Sjakk

- Utlandet ser på Norge med misunnelse og beundring

«Sjakkens formel-1» utspiller seg i England, USA og Norge. Nå ønsker flere å være med.

Stavanger er fullspekket med sjakkstjerner om dagen. Her fra pressekonferansen før Norway Chess-oppstarten. Fra venstre: Viswanathan Anand, Fabiano Caruana og Magnus Carlsen.
 • Nicholas Bergh
  Nicholas Bergh
  Journalist

I disse dager er sjakkverdens øyne rettet mot Stavanger og Norway Chess. Årets utgave av storturneringen innledet også en ny æra i profesjonell sjakk.

Norway Chess er nemlig den første turneringen i Grand Chess Tour, sjakksirkuset legenden Garry Kasparov står bak.

I tillegg til Norway Chess består turnéen av turneringer i St. Louis, USA og London. Men hvordan har det seg at lille Norge har blitt vertskap for én av storturneringene?

Jøran Aulin-Jansson mener sjakkmiljøer i utlandet ser på Norge med misunnelse og beundring.

— Eventyret Norway Chess startet i 2013, og turneringen har bare økt i styrke og status i sjakkverden i påfølgende år, og blitt en av klassikerne. Derfor var vi en naturlig samarbeidspartner. Dette kan sammenlignes med at Norge får en formel-1-runde, sier Jøran Aulin-Jansson, president i Norges Sjakkforbund og direktør for «sjakkprofesjonelle relasjoner» i Norway Chess, til Aftenposten.Han legger ikke skjul på at Magnus Carlsen i stor grad har bidratt til å sette Norge på kartet som arrangør av sjakkarrangementer.

— Vi har en verdensmester i form av Magnus, og norske medier har fått mye ros for sin sjakkdekning. Det er klart utlandet ser på Norge med både misunnelse og beundring, sier Aulin-Jansson.

Les også

Får ikke møte Magnus Carlsen i Norge: - Tjente neppe på Putin-støtten

Bilbao, Jakarta og Wijk aan Zee

Kun måneder etter at de tre storturneringene stiftet konseptet, skal det allerede være svært ettertraktet for storturneringer verden over å bli en del av Grand Chess Tour.

Overfor Aftenposten forteller Aulin-Jansson at flere turneringer uttrykt en interesse for å bli innlemmet i sjakkturnéen. Ifølge sjakkpresidenten ønsker de to klassiske turneringene i Dortmund og Wijk aan Zee å være med. I tillegg skal det være aktuelt med en turnering i Jakarta, Indonesia.

Garry Kasparov er frontfigur for Grand Chess Tour. Her er han til stede på Norway Chess-åpningen tidligere denne uken.

Det skal også være plass til flere turneringer.— Grand Chess Tour kommer nok til å bli utvidet, det er en generell enighet blant arrangørene og stifterne. Vi har satt et tak på seks turneringer i året, sier Aulin-Jansson.

- Ingen revolusjon

Årets utgave består som nevnt av tre turneringer: Norway Chess nå i juli, Sinquefield Cup i august/september og London Chess Classic i desember.

Ni av verdens beste sjakkspillere skal spille alle de tre turneringene. I tilleg får hver arrangør en friplass. I Norway Chess var det Jon Ludvig Hammer som sikret seg den tiende plassen.

Les også

Magnus Carlsen om rivalens overgang: - USA kjøper nerder!

NRKs sjakkekspert Atle Grønn synes Grand Chess Tour er spennende, men han mener det er for tidlig å si akkurat hvor stor rolle nyvinningen vil spille.

— Foreløpig er det ingen revolusjon. Disse turneringene hadde vi jo fra før. Jeg tror det kan bli vanskelig at det får samme status som for eksempel Tour de Ski. I Tour de Ski har man fordelen av at løpene går etter hverandre, noe som gjør at man kan følge det mer intenst. I Grand Chess Tour er det flere måneder mellom hver turnering, sier Grønn.

Han tror heller ikke at en sammenlagtseier i Grand Chess Tour noen gang vil bli ansett som like stort som å vinne VM-kampen, som Magnus Carlsen vant i både 2013 og 2014.

Les også

Tysk avis: - Magnus Carlsen har forandret Norge

Sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson har imidlertid store forhåpninger for konseptet.

— Vi håper å på sikt skape sjakkens formel-1, ATP-tour eller Volvo Ocean Race, sier Aulin-Jansson.

Garry Kasparov har naturligvis også stor tro på konseptet.

— Dersom touren blir virkelig global er det ingen grenser, fordi vi vil ha noe som vil være på kalenderen av profesjonelle sportsbegivenhter, sa Kasparov da konseptet ble lansert i april.

Magnus Carlsen har forøvrig fått en elendig start på Norway Chess og Grand Chess Tour. Nordmannen ligger helt sist etter fire partier. Søndag spiller han mot Alexander Grisjtsjuk.

 1. Les også

  Norway Chess-arrangøren beklager overfor Carlsen etter tidstabbe

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5