Sjakk

Slik er en dag i Magnus Carlsens VM-liv

I åttende etasje på luksushotellet i Sotsji er det lys i en suite sent på kvelden. Der feiret han remis i første VM-parti med fotball på TV-en.

Dette er den viktigste delen av dagene til Magnus Carlsen i Sotsji. Her har han akkurat i gang med den første kampen mot Anand. Det hele blir overvåket av hoveddommer Andrzej Filipowicz. Foto: Dan Petter Neegaard

  • Kurt B.M. Haugli

Alle rundt Magnus Carlsen kan fortelle om en sjakkspiller som er usedvanlig god til å konsentrere seg. En som kan gå inn i sin egen sjakkboble når de virkelige store kampene skal avgjøres. Men det er ikke slik at 23-åringen fra Lommedalen er monomant opptatt av sjakk.

Les også

Carlsen: - Jeg klarte ikke å se noen muligheter for seier

Grubler ikke

Når det er lys på suiten til Carlsen til sent på kveld, er det ikke alltid fordi han sitter og grubler på mulig sjakktrekk til neste dags parti mot Anand.

— Det er ikke alltid like lett å få sove etter en kamp, sier manager Espen Agdestein.

Da kobler gjerne Magnus Carlsen av med fotball eller NBA basketball på TV, dataspill eller film.

I åttende etasje på dette hotellet på strandpromenaden i Sotsji borg Magnus Carlsen. Det er ofte lys på rommet sent på kvelden. Foto: Kurt B.M. Haugli

Lørdag, etter det første partiet og middag med familie og resten av teamet, var han trolig på leting etter en kanal som viste Real Madrid mot Rayo Vallecano. Han er lidenskapelig opptatt av fotball og spesielt spansk fotball. Favorittklubben er Real Madrid. Klubben som inviterte ham til å ta et symbolsk avspark etter at han ble verdensmester i fjor.

Les også

Magnus Carlsen hyllet av Real Madrid

Dagene blir gjerne like for Magnus Carlsen i VM-byen. Han har en suite i åttende etasje på Raddison Blu Paradisse Hotel i Sotsji. På samme sted bor hans motstander Vishy Anand og mange av journalistene som følger dette VM. Derfor er han ikke så ofte å se i fellesområdene og restaurantene på hotellet. Han holder seg mest oppe i åttende etasje når han ikke er i sjakkhallen.

Og slik går nå dagene

Slik vil en vanlig sjakkdag se ut for Magnus Carlsen.

12.00-13.00: Står sent opp. – Magnus liker å stå opp bare et par timer før dagens parti begynner.

13.00: Team Carlsens egen kokk, Magnus Forssell, ordner en frokost med mat som Magnus liker. Gjerne en omelett.

13.00-14.15: De siste forberedelsene før dagens parti. Han unngår å komme for tidlig til spillehallen. – Magnus hater å vente, sier manager Agdestein.

15.00: Dagens parti starter.

En god start

Og her tar vi en pause fra dagplanen til Magnus Carlsen og hans team og kommer inn med en liten rapport fra det som skjedde på VM-arenaen lørdag. Anand kom med en overraskende åpning. Det virket som om Carlsen også ikke helt hadde sett den komme. Men han spilte seg inn i kampen og på et tidspunkt hadde han overtaket.

Magnus Carlsen begynte med svart slik han hadde ønsket på forhånd. Hvitt åpner alltid et sjakkparti. Vanligvis er det en ulempe å ha svart.

— Jeg klarte å komme meg ut av den vanskelige posisjonen. Det var til slutt ingen muligheter til å vinne, men det var likevel en veldig god start.

Det var mange eksperter som analyserte kampen underveis. En av dem var den tyske sjakkjournalisten, Ulrich Stock, i storavisen Die Zeit.

— Jeg synes Vishy Anand var god. Han angrep og brukte nye variasjoner. Magnus var i trøbbel en periode. Men så mistet Anand kontrollen en stund. Til slutt fant Anand likevel en vakker løsning på sine problemer, analyserte Stock for Aftenposten etter kampen.

Han synes at det første partiet var livlig og at det er tegn som tyder på at det blir en mer spennende kamp utover enn det vi så i Chennai for ett år siden.

Les også

Tysk sjakkekspert: - Dette blir livlig

Etter kampen

Ca. 19.00: Dagens parti er over. Carlsen drar umiddelbart tilbake til hotellet etter en internasjonal pressekonferanse. Lørdag tok han seg ikke tid til å snakke ekstra med de norske journalistene.

Ca. 20.00: Middag sammen med resten av teamet. Kokk Forssell tilbereder maten i restaurantens kjøkken. Team Carlsen har et eget område i restauranten hvor de spiser.

21.00: Avslapning. I denne perioden tar sjakkhjernen til Magnus Carlsen en pause. Da er det ofte snakk om å se sport på TV eller spille FIFA 2014 på Playstation.

— Magnus har et såkalt gamepass til å se NBA-basketball på nett. Dermed kan han se kamper med favorittlaget når det passer. Han har også fått det ordnet slik at han kan se TV2 Sumo også i utlandet, forteller manager Simen Agdestein.

Glad i sport

Magnus Carlsen er svært interessert i sport. Han liker også å spille både fotball og basketball selv. To dager før VM-start spilt Magnus Carlsen basket sammen med resten av teamet i flere timer utenfor hotellet i Sotsji.

Magnus Carlsen ladet opp til VM-turneringen med basketspilling. Foto: Dan P. Neegaard

Carlsen var den mest utholdende og slet ut både motstanderlaget, bestående av NRK-journalister, og sin egen sjakkrådgiver Peter Heine Nielsen. På pressekonferansen før kampen ble han spurt om han drev med dette fordi han mente at det er viktig å være i fysisk god form svarte han:— Jeg gjør det fordi jeg synes det er gøy.

Ifølge manager Espen Agdestein er det viktig for 23-åringen fra Lommedalen at det han gjør er gøy. Han elsker sjakk, men at det er viktig å ha et liv ved siden av.

Les også

  1. Kun denne mannen fikk komme inn på Carlsens rom i går kveld

  2. Dette råkjøret er til å bli helt matt av

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen