Sjakk

VM-arrangøren tar selvkritikk etter billettkaos: – Det er ubeleilig. Men vi måtte ta et valg

Helene og Stein Henriksen fra Lørenskog visste ingenting om restriksjonene.

Magnus Carlsen spilte det andre VM-partiet lørdag. Arrangøren måtte svare for billettkluss. Foto: BILDBYRÅN

  • Nicholas Bergh
    Journalist

LONDON: I disse dager spilles VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana i Holborn-bydelen i London.

Begivenheten tiltrekker seg flere sjakkinteresserte nordmenn. Men da Helene og Stein Henriksen fra Lørenskog møtte opp til spillelokalet lørdag, fikk de seg en overraskelse. Billettene - som hadde kostet 70 pund (rundt 750 kroner) pr. stykk - var ikke det de trodde.

En vakt overrakte nemlig en lapp som tillot dem å se partiet i en halvtime. Med andre ord: Arrangøren hadde lagt restriksjoner på hvor lenge de kunne oppholde seg i spillerommet.

Helene og Stein Henriksen fra Lørenskog fikk seg en overraskelse under sjakk-VM. Foto: Nicholas Bergh

Når vi møter ekteparet, står de i kafeen og følger partiet på en internettstream.

– Da vi kom hit, visste vi ikke noe om tidsbegrensningen, sier Helene Henriksen.

– Jeg tenkte det var litt dumt. Det er bare en halvtime av potensielt seks eller timer, sier Stein Henriksen, som fikk VM-billettene i julegave fra arrangøren.

  • FIKK DU MED DEG DETTE? Her oppdager Carlsen arrangørens tabbe.

Fikk slippe inn to ganger

Under VM-kampen er det en glassvegg som skiller spillerne fra publikum. Det var god plass i rommet der spillerne sitter på åpningsdagen. Men lørdag var det fullpakket ved partistart klokken 15. Spillerommet har en kapasitet på 150 personer.

Aftenposten har sett bestillingsbekreftelsen fra arrangøren. Der forbeholder de seg retten til å innføre restriksjoner på dager med stor pågang. Det står riktignok med svært liten skrift.

Ekteparet Henriksen fikk riktignok en ny billett da de var ferdig med sin første halvtime. I tillegg kan det bli flere muligheter til å se Caruana og Carlsen senere på kvelden.

Men de trodde altså opprinnelig at de ville få ubegrenset med tid i spillelokalet.

– Det kom som en overraskelse, sier Stein Henriksen.

– Det er ubeleilig

Da vi videreformidlet klagene til arrangementets pressekontakt, fikk vi beskjed om å sende en e-post. Den ble ikke besvart.

Men etter at partiet var over kom Ilja Merenzon inn i presserommet. Merenzon er sjef for AGON, selskapet som arrangerer VM-kampen, og hadde fått høre om kritikken.

– Det er ubeleilig. Det er jeg enig i. Men vi måtte ta et valg. Det var min beslutning. Enten kunne vi begrense hvor mange som kom inn, slik at færre fikk se spillerne, eller så kunne vi innføre et system, sier Merenzon.

AGON-sjef Ilja Merenzon. Foto: NTB scanpix

Han begrunnet valget om å innføre tidsperioder slik:

– Grunnen er at loven begrenser denne bygningens kapasitet. Noen dager i helgene er vi fullstendig utsolgt. Den eneste muligheten til å håndtere pågangen i spilleområdet er å bytte på.

– Hvordan ble kundene informert på forhånd?

– Vi la ut all informasjon på Ticketmaster. Der står det også ting om rullestoltilgjengelighet og været.

Mener tiltaket er uvanlig

Det var Mike Klein, innholdssjef i chess.com, som først gjorde et poeng av billettsystemet på sin Twitter-konto. Klein delte et bilde av billettene på sin Twitter-konto.

På det tidspunktet virket det som tilskuerne kun fikk én halvtime inne i spillerommet. Senere viste seg imidlertid at tilskuerne kunne få en ny halvtime i spillerommet.

Mike Klein understreker likevel at restriksjonene er uvanlig.

– Når man kjøper en billett, og så får man høre om restriksjoner man ikke visste om når man møter opp, har det ikke noe å si om det er sjakk eller noe annet. Da kan man bli skuffet, sier Klein.

Les mer om

  1. Sjakk