Sjakk

Carlsen føler seg stemplet som «grådig»: – Vil be om det tredobbelte neste gang

Magnus Carlsen (29) mener han blir beskyldt for å være grådig. – Han ville ikke spille under de samme finansielle vilkårene som motstanderne, hevder sjakkarrangør.

Magnus Carlsen deltar ikke i den pågående nasjonscupen i sjakk som Chess.com arrangerer.
  • Viljam Brodahl
    Aftenposten

Den norske sjakkongen reagerer på en uttalelse fra sjakkarrangøren Chess.com. I disse dager spilles det en nasjonscup på sjakknettstedets sider – uten Magnus Carlsen.

I en Twitter-uttalelse begrunnet Nick Barton, direktør for forretningsutvikling hos Chess.com, Carlsens manglende deltagelse med følgende:

– Vår forståelse er at Magnus ikke var villig til å spille under de samme finansielle vilkårene som de andre motstanderne, het det i en uttalelse torsdag kveld.

Dagen etter responderte nordmannen på innlegget til Chess.com. Carlsen kjente seg ikke igjen i begrunnelsen.

– Takk for at dere skaper et veldig underholdende arrangement, og for at dere lar meg vite at jeg blir invitert til arrangementer i fremtiden. Nå som dere har utpekt meg som grådig, vil jeg be om minst det tredobbelte av hva jeg ville bedt om denne gangen, skrev han i et syrlig svar.

TV 2 omtalte saken først.

  • LEST DENNE? Carlsen klar for ny turnering: Skal spille på 17. mai

Ønsket ikke å delta i turneringen

Vi har forsøkt å få en kommentar fra Carlsen. Hans far og manager Henrik Carlsen ønsker ikke å kommentere saken og viser til sønnens Twitter-melding.

Det er under én uke siden Carlsen slo Hikaru Nakamura i sin egen onlineturnering, der han samtidig stakk av med førstepremien på 734.000 kroner. De siste dagene har Carlsen brukt tiden sin til å kommentere den pågående nasjonscupen for nettstedet Chess24, som han er en av hovedeierne av.

Under sendingen har Carlsen påpekt at han gjerne skulle deltatt for Norge, men at han har valgt å stå over turneringen i og med at Norge ikke er blant de beste sjakknasjonene for lag.

– Det ville virket litt malplassert, siden de største sjakknasjonene i verden deltar og vi er ikke blant dem. Jeg elsker dette landet, men vi er ikke blant de beste, sa Carlsen, ifølge Chess24.

Hans manglende deltagelse har ikke noe med at Chess.com er et konkurrerende nettsted til Chess24, mener han. I turneringen deltar det lag fra Russland, Kina, India og USA – i tillegg til blandende lag fra Europa og resten av verden.

– For meg ville jeg følt det viktigere å delta hvis jeg hadde vært amerikaner, kineser eller til og med russer. Å representere sitt eget land i en slik turnering føles stort, men å representere Europa føler jeg ikke så sterkt for, fortalte han.

Henrik Carlsen er Magnus Carlsens far og manager.

– Antydet på ingen måte at han er grådig

Nick Barton i Chess.com er forelagt kritikken fra Carlsen. Han mener at de på ingen måte antydet at nordmannen er grådig.

– Vi forstår Magnus fullstendig om å se etter avtalen han mener er best for ham fra arrangement til arrangement. Vi antydet på ingen måte at han er grådig ved å gjøre det, forteller Barton til oss i en e-post.

Lørdag kveld beklaget også Daniel Rensch, kommunikasjonssjef i Chess.com, på Twitter.

– På vegne av meg selv og chess.com vil jeg be om unnskyldning, Magnus. Vi mente aldri å antyde manglende respekt. Sjakken er heldig som har deg, skriver han.

Carlsen var overrasket

Et annet poeng, som også Carlsen har reagert på, er at Chess.com ikke kontaktet nordmannen direkte for å tilby ham en plass i turneringen. I stedet tok Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) kontakt, skriver Chess24.

– Jeg var faktisk veldig overrasket over at ingen i Chess.com tok kontakt med meg selv om den arrangeres på deres plattform. Gi meg i det minste beskjed om dere vil ha meg til å spille, sa Carlsen under sendingen.

– Vi ønsker å gjenta at som følge av Fides ønske, spilte Chess.com ingen rolle i å invitere spillere til nasjonscupen, sier Barton.

Chess.com-direktøren hyller nordmannen som en av sjakkens beste spillere gjennom tidene. Han påpeker samtidig at han og Chess.com ikke har annet enn stor respekt for ham som spiller, person og forretningsmann.

– Vi håper inderlig å se Magnus spille på Chess.com igjen i fremtiden, legger Barton til.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen
  2. Sjakk