Carlsens sjakklubb inngår millionavtale med omdiskutert spillselskap
I fjor sommer stemte Sjakk-Norge ned en sponsoravtale med spillselskapet Kindred. Nå har Magnus Carlsens klubb Offerspill inngått millionavtale med det samme selskapet.
Det skriver VG onsdag.
Ifølge avisen skal avtalen mellom Kindred og Offerspill ha en verdi på fire millioner norske kroner over to år.
Sjakk-klubben Offerspill ble stiftet av Magnus Carlsen i månedene før Sjakk-Norge skulle stemme over en avtale på en verdi av femti millioner med selskapet. Sjakkongressen stemte i fjor sommer nei.
Nå har Carlsen og Offerspill altså inngått en egen avtale.
– Dette er jeg stolt over og glad for. Disse midlene vil bidra til at Offerspill SK kan fortsette å vokse, og at klubben kan bidra med talentutvikling og breddesatsing på et nivå norsk sjakk ikke har sett tidligere, sier Magnus Carlsen i en uttalelse til VG.
Ifølge VG skal avtalen ikke bety at Offerspill nå vil bruke selskapets logo, eller fremme dem i kommersielt. Det er heller ikke lagt noen føringer på at klubben skal være aktiv i debatten om spillpolitikk, slik en del av den foreslåtte avtalen med sjakkforbundet var.
Halvparten av midlene, to millioner kroner, øremerkes til støtteordringer for unge spillere, elitespillere og utvikling av kvinnelige spillere. Midlene vil også gi klubben anledning til å ansette en daglig leder, og satse videre på sine prosjekter innenfor sjakk på internett.
Sjakkforbundet forstår ikke Idrettsgalla-juryens Carlsen-forklaring: – Oppleves urimelig
Forbundet vil følge med
Nå har altså Offerspill selv inngått en avtale med Kindred Group.
I en pressemelding uttaler Kindred-toppen Peter Balling ifølge NTB at de er stolte over å inngå en slik avtale med en synlig, norsk idrettsaktør.
– Vi har i snart 20 år kjempet for å få lov til å støtte norsk idrett og frivillighet gjennom en lisensordning for pengespill, uttaler Alling i pressemeldingen.
Sjakkpresident Morten L. Madsen innkalte onsdag ettermiddag styret i Norges Sjakkforbund til et telefonmøte. Der kom de frem til at avtalen later til å være innenfor gjeldende regelverk, og at forbundet derfor ikke vil foreta seg noe, opplyser sjakkpresidenten etter møtet.
– Styret har ikke sett avtalen, men forutsetter at den er lovlig og vil følge med på hva Lotteritilsynet og norske myndigheter fremover vil mene om avtalens lovlighet når den settes i verk, skriver Sjakkforbundet i en pressemelding.
De trekker også frem at avtalen ikke påvirker andre klubber eller medlemmer i forbundet, og at Sjakkforbundet selv også ønsker å få mer penger til både topp og bredde.
Lotteritilsynet hadde også et møte om Offerspill-avtalen onsdag. Direktør Gunn Merete Paulsen forteller til NRK at klubben vil måtte gjøre en krevende balansegang.
– Jobben vår er å stoppe ulovlig markedsføring. Det er praktiseringen av avtalen som vil avgjøre om det er lovlig. Hvis vi ser den praktiseres uten at det er i henhold til norsk lov, så er det noe vi vil gjøre noe med, sier hun.
Carlsens bruk av Google-forskning begeistrer: – En helt vanvittig prestasjon
– Virker juridisk tryggere
Sjakkekspert og advokat Torstein Bae tror pengene Offerspill får kan gjøre godt for sjakkmiljøet i Norge.
– Jeg tror at disse pengene kan komme sjakken til gode. Offerspill har mange gode, unge spillere som store deler av landslaget består av. Det kan gi unge sjakkspillere større muligheter til å satse og utvikle seg. Så forventer jeg at det kommer mange reaksjoner på at verdensmesteren i sjakk sin klubb inngår en avtale med et kontroversielt selskap, sier Bae.
Bae mener avtalen virker tryggere enn den avtalen selskapet ønsket med Norges Sjakkforbund i fjor sommer.
– Uten å ha lest selve avtalen virker den mye tryggere juridisk enn den forrige avtalen. Slik det er fremstilt ønsker Kindred lite eller ingen gjengytelse av Offerspill, så det virker som en ren gave, mener Bae.
Han tror likevel at Kindred-gruppen har klare ambisjoner med avtalen.
– De har jo gitt uttrykk for at spillmonopolet i Norge står for fall, og har nok et klart ønske om å få oppmerksomhet i Norge, sier sjakkeksperten.