnus Carlsen gliste søndag kveld, etter at seieren over Viswanathan Anand var et faktum. I bakgrunnen er manager Espen Agdestein.
  • Kurt B. M. Haugli

SOTSJI (Aftenposten.no): Han var glad, han var lettet og han var småsyk da han viste frem det bredeste smilet han har hatt siden han kom til Sotsji.

Magnus Carlsen er verdensmester nok en gang. Sjakkentusiaster verden over hyllet ham. Hans tilhengere jublet.

Les også

- Jeg er ikke i form til feiring

Nå er det to år til neste gang han blir utfordret. Neste VM-kamp skal arrangeres i 2016. Det betyr at det er god tid til å gjøre merkevaren Magnus Carlsen stor.

— Han har jo vært verdensmester i et år, så noen dramatisk endring vil det ikke bli, sier manager Espen Agdestein på sitt mest edruelige vis.

Men det bobler med tanker og ideer. Mulighetene er mange for manageren og sjakkegeniet. Det er Agdestein som skal forvalte mesterens tilbud.

Stor utenfor sjakken

Det er nå jobben starter. Jobben med å gjøre Magnus Carlsen til et idrettsikon som hele verden kjenner til, uansett om de skjønner sjakk eller ikke. Til nå er han bare ikonisert i Norge og i sjakkverden.

Les også

VM-kongen ble så glad at han fikk nerver

Han har mange av de egenskapene som skal til. Manager Espen Agdestein er ikke i tvil. Frem mot neste VM-kamp skal Magnus bli stor, mye større. Noen planer ligger der, andre er ikke utformet.

— Potensialet til å bli større er der, sier manageren.

Er klar til å utvide

Magnus Carlsen smiler og samler sine nærmeste rundt seg etter at det hele er over. I midten mesteren. Rundt ham fra venstre Arne Horvei, medierådgiver, kokken Magnus Forssell, søsteren Ingrid Carlsen, mesteren, pappa Henrik Carlsen, manager Espen Agdestein (sittende), Kate Murphy som er daglig leder i selskapet Play Magnus og lege Brede Kvisvik. Helt til høyre står servitøren Leyla og åpner champagnen.

Grunnmuren for å bygge et sjakkimperium i Magnus Carlsens navn er allerede lagt. Magnuschess AS: Dette er selskapet hvor alle inntektene fra spill og sponsorer havner. Selskapet hadde 18 millioner kroner i omsetning i 2013. Resultatet ble 10 millioner. Magnus Carlsen eier selv 85 prosent av aksjene i selskapet. Faren Henrik eier de resterende 15 prosent. Daglig leder er pappa, mens moren Sigrun Øen er styremedlem.

Management: Espen Agdestein har en managementavtale med Magnuschess. Han jobber på heltid med Magnus Carlsen. I tillegg har han en medhjelper ansatt i halv stilling.

Play Magnus: En app som allerede er blitt en stor suksess. I denne appen kan du spille mot Magnus Carlsen på forskjellige alderstrinn. Selskapet har en fast ansatt og en rekke utviklere på kontrakt.

Team Carlsen: Laget til Team Carlsen består av innleide sekundanter i forbindelse med større turneringer. Danske Peter Heine Nielsen er ansatt som coach på heltid. Legen Brede Kvisvik og kokken Magnus Forssell blir bare innleid i spesielle tilfeller som ved VM-kampene de to siste årene.

Ingen sponsortørke

Det er ikke prispengene alene som gjør Magnus Carlsen til en velstående mann. Under årets VM i Sotsji var prispengene på en million euro (ca. 8,5 millioner kroner). Potten deles med 60 prosent til vinneren og 40 prosent til taperen.

Les også

- Magnus kan bli den aller største i sjakkhistorien

Det er hos sponsorene de virkelig store beløpene ligger.

De siste årene har det ikke vært noen problemer for Magnus Carlsen å hente inn sponsorer. Det er få idrettsutøvere i Norge som kommer i nærheten av det hans Magnuschess drar inn. Det kan bli betydelig større beløp som går gjennom den bedriften de neste årene.

Spesielle egenskaper

Manager Agdestein understreker at de er veldig godt fornøyd med de sponsorene som allerede er til stede. De har lenge vært lojale og satset på Carlsen. Men han ser ikke bort fra at de virkelig store sponsorene kan komme luskende etter hvert.

– Magnus har spesielle egenskaper som gjør at han skiller seg ut fra de andre. Det er fortsatt å være sterkest eller raskest, men det å være smartest er en relevant verdi for forretningslivet i dag. Slik sett vil Magnus være veldig attraktiv. Fortsatt er det litt igjen før de virkelige store selskapene er interessert, sier Agdestein.

Les også

Carlsens sjakk-stil minner om Drillos fotball

Samtidig er Espen Agdestein klar på at det ikke nødvendigvis er pengene som er det som driver ham.

— Magnus har et fornuftig forhold til penger og han er glad for at han tjenere godt på sporten sin. Men det er gleden ved å spille sjakk som driver ham, sier manageren.

Mangedoblet inntektene

Det var ikke bare Team Carlsen og hans manager som jublet i går kveld Sotsji-tid. Presidenten i Norges Sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson, gliste fra øre til øre. Han er imponert over det Carlsen gjør på sjakkbrettet, men han vet jo at Magnus-suksess er helt avgjørende for inntektene til et forbund som har slitt med oppmerksomhet og økonomi i alle år.

– Magnus er viktig for norsk sjakk. Veldig viktig. Etter at Magnus ble en stor stjerne har vi økte sponsorinntekter på flere hundre prosent. Derfor er seieren til Magnus i dag veldig viktig for oss og hele sjakk-Norge, sier Jøran Aulin-Jansson.

I tillegg til de nevnte er det mange andre som har grunn til å juble både for sjakklig suksess og for at deres prosjekter nå kommer til å bli langt mer interessante. De to forfatterne Åge Sivertsen og Arne Danielsen har begge bokprosjekter som skal handle om Magnus Carlsen.

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen