Sjakk

Magnus Carlsen måtte «ta en Karjakin»: – Helt utrolig

Kjempet seg til remis etter timer med press.

Her er Magnus Carlsen under den sjette VM-runden, som ble et tøft parti for verdensmesteren.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

MAGNUS CARLSEN-FABIANO CARUANA 0,5–0,5

LONDON: Partiet så lenge dødt ut. Men så måtte Magnus Carlsen kjempe for livet.

I fredagens VM-parti befant verdensmesteren seg i en situasjon der Fabiano Caruana hadde én springer mer - og kun én bonde mindre.

Carlsen gjorde imidlertid som Sergej Karjakin i forrige VM-kamp. Han satte brikkene opp i en stilling som var vanskelig å bryte ned og klarte remis.

I NRK-studio kaller ekspert Torstein Bae Carlsens vei til remis som «helt utrolig» og «en oppvisning i moderne forsvarsspill». Carlsen var imidlertid ikke storfornøyd med eget spill.

På pressekonferansen gikk spillerne gjennom trekk fra tidlig i partiet. Da utbrøt Carlsen:

– Jeg vil ikke gå for dypt inn i dette, for jeg overså så mange ting.

Ikke bare ville et tap sendt Caruana i føringen etter halvspilt VM-kamp. Carlsen ville også mistet ledelsen på verdensrankingen – for første gang siden 2011.

I stedet berget Carlsen remis etter seks og en halv time spill.

  • Har du lagt merke til Magnus Carlsens forvandling? – Ikke sikkert vi hadde gjort den kampanjen i dag.
I fredagens parti viste Fabiano Caruana hvorfor han er farlig VM-utfordrer.

Sammenlignet partiet med en likkiste

Det var imidlertid ventet at det var Magnus Carlsen som skulle presse for seier. Det var nemlig han som spilte med de hvite brikkene.

Caruana valgte russisk forsvar – én av åpningene videolekkasjen bekreftet at han hadde jobbet med før VM.

Her, med trekket springer til f6, går Fabiano Caruana inn i russisk forsvar. Amerikaneren er kjent for å bygge en ugjennomtrengelig mur med denne åpningen.

NRK-ekspert Torstein Bae syntes først Carlsen mestret åpningen bra. Men andre eksperter mente etter hvert at Caruana fikk det for komfortabelt.

– Strategien funket åpenbart ikke i dag. Magnus må gjøre noe veldig, veldig annerledes om han skal håpe å vinne med de hvite brikkene, sa Storbritannias nest beste sjakkspiller David Howell til Aftenposten.

David Howell har en rating på 2697 (nummer 48 i verden). Han bor rett utenfor London og følger VM-partiene tett. Howell var en del av Vålerengas lag i e-cupen tidligere i høst. «Jeg glemte å ta på meg Vålerenga-drakten i dag», sier han med et glis.

Aleksandr Grisjtsjuk, nummer ni på verdensrankingen, vurderte stillingen som veldig tam. For å illustrere poenget sitt brukte han følgende sammenligning:

– I Frankrike fortalte Kramnik (tidligere verdensmester, journ.anm.) at de skal lage et nytt realityprogram. De skal putte noen kameraer inn i en kiste. Kisten skal bare inneholde en død kropp, lys og kameraer. 15 minutter to ganger om dagen på TV og 24/7 på internett. Det er like spennende som dette partiet! sa Grisjtsjuk i sendingen til chess24.com.

Caruana tok over

Men partiet våknet til liv. Da vi gikk inn i tredje spilletime, bemerket flere eksperter at Caruanas brikker var bedre plassert.

– Magnus tillot Caruana å få en stilling han liker, der det ikke er noe risiko, sier David Howell.

– Caruana følte etter hvert at han var ute av fare. Så kunne han sakte, men sikkert begynne å presse. Det er feil strategi fra Magnus.

Her ankommer Fabiano Caruana spillelokalet i London fredag. Caruana hadde med seg sekundantene Rustam Kasimdzjanov (midten) og Ioan-Cristian Chirila (til venstre)

Etter hvert ble det åpenbart at Carlsen kjempet for å overleve partiet.

– Dette har sett ut som et typisk Magnus-parti – bortsett fra at han sitter på feil side av brettet, skrev sjakkekspert Geir Sune Tallaksen Østmoe på sin Twitter-konto.

Stor fordel

Etter sitt 55. trekk hadde for eksempel Caruana en fordel tilsvarende 1,7 bønder, ifølge supercomputeren Sesse. En slik fordel innebærer ofte seier.

– Hvis dette Carlsen-Caruana-sluttspillet er remis, er sjakkpartier virkelig remis uansett hva som skjer, skrev Hikaru Nakamura, én av verdens beste sjakkspillere, på Twitter.

Det var imidlertid vanskelig for Caruana å finne ut hvordan han skulle vinne. På et tidspunkt mente Sesse-computeren at Caruana var 36 trekk unna sjakk matt. Men Caruana fulgte ikke det sporet.

På pressekonferansen etter partiet skjønte ikke Carlsen hvordan Caruana hadde muligheten til å vinne.

– Jeg skal ikke være uenig med computeren. Men jeg skjønner det bare ikke.

– Det var veldig vanskelig å se det, sier internasjonal mester (IM) i sjakk Anna Rudolf til Aftenposten.

– Vi (Rudolf og medkommentator Judit Polgár, journ. anm.) visste om computervurderingen og ble fortalt hva mønsteret var. Men selv om vi hadde biter av informasjon, klarte vi ikke å finne matten. Det viser hvor vanskelig det var, fortsetter Rudolf, som er kommentator i arrangørens TV-sending.

På pressekonferansen prøvde Magnus Carlsen og Fabiano Caruana å forstå det uhyre kompliserte partiet.

Grublet på pressekonferansen

At partiet var uhyre komplisert, var tydelig på pressekonferansen. Spillerne satt i flere minutter sammen med ordstyrer Daniel King og lette etter gode trekk de overså. Rynkene i pannen ble lengre og lengre.

– Det var aldri lett. Hvis jeg fikk muligheten på slutten, var det helt tilfeldig. Jeg trodde Magnus hadde bygget en festning, sier Caruana på pressekonferansen.

Amerikaneren måtte til slutt bytte en løper mot en bonde. Og sekundet etterpå tok spillerne hverandre i hånden.

Nå kan spillerne slappe av på hviledagen lørdag. Søndag spilles runde 7 i sjakk-VM.

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen
  3. Fabiano Caruana