Russer kan etterfølge Carlsen: – Problematisk

Russiske sjakkspillere får fortsatt lov til å spille under nøytralt flagg. Derfor kan Magnus Carlsens etterfølger som verdensmester bli en russer.

Jan Nepomnjasjtsjij (t.v.) får et nytt forsøk på å bli verdensmester. Motstander denne gang er kineseren Ding Liren (t.h.).

Jan Nepomnjasjtsjij, som ble maltraktert av Carlsen i VM-matchen i 2021, skal møte kinesiske Ding Liren i en 14 partiers kamp om VM-tittelen. Første parti spilles 1. påskedag.

Etter å ha sagt i lengre tid at han trolig ville gjøre det, meldte Magnus Carlsen i juli 2022 at han ikke kom til å forsvare sin VM-tittel, som han har hatt siden han slo Viswanathan Anand i november 2013.

Snaut ti år var nok for Carlsen, som uansett er suveren ener på verdensrankingen.

Nå er det nummer to og tre på verdensratingen som møtes; Nepomnjasjtsjij toer og Ding Liren treer.

VM-DUELL: Jan Nepomnjasjtsjij (t.v.) og Ding Liren fotografert da de møttes i kandidatturneringen i 2022.
  • Jan Nepomnjatsjij var Carlsens motstander i VM-matchen i 2021 og spilte en imponerende kandidatturnering («VM-kvalifisering») i 2022 der han vant med 9,5 av 14 mulige poeng.
  • Ding Liren ble nummer to i den samme kandidatturneringen etter en dramatisk seier over Hikaru Nakamura i siste parti. Dermed blir kineseren den som erstatter Carlsen som Nepomnjatsjijs motstander i «finalen».

VM-matchen går over 14 partier i klassisk sjakk. Den som første som får 7,5 poeng, blir verdensmester. Spillerne kan ikke be om remis før trekk 40.

NRK-EKSPERT: Torstein Bae.

– Jeg synes kampen er helt åpen, og Nepo har jo fordelen av å ha spilt om tittelen før. Likevel legger jeg litt mer vekt på ratingnivå de siste årene og har derfor Ding Liren som uhyre knapp favoritt, sier NRK-ekspert Torstein Bae til VG.

– Hva tenker du om at en russer kan bli verdensmester?

– Jeg synes russernes deltakelse i toppsjakken er problematisk sett hen til at ukrainske utøvere får treningslokaler bombet og er nødt til å forsvare livet på slagmarken fremfor å flytte treklosser i stressless og drikke en kopp lapchang souchong på pauserommet.

Magnus Carlsen blir et Champions Chess Tour-intervju spurt om hvem han tror eller håper vinner. Svaret er:

– Jeg bryr meg ikke!

Her er reglene for matchen.

VM-matchen går i Kasakhstans hovedstad Astana - nærmere bestemt på luksushotellet St. Regis Astana.

Premiepotten er på 22 millioner kroner. 60 prosent av dette går til vinneren, 40 prosent til taperen.