Sjakk

Her kopierer Carlsen kompisen: – Han visste det nok

Men Jon Ludvig Hammer tar ikke æren for verdensmesterens raske seier.

Jon Ludvig Hammer og Magnus Carlsen har hatt mange sjakkdiskusjoner oppgjennom årene.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

ALEKSEJ DREEV-MAGNUS CARLSEN 0–1

Magnus Carlsen er i en god stim i utslagsturneringen World Cup i Tblisi, Georgia. Onsdag beseiret han den russiske veteranen Aleksej Dreev med de svarte brikkene. Det innebærer at Carlsen kun trenger remis i returoppgjøret torsdag for å sikre avansement til runde 3.

Carlsen brukte bare 32 trekk på å knuse Dreev onsdag. Trolig fikk han inspirasjon fra sin tidligere klassekamerat Jon Ludvig Hammer, som også har fungert som sekundant under VM-kampene i 2013 og 2014.

Les også

11-åring rystet stormester Simen Agdestein (50): – Han er et kjempetalent

Da Carlsen spilte c4 i sitt tiende trekk, spilte han nemlig helt likt som Hammer gjorde i et hurtigsjakkparti mot Inge Skrondal tidligere i år. Sjakkjournalist Tarjei Joten Svensen, mannen bak nettstedet Matt & Patt, påpekte sammehengen underveis i partiet.

– Han visste nok om mitt parti, sier Hammer til Aftenposten.

– Tar du æren for seieren?

– Nei, sier stormesteren og ler.

– En ypperlig start

For selv om Hammer vant partiet mot Skrondal, fikk han trøbbel underveis. Carlsen gjorde imidlertid kort prosess med Dreev, etter at partiet gikk i en annen retning enn Skrondal-Hammer.

Etter tre timer var stillingen håpløs for Dreev, som før runden ble beskrevet som en «ekkel motstander» av Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn.

– Det er veldig fint å vinne med svart. Det gjør det svært sannsynlig å vinne matchen i langsjakkpartiene. Da får han en ny hviledag mens andre spiller omspill på fredag. Magnus har fått en ypperlig start, sier Hammer, som selv er nummer 144 i verden.

Les også

Ekspert fremhever Magnus Carlsens luksusgrep: – Det er ingen andre som har det

– Det skjer ikke hele tiden

Hammer kunne potensielt ha kvalifisert seg til turneringen gjennom å vinne det nordiske mesterskapet. Men da det nordiske mesterskapet kolliderte med NM, valgte han sistnevnte. Hjemmefra fikk Hammer uansett se én av ideene hans utspille seg på brettet – verdensmesterens brett.

– Det skjer ikke hele tiden. Det er morsomt. Men det er litt morsommere når det er noen andre enn Magnus, hvis man kan si det sånn.

– Hvorfor det?

– Jeg vet grunnen til at Magnus spiller noe jeg har spilt. Enten har vi sett på det sammen, eller så har han sett ett av mine partier. I tillegg er ikke Magnus så vanskelig å be. Hvis du sier noe til ham, kan han tenke at åpningen ikke er god, men spennende. Og likevel gjøre det.

– Andre er litt mer grundige. Hvis de gjentar det, er det fordi de mener at det er et godt trekk, fortsetter Hammer.

Norges andre deltager i World Cup, 18-åringen Aryan Tari, fikk en tam start på runde 3. Han spilte remis mot amerikaneren Aleksandr Lenderman. Dermed spiller Tari med kniven på strupen i torsdagens parti, der han dessuten har de svarte brikkene.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen