Carlsens bruk av Google-forskning begeistrer: – En helt vanvittig prestasjon

Kunstig intelligens har hjulpet Magnus Carlsen til nye høyder.

Magnus Carlsen smiler etter å ha vunnet VM i både hurtig- og lynsjakk.
  • Bernt Harald Brennevann

Sommeren 2018 ble det snakket om en verdensener i stagnasjon. Carlsens sjakkspill gnistret ikke og så ut til å mangle inspirasjon. Noen måneder senere sto nordmannen i reell fare for å miste førsteplassen på verdensrankingen.

Halvannet år senere holder Carlsen alle de tre store VM-titlene. Det er en bragd han er alene om i sjakkhistorien. Han hadde også trippelen mellom juni 2014 og oktober 2015.

I romjulen kronet 29-åringen et eventyrlig 2019 med VM-gull i både hurtig- og lynsjakk. Han møter også det nye året som verdensener i tre av tre disipliner, og i langsjakk har han ikke tapt siden 31. juli 2018.

Så hva forklarer Carlsens forvandling? Han har selv pekt på økt selvtillit og ny inspirasjon. Det siste fant han blant annet i AlphaZero, som er en selvlærende forskningsalgoritme utviklet av Google.

Den er basert på kunstig intelligens og skiller seg ut fra tidligere sjakkcomputere. I løpet av fire timer lærte programmet seg å spille sjakk på skyhøyt nivå.

– AlphaZero har vært viktig for mange, også for meg. Det har vært interessant å se de partiene. Jeg prøver ikke å spille som den, jeg spiller i stor grad som jeg har gjort, men det er kanskje noen nye åpningsideer, sa Carlsen til VG mandag.

Mange vil mene Magnus Carlsen aldri har hatt et bedre år enn i 2019.

Spiller mer aggressivt

Hans Olav Lahlum mener Carlsen er en av ganske få spillere som får en effekt av verktøyet.

– Du må være ganske god for å få praktisk nytte av å ha tilgang på disse AlphaZero-partiene. Det er mulig det gir ham en liten fordel, men det er fordi han rett og slett er best fra før, sier eksperten og viser til at det er snakk om komplisert sjakk.

– Vanlige stormestere klarer ikke å lære så mye av AlphaZero. Det er en stor intellektuell bragd av Magnus å omforme så avansert sjakk til menneskelig sjakk, mener Atle Grønn.

Aftenpostens sjakkekspert peker på at Carlsen nå våger å spille mer aggressivt og tar sjanser som bryter med «alt vi vet om å ta risiko i sjakk».

– Det er mange som har spilt med stor risiko før, men de har også fått mange tap. Magnus har klart å øke risikonivået i spillet sitt uten at det har ført til tap i langsjakken. Det er en helt vanvittig prestasjon, sier Grønn.

Atle Grønn er imponert over måten Magnus Carlsen bruker kunstig intelligens på.

Tenker på en annen måte

Der tradisjonelle sjakkcomputere er opptatt av å telle antall bønder på brettet, spiller AlphaZero på en helt annen måte. Ifølge Grønn er den bygget opp rundt aktivitet og dynamikk.

– Det er akkurat det som inspirerer Magnus. Nå er han ikke lenger redd for å gi fra seg en bonde. Det er regnet som veldig risikabelt, men klarer man å holde aktiviteten oppe, har AlphaZero vist at det er en effektiv måte å spille på. Men det er omtrent bare Magnus som klarer det.

Lahlum mener det var naturlig av Carlsen å ta skikkelige grep underveis i 2018-sesongen.

– Magnus hadde løpt litt i veggen med den gamle spillestilen. Konkurrentene hadde omsider begynt å finne ut av hvordan de skulle forsvare seg, og de hadde analysert spillestilen hans godt nok til at han ikke fikk samme uttelling som før. Han måtte gå tilbake til et mer aggressivt spill.

I 2020 blir VM i klassisk sjakk årets største høydepunkt for Carlsen. Hvem han får som utfordrer, blir klart i april. Da møttes åtte spillere i en kandidatturnering i russiske Jekaterinburg.