Sjakk

- Jeg vil ikke gi ved dørene selv om jeg nå har oppnådd noe stort

Magnus Carlsen (23) vinner en av Idretts-Norges lengstlevende priser: Aftenpostens Gullmedalje.

svp://17011?view=ap
 • Daniel Røed-Johansen
  Kommentator, Aftenposten

BLA DEG GJENNOM HISTORIEN HER: Sjekk vår oversikt over alle vinnerne siden 1933. Se bilder, les artikler og kommentarer.

Aftenpostens Gullmedalje er blitt delt ut siden 1933. Listen over tidligere vinnere, er full av store, norske idrettsnavn. Man kan kun vinne den prestisjetunge prisen én gang. Nå har den ferske verdensmesteren Magnus Carlsen fått den for sin bragd i sjakk.

Men det tok tid før Aftenpostens Gullmedaljevinner fant gleden ved å spille VM-kampen.

22. november: En fin dusj av bassengvann bryter det indiske kveldsmørket i Chennai.

Opp av vannet stiger Magnus Carlsen. To pekefingre i været, en søkkvåt dress, et gedigent glis. Og så et jubelbrøl.

Etter VM-uker preget av lukkede følelser og «Gentlemen's agreement» er det for omverden et øyeblikks etterlengtet spontanitet og utilslørt glede.

 • Dette var de 10 kandidatene

For Carlsen er det øyeblikket da det begynner å gå opp for ham at han er blitt verdensmester.

Med en remis og et håndtrykk med Viswanathan Anand var VM-tittelen blitt sikret et par timer tidligere. Han har vært gjennom en pressekonferanse og en tur innom hotellsuiten i 6. etasje på Hyatt Regency. Men det er først her ved bassengkanten at han tar steget ut av VM-boblen.

Magnus Carlsen er årets vinner av Aftenpostens Gullmedalje.

Vendepunktet

I sitt stille sinn var han imidlertid allerede etter fjerde parti sikker på at VM-tittelen ville bli hans. Under middagen med støtteapparatet den kvelden utviste han en veldig trygghet. Han vant ikke partiet, men som han forteller:

— Plutselig fikk jeg en veldig optimisme, jeg fikk masse energi. Og det var da jeg virkelig følte at matchen kom til å gå veien for min del.

Det var vendepunktet.

Carlsen hadde oppnådd tidenes høyeste rating og vært kongen på sjakkhaugen i lang tid. Men VM var noe helt nytt. Under de tre første partiene i Chennai holdt nervøsiteten på å ta overhånd.

— Jeg husker før parti to: Da jeg gjorde det første trekket, var jeg så nervøs at jeg nesten ikke greide å sette brikken på riktig felt, sier Carlsen.

- Hvordan kom du deg forbi den nervøsiteten?

— Jeg innså kanskje at det var nok å gjøre som jeg hadde gjort før. Å stole litt mer på meg selv og ikke tenke så mye over hva Anand kom til å gjøre eller være bekymret for hva han hadde forberedt.

Carlsen er akkurat blitt overrakt Aftenpostens Gullmedalje 2013 for årets idrettsbragd, og står i godt selskap med mange av Norges største idrettsutøvere gjennom tidene.

— Jeg er veldig stolt over å være i det selskapet og synes det er veldig hyggelig at folk setter pris på sjakken og det jeg har gjort, sier han.

Seiersbrølet i Chennai. Endelig kunne Magnus Carlsen slippe jubelen løs.

— Mye å forbedre

VM-triumfen er høydepunktet i sjakkessets allerede eventyrlige karrière. Det var tittelen som manglet. Som 23-åring har han oppnådd det meste ved sjakkbrettet. Hva med fortsettelsen?

— Motivasjonen er fortsatt først og fremst å ha det gøy. Det er så mye jeg kan forbedre meg på. Jeg føler at jeg gjør feil i alle deler av spillet, selv om det naturligvis også er mye bra. Så lenge jeg føler det er realistisk å bli mye bedre og forstå nye ting, kommer jeg ikke til å miste motivasjonen, sier Carlsen.

