Magnus Carlsen vant norsk duell: Nå leder han Norway Chess

Magnus Carlsen vant tirsdagens norske duell mot Aryan Tari i Norway Chess. Den norske verdensmesteren overtok også ledelsen i turneringen.

Magnus Carlsen hadde god grunn til å glise tirsdag kveld.

Magnus Carlsen-Aryan Tari 3-0

Carlsen leder Norway Chess etter seieren mot Tari, ettersom Alireza Firouzja avga poeng i sitt parti mot Fabiano Caruana.

Når to runder gjenstår har Carlsen 16,5 poeng, som er et helt poeng foran Firouzja. Iraneren spilte remis mot Caruana, men tapte i armageddon. Også Levon Aronian og Caruana er på skuddhold, men de er henholdsvis 3,5 og 4 poeng bak.

Det går mot en spennende avslutning av turneringen der Carlsen møter Firouzja i neste runde torsdag. Det kan fort vise seg å bli en slags finale i turneringen.

– Får jeg et godt resultat der, tar jeg et langt steg (mot turneringsseier), sa Carlsen til TV 2 etter seieren. Slår han Firouzja i langsjakk, er det ingen som kan ta ham igjen.

Carlsen avslutter turneringen mot Aronian fredag, mens Firouzja avslutter mot Jan-Krzysztof Duda.

Improvisert åpning

Mot Tari måtte Carlsen jobbe for seieren, selv om han ikke på noe tidspunkt var presset.

I «skrifteboksen» på TV 2-sendingen fortalte verdensmesteren at han improviserte i åpningen, men at han etter hvert så at han hadde opparbeidet seg en posisjonell fordel i stillingen.

– Spørsmålet er hvordan man skal få noe ut av det, sa Carlsen, som spilte med hvite brikker.

Etter 45 trekk var det klart at verdenseneren hadde funnet svaret. Carlsens brikker sto klart best plassert på brettet, og Tari måtte gi opp kampen.

Les også

Magnus Carlsen slo tilbake etter kjempenedturen

Aryan Tari tapte mot Carlsen tirsdag kveld.

Strammet grepet

Etter en rolig innledning på partiet viste sjakkcomputeren etter tolv trekk et overtak på en halv bonde fordel Tari. Da hadde begge spillerne rundt halvannen time igjen på klokka. Men Carlsen var aldri stresset og brukte de neste tolv trekkene til å skaffe seg en fordel på 1,1 bonde.

Det var en ledelse Carlsen aldri ga fra seg.

Etter 36 trekk strammet Carlsen grepet om kampen ytterligere, og hadde en ledelse med 2,6 på computeren. Da var det bare et tidsspørsmål før kampen var over. Tari kjempet tappert for poeng, men etter 45 trekk var det slutt.

Dermed måtte Tari nok en gang forlate brettet i Stavanger uten poeng. 26-åringen blir stående med 1,5 poeng og ligger klart sist.

Mistet ledelsen

I de øvrige to kampene spilte Aronian remis mot Duda, men tapte i armageddon. Partiet mellom Firouzja og Caruana gikk også til remis og dermed mistet det iranske stjerneskuddet også turneringsledelsen.

I turneringen er det 3 poeng for seier og 1,5 poeng for seier i armageddon. Remis gir 1 poeng.

Carlsen leder Norway Chess med 16,5 poeng. Bak følger Firouzja (15,5), Aronian (13), Caruana (12,5), Duda (8,5) og Tari (1,5).

De to siste rundene spilles slik:

Runde 9 (torsdag): Alireza Firouzja – Magnus Carlsen, Jan-Krzysztof Duda – Fabiano Caruana, Aryan Tari – Levon Aronian.

Runde 10 (fredag): Magnus Carlsen – Levon Aronian, Fabiano Caruana – Aryan Tari, Alireza Firouzja – Jan-Krzysztof Duda.

(©NTB)