Sjakk

Dette utsetter Carlsen kroppen for under spillet

Sjakk kan også være en fysisk krevende sport. Det har Magnus Carlsen fått oppleve i Sotsji.

Det er uomtvistelig og vitenskapelig bevist at det er stor aktivitet i kroppen hele tiden mens brikkene flyttes under et sjakkparti. Forskning viser at blodtrykket øker, pustefrekvensen øker og pulsen øker. Magnus Carlsen kjemper om VM-tittelen i Sotsji. Foto: Dan Petter Neegaard

  • Kurt B.M. Haugli

Telefonen kom fra Norge. Ifølge TV-bildene skulle det være mulig å se Magnus Carlsens hjerteslag utenpå skjorten under en spennende stilling i VM-duellen mot Anand.

- Akkurat det er nok ikke tilfelle. Men at hjerterytmen hele tiden endrer seg under et sjakkparti er helt opplagt, sier Brede Kvisvik.

Han er legen til Magnus Carlsen og passer på tittelforsvareren fra Lommedalen under mesterskapet. Kristiansunderen Kvisvik er selv en habil sjakkspiller og vet litt om hva som skjer med kroppen når man skal konsentrere seg intenst ved et sjakkbrett i time etter time.

Sjakk-idretten

I årtier har folk i gaten ment at sjakk ikke er idrett. En sport hvor man sitter på rumpa og flytter svarte og hvite brikker, ville man ikke regne som idrett eller sport. I et land hvor den ultimate idrettsprestasjonen handler om å komme ut av skogen utmattet, snørrete og svett etter 50 kilometer på ski, har sjakksporten blitt sett ned på.

Men de fysiske utfordringene til en sjakkspiller er i høyeste grad til stede. Dog er myten om at en sjakkspiller forbrenner rundt 7000 kalorier under en seks til åtte timer lang kamp, ikke sann.

Som curling og golf

Den tyske professoren Helmut Pfleger undersøkte de fysiologiske utfordringene til en sjakkspiller på slutten av 70-tallet. Han var selv sjakkspiller på relativt høyt nivå og ville gjerne ha et svar på hvilket nivå sjakk var som fysisk idrett.

Professoren slo fast at sjakk kan sammenlignes med idretter som golf, curling og motorsport. Dette var i en tid hvor sjakk ønsket å være med i idrettsforbundet, men ble nektet. Undersøkelsen bidro til at sjakkforbundet ble en del av det tyske idrettsforbundet på 80-tallet.

Høy puls og kort pust

Det er uomtvistelig og vitenskapelig bevist at det er stor aktivitet i kroppen hele tiden mens brikkene flyttes. Forskning viser at blodtrykket øker, pustefrekvensen øker og pulsen øker.

- I et sjakkparti vil du hele tiden møte nye utfordringer når motstanderen stiller opp med nye utfordringer for deg. Hver eneste gang vil det utløses adrenalin, pulsen går opp og du vil bli skjerpet. Du forsøker deretter å presse deg til det ytterste, sier Carlsen-lege Kvisvik.

Sjakk-sjokket satt i kroppen

Han forteller at hjertefrekvens og blodtrykk vil endre seg kontinuerlig under en kamp. I den sjette av VM-partiene mot Anand fikk Magnus Carlsen oppleve at sjakk også kan være en fysisk idrett. I dette partiet gjorde han en stor tabbe. En tabbe han så i samme øyeblikk som han satte ned brikken.

- Akkurat da tror jeg pulsen til Magnus skjøt opp i over 100. Han fikk hjertebank og kaldsvettet. Magnus fikk nesten litt panikk. Det var helt grusomt for ham, forteller legen.

Det hører med til historien at dette fysiske ubehaget gikk raskt over da motstander Viswanathan Anand ikke så feilen og kontret med en minst like stor feil.

Rygg og nakke

Det å sitte rolig ved et sjakkbrett kan også være fysisk krevende.

- Det sliter på korsrygg, og du vil kjenne at du stivner i nakken og mellom skulderbladene. Magnus er en sjakkspiller som gjør mange bevegelse ved brettet. Han er ofte oppe for å gå seg en liten tur, han tar jakken på seg og av seg. Han får i gang blodsirkulasjonen. Folk som er dårligere trent enn Magnus, vil slite mer ved et sjakkbrett, sier lege Kvisvik.

Det har vært en gjenganger i mediene at Magnus Carlsen er i bedre fysisk form enn den 19 år eldre motstanderen fra India. Brede Kvisvik mener at det kan ha betydning.

- I starten av partier eller i starten av denne kampen hadde nok ikke dette den helt store betydningen. Men utover i partier og utover i matchen vil det gjøre seg gjeldende. Når du er helt på kanten av din kapasitet, vil slike detaljer spille inn, sier legen fra Kristiansund.

Næring er viktig

Det viktigste arbeidsredskapet for en sjakkspiller er hjernen. Men for at den skal fungere optimalt må det være minst mulig forstyrrende elementer. En fysisk skade eller lett sykdom kan fort påvirke hjernens evne til å gjøre de riktige sjakktrekkene.

Og kroppen må ha næring underveis. Magnus Carlsen drikker en blanding av juice og vann mens han spiller. I tillegg har han et utvalg av yoghurt og andre melkeprodukter som står på bakrommet. TV-seerne får aldri se Carlsen forsyne seg av disse.

- Hvis blodsukkeret går veldig langt ned, vil du føle deg uvel og kaldsvette. Det er viktig å holde blodsukkeret til Magnus på et jevnt nivå under hele partiet. Hvis blodsukkerverdien går mye opp, vil du da få en motreaksjon hvor verdiene vil falle, sier Kvisvik.

Hviledagen

Onsdag var det hviledag i Sotsji foran dagens niende og veldig viktige parti VM-kampen. Tidligere hviledager har Magnus Carlsen brukt til å spille fotball og basketball i timevis. Denne gangen måtte journalister og resten av Team Carlsen spille uten sjakkgeniet.

Men han dukket da opp etter hvert og var tilskuer. Han ga klart inntrykk av at han følte seg sliten etter det åttende partiet tirsdag. Derfor brukte han hviledagen til stort sett det, til å hvile.

Les også

  1. Carlsen har knekket Anand-koden

  2. Siste fra Sotsji: Carlsen spilte IKKE basketball

  3. - I Spania er det mange som håper på Anand-seier

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen