Sjakk

Carlsen ble historisk etter omspillsdrama. Så kom han med et stikk til motstanderen

Det ble en nervepirrende og lang dag for Magnus Carlsen, men til slutt ble han historisk.

Magnus Carlsen tok sin sjette seier i den prestisjetunge Tata Steel Masters.
  • Halvor Ekeland

Magnus Carlsen sto med 9 poeng på 13. partier da de innledende rundene i Tata Steel Masters var ferdigspilt søndag.

Det samme gjorde hjemmefavoritten, Anish Giri. Dermed skulle nederlenderen og Carlsen spille to avgjørende partier med lynsjakk.

Og to partier senere var Magnus Carlsen den første som hadde vunnet den prestisjetunge turneringen seks ganger. Fra før lå han likt med Vishy Anand. Begge hadde fem seiere i løpet av de 80 årene turneringen er blitt spilt.

– Det var mest slitsomt å bare gå og vente på omspillet, det tok ganske lang tid. Det er lenge siden jeg har hatt en sånn prestasjon i slike turneringer, så jeg er veldig fornøyd, sier Carlsen til TV 2.

Les også

Magnus Carlsen herjer i storturnering: – Det han gjør, er helt fantastisk!

Stikk til motstanderen

De to, Giri og Carlsen har lenge hatt et spesielt forhold til hverandre. Flere ganger har de vært småspydige med hverandre i sosiale medier. Ikke nødvendigvis ondartet, men mer vennskapelig mobbing.

Og da Carlsen sikret seieren, benyttet han muligheten til å komme med et nytt stikk til sin nederlandske motstander. På spørsmål om det betydde litt ekstra å slå Giri, svarte Carlsen følgende:

– Når det først ble omspill, ble jeg nødt til å slå han, smiler Carlsen lurt til TV 2.

Samtidig var Carlsen tydelig på at han syntes Giri hadde spilt solid i turneringen.

– Jeg hadde ikke hatt noe mot å dele turneringsseieren med han. Jeg er kjempefornøyd, sa Carlsen.

Les også

Ekspert beskrev åpningen som «fiasko». Men så imponerte Magnus Carlsen.

Ellevilt parti

I det første lynsjakkpartiet gikk Carlsen offensivt til verket. Ikke bare stormet han på med bøndene, men han spilte også raskt. Ekstremt raskt.

For spillerne fikk fem minutter til å starte med. Deretter fikk de tre sekunder pr. trekk de gjorde. Langt ute i partiet hadde Carlsen spilt så raskt at han hadde fire minutter igjen på klokken.

– Carlsen og Giri spiller med partiet som om de skulle spilt med tre minutter med to sekunders tillegg, sa Jon Ludvig Hammer om det ekstremt raske partiet i TV 2s studio.

I tillegg spilte Carlsen ekstremt presist med hvite brikker i sitt første lynsjakkparti.

– Han spiller et parti som spillere på et høyt internasjonalt nivå ville være fornøyde med i langsjakk, slo TV 2s ekspert, Hans-Olav Lahlum fast etter det første partiet.

Les også

Carlsen gjorde en av karrièrens største tabber. Så snudde han partiet på utrolig vis: – Det skjer ekstremt sjeldent

Reddet seg inn

Så fort gikk det i det første partiet, at Carlsen hadde bestemt seg for å ta det litt roligere i det neste. Tidlig i partiet tok Carlsen en litt lenger tenkepause, denne gangen hadde nordmannen svarte brikker.

Spillerne begynte deretter å ofre offiserer og partiet ble plutselig helt uavklart. Samtidig hadde Carlsen tapt en bonde. Dermed ble det nervepirrende. Kunne Carlsen holde unna og ta turneringsseieren?

– Det var litt fare på fære i det partiet, slo Carlsen fast til TV 2 etterpå.

Svaret ble det samme som det har vært en rekke ganger før. Carlsen kjempet seg tilbake, spilte meget solid og offensivt, og fikk etter hvert et voldsomt angrep med meget begrenset tid igjen. Og da Giri tilbød remis, var ikke Carlsen i tvil.

– Det er en historisk prestasjon. Denne turneringen blir gjerne kalt «sjakkens Wimbledon», sa Lahlum i studio.

– Jeg ble overrasket da tilbudet kom, i og med at Giri ville tape da han spurte om remis, sier Lahlum videre.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen
  2. Sjakk
  3. Hans Olav Lahlum