Nå har Magnus Carlsen tidenes beste sjakk-rating

<p>Nordmannen er best i verdenshistorien.</p>

International chess player Magnus Carlsen from Norway, reacts during the Final Chess Masters Match in Bilbao northern Spain, Tuesday, Oct.11, 2011. (AP Photo/Alvaro Barrientos)

Magnus Carlsen (22) fra Bærum er nå historiens beste sjakkspiller. Med en rating på 2857,4 poeng har han passert Garry Kasparovs rekord fra 1999. 22 år gamle Carlsens rating hos Det internasjonale sjakkforbundet har steget underveis i den pågående sjakkturneringen London Chess Classic, og tirsdag nådde Carlsen en ny milepæl etter partiet mot Gawain Jones.

Han er den første vestlige som har bestenoteringen siden Bobby Fisher på 70-tallet.

Espen Agdestein er Carlsens manager, og har fulgt sjakkspilleren tett de siste tre årene.

— Magnus tar ikke av. Det er en av hans styrker. Det er sjelden han leser om seg selv i avisen. Det kan godt hende at han irriterer seg i kveld fordi han kunne gjort et bedre trekk i partiet enn å kjenne på lykkefølelsen, sier Agdestein til aftenposten.no.

Han reiser til London i morgen for å være sammen med Carlsen, som også er ambassadør for Sjakk-OL Tromsø 2014. — Jeg har fulgt på nettet hjemmefra og sett på pressekonferansen. Han sa at han var svært fornøyd. Men det viktigste for ham er å ha høyest ranking på den offisielle listen, som blir resultatet etter denne turneringen. Dette er bare en liverating.

— Det er vanskelig å sammenligne med Kasparov. Det som er sikkert, er at nivået i toppen er høyere nå mye på grunn av hjelpemidler som informasjon på internett og avanserte sjakkprogrammer. Magnus er klart best i dag, og det er lett å argumentere for at han er tidenes beste.

En fantastisk prestasjon

På lista over verdens beste sjakkspillere ligger Magnus Carlsen nå på topp.

- Magnus har uoffisielt tatt beste ratringprestasjon noensinne. Han er en av de største spillerne, det er helt utrolig. En fantastisk prestasjon, sier Dag Danielsen, tidligere generalsekretær i Norges Sjakkforbund, nå med samme stilling i Ungdommenes Sjakkforbund til aftenposten.no.

Han sier at dette er en milepæl som det når virkelig blir snakket om i sjakkverdenen. Danielsen mener Carlsen ytterligere understreker hvor god spiller han egentlig er.

Han legger imidlertid til at han ikke automatisk mener at dette gjør Carlsen til tidenes beste spiller.

— Det er vanskelig å sammenligne dagens rating med den som var tidligere, i og med at det har gått en viss inflasjon i systemet. Det er ingen automatikk i at han er verdens beste, kanskje bør han bli verdensmester før vi kan si det, sier Danielsen, uten at han ønsker å trekke noe som helst fra Carlsens prestasjon.

- Det er fantastisk prestasjon, og veldig stort at det er en nordmann som gjør det. Noe annet må ikke få overskygge det, sier Danielsen.

Turneringen i London avsluttes 10. desember.