Sjakk

Klubbleder: Magnus Carlsen klar for «sjakkens Champions League»

Vålerenga jubler: – En fantastisk nyhet.

Magnus Carlsen skal trolig spille European Chess Club Cup. Her gliser Carlsen under Shamkir Chess i Aserbajdsjan tidligere i år.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

I mars meldte Magnus Carlsen overgang til Vålerenga Sjakklubb. Nå forteller klubbleder Dag Danielsen at Carlsen skal spille European Chess Club Cup – sjakkens svar på Champions League – for Vålerenga i oktober.

– Det er en fantastisk nyhet. Nå gleder vi oss enda mer til å spille European Club Cup, sier Danielsen torsdag ettermiddag.

Etter det Aftenposten forstår, har Carlsen selv gitt beskjed om at han skal spille turneringen.

Carlsens team har imidlertid ikke offentliggjort nyheten. På spørsmål om han kan bekrefte at Carlsen stiller, svarer manager Espen Agdestein slik:

– Nei, ikke ennå.

  • Har du hørt om den bitre maktkampen i sjakkverden? Beskyldningene hagler, men Magnus Carlsen vil ikke velge side.

Vil kjempe i toppen

European Chess Club Cup – som i år arrangeres i Halkidiki, Hellas – pleier å tiltrekke seg mange av de ypperste spillerne i verden.

Én ting skiller begivenheten fra de andre gjeveste sjakkturneringene: Det er en lagturnering. Hvert lag har en tropp på åtte spillere, der de kan bruke seks spillere i hver kamp. I hver kamp vinner det laget som seirer i flest av de seks partiene.

I fjor vant det russiske laget Globus med verdensklassespillere som Vladimir Kramnik, Sjakhrijar Mamedjarov, Sergej Karjakin og Anish Giri.

I Oslo har imidlertid Vålerenga lenge hatt en ambisjon om å hevde seg i toppen. Carlsen slutter seg nå til et sterkt Vålerenga-mannskap. Blant lagkameratene blir trolig Nils Grandelius (Sveriges beste sjakkspiller), den britiske stormesteren David Howell og Aryan Tari, som ble Norges første juniorverdensmester i november.

«Selv uten Carlsen ville det vært det sterkeste norske klubblaget noensinne», forteller Danielsen.

Sveriges beste sjakkspiller Nils Grandelius skal etter planen spille for Vålerenga i European Chess Club Cup.

Uvanlig travelt

9. november innleder Magnus Carlsen VM-kampen mot Fabiano Caruana i London. Det er bare tre uker etter at European Club Cup er over.

Det er tradisjon å spille få turneringer før VM. I mars beskrev sjakkekspert Atle Grønn Carlsens turneringskalender som «veldig uvanlig». Det var allerede før Carlsen meldte seg på Sinquefield Cup. Nå skal han altså etter alle solemerker spille European Chess Club Cup også.

Magnus Carlsen har også hatt for vane å representere det norske landslaget i sjakk-OL. Nå spørs det om det er plass til sjakk-OL, som arrangeres i Batumi fra 24. september til 5. oktober, i Carlsens planer.

Tidligere har manager Espen Agdestein varslet at en beslutning om sjakk-OL vil bli tatt denne uken. Norges Sjakkforbund har ennå ikke fått en avklaring.

PS: Nordstrand og Schakklubben av 1911 skal også representere Norge i European Chess Club Cup.