Sjakk

Carlsen forlenget imponerende rekke

Magnus Carlsen har ikke tapt et klassisk sjakkparti siden juli i fjor.

Magnus Carlsen fikk nok en remis etter et tøft parti mot Ding Liren i Shamkir Chess.
  • NTB

Magnus Carlsen var i trøbbel i lørdagens parti mot Kinas sjakkstjerne Ding Liren, men sto imot og halte i land nok en remis i Shamkir Chess i Aserbajdsjan.

Dermed er Carlsen oppe i 47 strake partier uten tap i klassisk sjakk. Forrige smell kom så langt tilbake som 31. juli i fjor. Det er hans klart lengste rekke som ubeseiret i karrieren.

Men lørdag så den en stund ut til å kunne ryke. Med hvite brikker satte Ding den norske verdensmesteren på store prøver, særlig i sluttspillet. Carlsen greide likevel, som så ofte før, å holde stand.

Han utnyttet litt unøyaktig spill fra Ding da han berget remis etter 39 trekk. De tok hverandre i hånden like før tidskontrollen.

– Jeg havnet i en tøff posisjon etter åpningen, og jeg vet ikke hva som gikk galt. Jeg måtte bare prøve å holde meg flytende, sa Carlsen under den påfølgende pressekonferansen.

  • LEST DENNE? Sjakkekspertene fryktet at Carlsens metode var utdatert. Nå har de snudd.

Nødbrems

Han la til at han var spesielt fornøyd med tårnflyttingen han gjorde i det 23. trekket. Carlsen erkjente at det ikke så pent ut da han senere i partiet havnet under med én bonde.

– Jeg måtte gå for en brå avslutning, men jeg kunne heller ikke se hva han (Ding) kunne gjøre på det tidspunktet.

Carlsen har et godt stykke igjen før han er i nærheten av Dings rekke på hele 100 partier på rad i langsjakk uten tap. Kineseren greide den milepælen mellom august 2017 og november 2018. Fasiten lød på 29 seirer og 71 remis.

Leder

Fire av Carlsens seks første partier i årets Shamkir Chess har endt med poengdeling.

Han topper turneringen i Aserbajdsjan med fire poeng, som er like mange som det Sergej Karjakin har etter russerens seier over Vishy Anand.

Karjakin var Carlsens VM-motstander i 2016, mens Anand var det i 2013 og 2014. Sistnevnte er treer sammenlagt i Aserbajdsjan med tre poeng.

Ti spillere deltar i Shamkir Chess, og hver av dem skal gjennom ni partier. Carlsen har vunnet turneringen tre ganger tidligere, senest i fjor. Han vant også i 2014 og 2015.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen