Sjakk

«Skandaløs» tabbe banet vei for Carlsens femte strake seier

Nå er verdensmesteren alene på topp i Tata Steel Chess.

ta0b1649.jpg Foto: NTB SCANPIX

 • Nicholas Bergh
  Journalist

BAADUR JOBAVA-MAGNUS CARLSEN 0-1

Det var en Magnus Carlsen i kjempeform som søndag tok fatt på et parti mot den uberegnelige georgiske stormesteren Baadur Jobava.

Georgieren ligger helt sist i turneringen, men han så lenge ut til å ha et lite overtak mot verdensmester Carlsen. Jobava knuste imidlertid egne sjanser med sitt 40. trekk.

Etter den tabben, som TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer beskrev som «skandaløs», økte Carlsens vinnersjanser fra under 10 prosent til rundt 50 prosent, ifølge sjakkcomputere.

I intervjusonen etter partiet sa imidlertid Carlsen at han følte at partiet begynte å gå hans vei allerede før Jobavas brøler.

Etter flere upresise trekk fra Jobava senere i partiet kunne Carlsen innkassere seieren. Dermed leder nordmannen Tata Steel Chess med seks poeng, etter åtte av 13 runder.

— Jeg spilte ikke kjempebra i dag. Jeg kom litt bedre ut av åpningen, så ble det uklart, oppsummerer Carlsen et intervju med TV 2. Nordmannen skrøt også av motstanderen, til tross for tabben som ødela partiet for Jobava.

— Han utspilte meg litt i dag. All ære til ham for det. Jeg synes ikke mitt eget spill var så kreativt, sier Carlsen.

Før partiet med Jobava hadde Carlsen vunnet fire strake partier i den prestisjetunge turneringen. Loek van Wely, Levon Aronian, Fabiano Caruana og Hou Yifan hadde alle måttet gi tapt for verdensmesteren før søndagens parti.

Gikk «all in» fra start

Etter lørdagens parti gjorde Jobava det klart at han ikke ville «safe» mot verdensmester Carlsen.

— Jeg hater remiser. Jeg vil gå «all in» for å vinne mot Magnus, sa Jobava til TV 2. Georgieren holdt det han lovet, for han valgte det risikable åpningstrekket 1. b3. Dette har stormesteren fra Georgia hatt suksess med tidligere, men det er likevel et svært uvanlig trekk, blant annet fordi det ikke er godt egnet for å ta kontroll over sentrale felter på brettet.

Litt senere så det ut som at det kreativite påfunnet ville straffe seg. Carlsen så nemlig ut til å ha et overtak ganske tidlig i partiet, til tross for at nordmannen hadde ulempen ved å spille med de svarte brikkene.

— Jobava til angrep mot Carlsen i Tata Steel Chess, men den fargerike georgieren angriper tilsynelatende sin egen posisjon, skrev den norske stormesteren Einar Gausel i en sarkastisk bemerkning på Twitter.

- Dette kan gå skeis

Etter hvert skulle imidlertid Jobava få et bedre fotfeste i partiet. Etter Jobavas 21. trekk var Carlsens VM-sekundant Jon Ludvig Hammer alvorlig bekymret på Carlsens vegne, spesielt på grunn av Jobavas innflytelsesrike hester.

— Nå er jeg reelt bekymret for at dette kan gå skeis for Magnus, sa Hammer i TV 2-studio.

Jobava klarte imidlertid ikke å utnytte hestene sine til å skape alvorlige problemer for Carlsen. Det hele så ut til å ende med remis, men Jobava skulle torpedere egne sjanser med sitt 40. trekk.

Georgierentapte nemlig en bonde etter tabben. Plutselig var Jobavas konge i umiddelbar fare.

— Vi tenkte «kanskje Magnus får en sjanse dersom Jobava gjør noe dumt». Dette var ikke dumt, det var skandaløst, sa Jon Ludvig Hammer.

Carlsen har dermed seks poeng i turneringen. Nordmannen er nå alene i ledelsen. Et halvt poeng bak jager Maxime Vachier-Lagrave, Ding Liren og Wesley So. Sistnevnte vant søndag over ukraineren Vasilij Ivantsjuk, som har ledet store deler av turneringen.

— Det er fortsatt fem kamper igjen, mye kan skje, sa So til TV 2 etter seieren over Ivantsjuk.

Mandag er det hviledag i Tata Steel Chess. Tirsdag spiller Carlsen mot Teymur Radjabov fra Aserbajdsjan.

 1. Les også

  Trekkene hans forbløffer verden - i dag spiller sjakkens showmann mot Carlsen

 2. Les også

  Carlsen dro på fotballkamp etter sjakkbragden

 3. Les også

  Carlsen tvang frem seier mot verdens beste sjakkdame

Les mer om

 1. Sjakk
 2. Magnus Carlsen