Arrangøren tror ikke sjakk-VM vil bli arrangert i Norge

Mange i sjakk-Norge ønsker seg VM-kamp på hjemmebane. Det blir trolig med drømmen.

Magnus Carlsen håper på sjakk-VM på hjemmebane, men det ser ikke ut som det blir noe av.

SOTSJI (Aftenposten.no): I Stavanger satt en mann søndag som jublet litt ekstra for Magnus Carlsens triumf i Sotsji.

Han har en drøm og en ambisjon om at den neste VM-kampen blir spilt i Norge. Tirsdag kan det komme et svar på om Kjell Madland i Norway Chess får mulighet til å realisere sin drøm.

— Dette vil vi vurdere seriøst, hvis vi får muligheten, sier Madland, styreformann i Norway Chess.

I løpet av få år har Norway Chess etablert seg som en attraktiv turnering for verdens beste sjakkspillere. Nå vil Madland og hans kompanjonger arrangere de sjakkpartiene som kanskje får mest oppmerksomhet. Partiene i VM-kampen. Den ultimate tvekampen i sjakkverden.

— Det er helt naturlig for oss å begynne å tenke på dette. Vi har jo etter hvert fått et godt renommé som arrangør av turneringer. Det ville vært stort å få denne muligheten, sier Madland og nevner det nye kulturhuset i Stavanger som naturlig arena for en VM-kamp.

Magnus Carlsen håper også at han får spille på hjemmebane.

— Jeg håper jo at jeg får sjansen til det en gang i livet. Når jeg så hvor stort det var for Anand på hans hjemmebane i fjor, så ønsker jeg også å oppleve noe slikt, sa Magnus Carlsen mandag kveld. Han ønsker ikke å kommentere det faktum at det er stor sannsynlighet for at VM-kampen blir lagt til USA om to år.

Les også

– Carlsen er så god at han ikke trenger å holde seg våken engang

Agon som bestemmer

Neste VM-kamp skal spilles høsten 2016. Hvem som blir Magnus Carlsens motstander denne gangen, skal avgjøres gjennom kvalifisering i sjakkens verdenscup og en kandidatturnering på vårparten i 2016. Det er selskapet Agon som har inngått en avtale med Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) om arrangørrettighetene til VM-kampene. Sjefen i Agon er Ilja Merenzon. Han kjøpte Agon fra Andrew Paulson for ett pund (10 kroner). Det har versert spekulasjoner om det faktisk er FIDE-sjef Kirsan Iljumzjinov som står bak selskapet. Dette ble blankt avvist av den eksentriske FIDE-presidenten da Aftenposten snakket med ham i starten av VM-kampen i Sotsji. Iljumzjinov var da ikke fremmed for tanken om å arrangere neste kamp i Norge.

— Naturligvis vil Norge være aktuelt. Det er jo penger nok i verdens rikeste land, sa Iljumzjinov for to uker siden. Han kunne ikke forstå at sjakk-OL i Tromsø ble truet med konkurs når oljefondet er sprekkeferdig av penger.

Les også

- Han er yngre, og kanskje mer sulten, enn Carlsen

Vil helst til et stort land

Det er Agon og Merenzon som er ansvarlig for å skaffe arrangørsted for VM-kampene. Ilja Merenzon er noe gåtefull når han blir spurt om det ikke ville være naturlig å legge neste VM-kamp til Norge.

Ilja Merenzon eier selskapet som har en arrangementskontrakt med FIDE. Han vil helst til USA med neste VM-match.

— Mmm, tror kanskje ikke det. Vi får se, sa han til Aftenposten.Merenzon påstår også at han allerede har interesserte. Det ryktes også at han kommer til å annonsere hvem som får under dagens premieutdeling. Kanskje er president Vladimir Putin også til stede.

Spørsmålet om disse interesserte er i USA, svarer han ikke på, men setter opp sitt mest gåtefulle blikk. Ryktene sier at Los Angeles eller New York blir åstedet. Også Paris og Roma har vært nevnt.

Norge var på gang

Agon hadde store problemer med å finne et arrangørsted for årets VM-kamp som ble arrangert bare 12 måneder etter at Magnus Carlsen tok tittelen fra den regjerende mester Viswanathan Anand. Lenge trodde presidentene i det norske sjakkforbundet, Jøran Aulin-Jansson at det skulle være mulig å få til et arrangement i Norge. Det klarte de ikke. Dermed kom Sotsji inn som arrangørsted i siste liten.

— Å få Magnus Carlsen til å forsvare tittelen på hjemmebane vil være fantastisk. En VM-kamp i Norge vil koste arrangøren 40 millioner kroner. Nå har både vi og sponsorer langt bedre tid på oss, sier sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson.

Den norske sjakkpresidenten har også et inntrykk av at Ilja Merenzon og Agon helst vil til USA når neste duell om VM-tittelen skal arrangeres.

— USA er jo et stort og rikt land. Det er nok kommersielt mer interessant, sier Aulin-Jansson.En VM-kamp i New York eller i Los Angeles vil nok være mer spektakulært for FIDE enn Stavanger.

Les også

Putin har varslet at han vil hylle sjakkongen Carlsen

Norske sponsorer finnes

Han tror derimot ikke det skal bli noen stort problem for en norsk arrangør å hoste opp et sted mellom 30 og 40 millioner kroner.

— Det er jo ikke slik at man vasser i mulige sponsorer. Men det er klart at med den oppmerksomheten som sjakk har fått i Norge, står vi i en langt bedre posisjon til å skaffe inntekter, sier sjakkpresidenten.

TV-sport bare i Norge

En ting som kunne talt til Norges fordel er at dette er det eneste landet hvor sjakk er blitt en stor TV-sport. Tyske, spanske og russiske reportere i Sotsji har undrende fått forklart at i perioder har mer enn en million nordmenn benket seg foran TV-skjermen for å se et fjernsynsprogram hvor det skjer veldig lite.

Også i FIDE-kretser ser de på konseptet som er utviklet av de norske TV-kanalene for direktesending av sjakk.

Det har allerede vært tendenser til kamp om rettighetene til den matchen som Carlsen til slutt vant i Sotsji. NRK har sammen med VGTV hatt rettighetene.

TV 2 vil gjerne gi NRK kamp ved neste korsvei. Bjørn Taalesen er rettighetsredaktør i TV 2 og han har merket seg suksessen. Tidligere i år viste TV 2 direkte fra storturneringen Sinquefield Cup i St. Louis.

— Vi er selvsagt alltid interessert i sjakk og Magnus Carlsen. Foreløpig har vi ingen sjakkrettigheter i tiden fremover. Det blir nok en stund til rettighetene til matchen i 2016 kommer på markedet. Men vi er interessert, sier Taalesen til Aftenposten.