Sjakk

Slik er Magnus Carlsens «VM-vei» i London

Magnus Carlsen har tatt grep for å unngå trafikkork. Derfor skal han gå til og fra VM-lokalet.

Her – Rosewood Hotel – skal Magnus Carlsen bo under VM. Foto: Nicholas Bergh

 • Nicholas Bergh

High Holborn. Foto: Nicholas Bergh

High Holborn. Foto: Nicholas Bergh

Lyskrysset High Holborn/Southampton Row. Foto: Nicholas Bergh

Southampton Row. Foto: Nicholas Bergh

Southampton Row. Foto: Nicholas Bergh

Southampton Row. Foto: Nicholas Bergh

Utenfor The College, der VM-kampen spilles. Foto: Nicholas Bergh

 • BILLEDSERIE: TRYKK PÅ BILDET OVER OG OPPLEV MAGNUS CARLSENS «VM-VEI».

LONDON: Ut på High Holborn. Nedover gaten til du kommer til lyskrysset. Gå til høyre over gaten. Fortsett på Southampton row. Gå rett frem. Så er du der.

Mellom Rosewood – Magnus Carlsens hotell – og VM-lokalet er det om lag 300 meter.

På denne strekningen skal Magnus Carlsen gruble. På denne strekningen skal han fyre seg opp. Her vil det komme mørke tanker og lystige tanker – midt i storbystresset i London.

Hevder bygningen «tar pusten fra deg»

VM-kampen mellom Carlsen og Fabiano Caruana – som begynner fredag – skal spilles på The College i Holborn-området i London. Det er vanskelig å skjønne når vi oppsøker lokalet noen dager før VM-start. Det ser nærmest forlatt ut mens bilene suser forbi i alle kanter. På døren står det: «Entry for event crew only».

Døren inn til The College i Holborn bærer bud om at noe er i emning. Foto: Nicholas Bergh

Lokalet er en tidligere kunstskole, som nå leies ut til arrangementer. AGON, selskapet som arrangerer VM, har uttalt at bygningen «tar pusten fra deg».

Sjakkjournalist Tarjei Joten Svensen, som følger eliteturneringer jevnlig, er spent på om arrangøren holder ord.

– Jeg er litt skeptisk til hva de har funnet frem – med tanke på tidligere erfaringer og at det ikke akkurat er fritt frem med penger for AGON.

Her er spillernes VM-vei i London. Fabiano Caruana skal bo på The Principal 500 meter nordvest for spillelokalet. Magnus Carlsen skal bo på Rosewood 300 meter sørøst for lokalet. Foto: Skjermdump, Google Maps

Et gjennomtenkt valg

Magnus Carlsen har neppe spart penger på hotellet han skal bo på under VM. Det har fem stjerner.

I 2016 – forrige året Carlsen vant VM – hadde han en skattbar inntekt på ni millioner kroner. Da spares det ikke på komforten under VM-dagene.

Magnus Carlsen skal bo på Rosewood Hotel. Foto: Nicholas Bergh

Hotellets fasade er i tråd med 1900-tallets arkitektur. Ved inngangen – blant de dyre bilene – står en pent kledd mann og venter på gjester. Ingen stopper oss når vi går inn i bakgården til Rosewood Hotel. Men når vi spør om vi kan ta bilder inne på hotellet, blir vi kontant avvist.

I en VM-kamp kan små detaljer avgjøre. Og valget av hotell er selvfølgelig gjennomtenkt. Både pappa Henrik Carlsen og manager Espen Agdestein har begge vært på rekognosering i London.

– En stor fordel med Rosewood er at det bare er 150 meter å gå til spillelokalet. Trafikken i London er uberegnelig, så det er ubeleilig å være avhengig av å kjøre fra hotellet, sier Agdestein.

Espen Agdestein er Magnus Carlsens manager. Her snakker de sammen under VM-kampen i New York for to år siden. Den gangen beseiret Carlsen russiske Sergej Karjakin. Foto: NTB scanpix

Fremhever viktigheten av søvn

High Holborn er en trafikkert gate. Støyen er imidlertid ikke like merkbar inne på hotellområdet. Det er viktig for Team Carlsen.

– Hotellet er litt tilbaketrukket og vekk fra gaten. Det er veldig viktig å ha god energi og føle seg pigg, sier Agdestein.

Sjakkekspert Atle Grønn har fulgt Magnus Carlsens VM-kamper tett. Han understreker at det blir avgjørende for Carlsen å finne roen i London.

– Å sove dårlig om natten er et mareritt under VM-kamper. Hvis du sover dårlig, klarer du å være oppmerksom i 3–4 timer. Men du skal bare være uoppmerksom noen minutter for å spolere partiet. Det er et kjempeminus hvis man sitter å anstrenger seg for å være oppmerksom hele tiden.

Langsjakk-VM spilles over 12 runder. Det første partiet spilles fredag, det andre partiet lørdag, før den første hviledagen kommer søndag.

PS: Fabiano Caruana skal bo på The Principal Hotel, som ligger 500 meter unna spillelokalet.

Les mer om

 1. Magnus Carlsen

Relevante artikler

 1. SJAKK

  Tror ikke på Carlsens forklaring: – Den kjøper jeg ikke

 2. SJAKK

  VM-arrangøren tar selvkritikk etter billettkaos: – Det er ubeleilig. Men vi måtte ta et valg

 3. SJAKK

  Nekter å avsløre hvor Magnus Carlsen er nå

 4. SJAKK

  Carlsen åpnet VM med et brak. Så begynte han å rote.

 5. SJAKK

  Fabiano Caruana truet Magnus Carlsen: Kunne avløst nordmannen som ny verdensener

 6. SJAKK

  Internasjonal presse om Carlsens skjebnedag: – Et geni i alvorlig fare