Magnus Carlsen er verdensmester i hurtigsjakk: – Virkelig, virkelig deilig

Magnus Carlsen utnyttet forspranget og er igjen verdens beste i hurtigsjakk.

Magnus Carlsen ble lørdag verdensmester i hurtigsjakk for første gang siden 2015.

Magnus Carlsen er verdensmester i hurtigsjakk etter remis mot Hikaru Nakamura i sitt siste parti lørdag. Han hadde et overtak på konkurrentene etter de første dagene av mesterskapet, og gjorde jobben i de siste fem partiene lørdag.

– Det er en lettelse etter å ha mislykkes i hurtigsjakken så mange år på rad nå. Det er virkelig, virkelig deilig, sa Carlsen i seiersintervjuet med NRK.

– I dag møtte jeg folk som trengte å slå meg, og det utnyttet jeg. Jeg likte veldig godt å spille med den ledelsen jeg hadde i dag, og det gikk veldig greit. Gjennomføringen totalt er jeg veldig godt fornøyd med, sa den ferske verdensmesteren.

Første på fire år

Carlsen ledet turneringen med 11 poeng på sine første 14 partier og trengte bare å unngå tap i siste parti mot amerikaneren Hikaru Nakamura for å bli verdensmester.

Nakamura hadde 10 poeng, og ville med seier mot Carlsen sikret omspill om tittelen. Men amerikaneren ga opp å vinne mot Carlsen, som dermed er verdens beste i hurtigsjakk igjen.

Forrige gang han vant var i 2015. Dette var hans 11. VM-tittel totalt.

Carlsen oppnådde totalt 11,5 poeng. Det var ett mer enn andreplasserte Alireza Firouzja. 16-åringen er fra Iran, men deltar som uavhengig.

Magnus Carlsen er regjerende mester i både lang-, hurtig- og lynsjakk. Årets utgave av lynsjakk starter søndag.

– Jeg er veldig stolt over at han har levert en så god sportslig prestasjon. Her har han levert på alle plan, synes jeg. Nå kan han gå inn i lynsjakken og kose seg, sa Magnus Carlsens far Henrik til NRK.

Magnus Carlsen er nå oppe i hele 11 VM-titler i karrieren.

– Har jobbet seriøst

Simen Agdestein kjenner Magnus Carlsen godt etter å ha trent verdensstjernen i flere år. Han er ikke overrasket over seieren.

– Han er best, og han er i form. Men det er små marginer i sjakk, understreker han.

Den ferske verdensmesteren har hatt et veldig godt år som kan bli enda bedre om han går til topps også i lynsjakk, som starter søndag.

– Han har sikkert hatt godt av å bli presset litt. Magnus har jobbet seriøst og har det sikkert bra i livet for øvrig. Det henger gjerne sammen. At han gjør det bra i Fantasy (fantasyspill i fotball), er et symptom på at han har det gøy. Det kan være veldig kjedelig å være sjakkspiller, så det er bra å ha andre ting å tenke på, sier Agdestein.

Magnus Carlsen har hatt et strålende år. Mange vil si at han aldri har vært bedre.

Spilte mot rival

Med sine 11 poeng etter de 14 første partiene trengte han «bare» å spille remis i det siste partiet for å vinne. Amerikaneren Hikaru Nakamura og russeren Vladislav Artemijev hadde ti poeng og kunne med seire i sine siste partier sikre omspill mot nordmannen om VM-tittelen.

Nettopp Nakamura var altså motstander i det avgjørende partiet, der Carlsen spilte med svarte brikker.

Amerikaneren og nordmannen har hatt en rivalisering i mange år. Nakamura har blant annet kalt Magnus Carlsen for Sauron – en ikke spesielt sympatisk karakter fra «Ringenes Herre»-filmene.

Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura ved sjekkbrettet fra en tidligere anledning.

En annen nordmann som har gjort det bra i VM, er Johan Sebastian Christiansen, som endte på 126. plass med 7,5 poeng etter 15 partier. Aryan Tari endte på 178. plass med 5,5 poeng.

Vant nøkkelduell

Slik var Carlsens fire første partier lørdag.

1. parti:

Magnus Carlsen spilte remis mot Maxime Vachier-Lagrave i sitt første av fem partier lørdag. Partiet var en nøkkelduell i kampen om VM-gullet. Carlsen hadde et overtak, men etter 58 trekke endte det med remis.

2. parti:

Magnus Carlsen vant mot rivalen Levon Aronian. Nordmannen skaffet seg et solid overtak mot en frustrert Aronian, men så ut til å måtte nøye seg med remis tross overtaket. Så gjorde Aronian et dårlig trekk som ga Carlsen seieren.

– Jeg hadde egentlig rotet bort seieren. Det var usikkert på hvordan det kom til å gå. Men, men, jeg tar det. Det er resultatet som teller, sa Carlsen til NRK etter partiet.

3. parti:

Mot Sjakhrijar Mamedjarov fikk Carlsen et solid overtak tidlig.

Mamedjarov kjempet for å slå tilbake, men ga etter hvert opp å få noe ut av duellen mot suverene Magnus Carlsen.

– Det gikk veldig lett. Veldig gledelig, selvfølgelig. Han visste ikke helt hva han skulle gjøre, sa Carlsen til NRK etterpå.

– Han vinner mot en av de beste i verden uten problemer, sa NRKs Torstein Bae.

4. parti:

Utgangspunktet før det fjerde og nest siste partiet var enkelt: Carlsen ville med seier mot Perez Dominguez være verdensmester. Det endte med remis.

– Jeg er ikke så veldig fornøyd. Jeg spilte skikkelig dårlig i åpningen. Det ble veldig begrenset med muligheter. og så ikke hva jeg kunne gjøre. Sånn er det, jeg skulle gjerne fått mer ut av dette. Det blir en tøff sisterunde, sa Carlsen til NRK.

Etter en brukbar start på mesterskapet torsdag, løftet Carlsen seg stort fredag. Riktignok startet det med to remis også der, før nordmannen vant sine tre siste partier for dagen og tok ledelsen i VM.

Magnus Carlsen er regjerende mester i lynsjakk og er en stor favoritt til å ta en ny tittel i løpet av de to neste dagene.