Det er knapt gått én måned siden VM-seieren, men iblant tar Carlsen seg i å tenke på neste VM-match. Den kommer neste høst på et ubestemt sted og mot en ubestemt motstander. I de stundene tenker Carlsen at det kommer til å bli gøy. I Chennai innså han at VM ikke var noe å bekymre seg for.

Frem til neste VM-utfordring er Carlsen opptatt av å være en sterk verdensmester, en som vinner turneringer.

Allerede i en turnering i Zürich i slutten av januar vil han la konkurrentene få unngjelde.

— Der vil jeg være på topp. Jeg vil ikke gi ved dørene selv om jeg nå har oppnådd noe stort. Jeg vil fortsette å bygge på den suksessen, fastslår Carlsen.

Les også

Mens verden måper

— Basert på inspirasjon

Carlsen er blitt plukket ut til lister over verdens mest innflytelsesrike personer og årets mest imponerende personer. Det gjør ham ydmyk.

Med en ung, vestlig mester blir det nå snakket om en ny æra i sjakken. Måten han spiller på gjør at han av sjakkeksperter i overskuelig fremtid spås å være suveren.

— Ifølge den sovjetiske sjakkskolen skal man sette opp forskjellige muligheter, såkalte kandidattrekk, og så regne seg ut fra dem. For meg har sjakken mye vært basert på inspirasjon. Intuisjon sier meg noe, jeg regner meg frem til noe annet og så pleier det å gå bra til slutt, forklarer Carlsen og smiler skjevt.

Det er ved spilletrening at sjakkforståelsen er blitt utviklet. Det er også slik han stadig oppdager nye sannheter om det mangesidige spillet.

Derfor er han sikker på at han ikke ville blitt så god om sjakken hadde vært en del av Norges Idrettsforbund og han måtte ha forholdt seg til idrettens barnebestemmelser.

— Det har vært veldig viktig fra en tidlig alder å kunne konkurrere der jeg vil og spesielt mot voksne folk som er bedre enn meg. Fra jeg var 11 til 17 spilte jeg nesten bare turneringer mot folk som var eldre og ofte bedre enn meg. Om du i sjakk ikke kan konkurrere ordentlig før du er 13, er toget allerede gått for å bli blant de beste i verden, sier Carlsen.

Kollapset

Nå er han den ubestridte sjakkmesteren.

Fra hele verden kommer henvendelser om å få en bit av Carlsen. Aldri har verdensmesteren i sjakk vært hetere.

Historien kunne riktignok vært en ganske annen. I kandidatturneringen i London i mars holdt VM-billetten på å glippe etter det han selv beskriver som «en sjelden kollaps, både fysisk og delvis psykisk».

— Det er vanskelig å si om jeg har lært, i og med at jeg ikke har hatt noen lignende prøvelser senere. Men det fikk meg i hvert fall til å innse at jeg ikke på noen måte er uslåelig, sier Magnus Carlsen.

Som nå retter blikket mot «Magnus-æraen». Går alt etter planen, er jubelscenene fra bassenget i Chennai bare de første av en lang rekke.

Fakta

Aftenpostens Gullmedalje

Aftenpostens Gullmedalje er en av de høyeste utmerkelser som blir utdelt innen norsk idrett.

Gullmedaljen ble innstiftet i 1933 av Idrettsbladet.

Året etter, i 1934, ble den overtatt av Morgenbladet, og fikk navnet Morgenbladets gullmedalje.

Fra 1993 til 1996 het prisen Stiftelsen Morgenbladets gullmedalje.

Fra 1997 ble prisen hetende Aftenpostens Gullmedalje.

Ifølge statuttene skal prisen deles ut for årets beste idrettsprestasjon, og kan bare gis én gang til samme idrettsutøver.

Juryen består av idrettshistoriker Per Jorsett, Hroar Elvenes fra Norske Idrettsleder-veteraner og Aftenpostens sportssjef Eirik Fardal (juryformann).

Les også

  svp://17011?view=ap

  Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen
  3. Aftenpostens gullmedalje