Sjakk

- Karjakin har lykkes med å få Carlsen sur

Store problemer for Magnus Carlsen i det femte partiet.

Magnus Carlsen var irritert etter at også det femte partiet mot Sergej Karjakin endte opp med en remis.
  • Kurt B.M. Haugli

Magnus Carlsen-Sergej Karjakin 2,5-2,5

NEW YORK: Forsvarsministeren er oppnavnet Sergej Karjakin fikk etter fire partiet i VM-kampen mot Magnus Carlsen. Han gjør få offensive trekk, sjelden feil og klarer alltid til slutt å sette opp et forsvar som gjør at Carlsen må nøye seg med remis (uavgjort).

Dermed endte også det femte partiet i VM-kampen også med uavgjort. Det var Magnus Carlsen som hadde hvit og dermed åpnet torsdagens parti. Men han skulle komme til å skusle bort det overtaket han hadde i begynnelsen av kampen. Han var ikke blid etterpå.

Grinete Carlsen

På pressekonferansen etter kampen var det en tydelig irritert Magnus Carlsen. Han hadde flere grunner til det.

— Det kongetrekket til G2 var en tabbe. Da skjønte jeg at jeg hadde skikkelig gjort meg bort, sa Carlsen etter kampen.

Det trekket kom etter at han hadde rotet med notering av trekkene og plutselig trodde at han hadde dårligere tid enne han virkelig hadde.

Carlsen slo også fast at han i en periode sto bedre enn Karjakin. Da han fikk spørsmål fra Anastasia Karlovich, som leder pressekonferansene, om hvordan han mente at han sto bedre, ble han tydelig irritert.

— Det er ikke noe å forklare. Det er klart at jeg sto bedre. Selvfølgelig sto jeg bedre, svarte han.

Senere i pressekonferansen ga han korte svar og hadde ingen morsomheter på lur, slik han har hatt på tidligere pressekonferanser.

På spørsmål om det var noe problem at det frem til nå har vært filmet på pauserommet, var han også kort:

— Jeg gir blaffen. Jeg visste det ikke, men det er ikke mitt største problem akkurat nå, sa han.

Det var Carlsens manager, Espen Agdestein, som fikk stoppet filmingen av de to spillernes pauserom. Disse bildene har vært tilgjengelig for de internasjonale sendingene i de fire første partiene.

Drama rundt filming i pauserommet:

Les også

Begge team visste at de ble filmet i skjul - men Team Carlsen stoppet TV-bildene

Ødelegger selvtilliten

Nå har Sergej Karjakin holdt Magnus Carlsen til remis i fem strake partier. Det er netopp slik russeren har planlagt dette, mener sjakkekspert og journalist i den spanske storavisen El Pais, Leontxo Garcia.

— Hvert eneste trekk som Karjakin gjør, er gjort for å ødelegge selvtilliten til Magnus Carlsen. Han har lykkes. Det vi så på pressekonferansen i dag, tyder på at han kan ha lykkes. Han har fått Carlsen sur og grinete, sier Leontxo Garcia om den både brå og smått sure oppførselen til Magnus Carlsen etter at partiet var over.

Etter tre og en halv times spill var det vanskelig for NRKs analyseekspert Torstein Bae å se at det var skikkelige muligheter for seier til noen av partene.

— Dette var ikke noe fyrverki i dag, sa han på dette tidspunktet.

Og da det meste så ut som om dette skulle gå til remis nok en gang, gjorde Magnus Carlsen et par trekk som ikke var spesielt gunstig. Blant annet flyttet han sin konge i en posisjon som ingen sjakkprogram ville anbefalt.

Plutselig hadde Sergej Karjakin et overtak i kampen og kunne gå i angrep.

Mannen som hadde spilt forsvarssjakk som verden knapt tidligere har sett, gikk til angrep. Det var Magnus Carlsens tur til å forsvare seg.

— Jeg tror Magnus har sånn noenlunde kontroll. Men jeg sikker er jeg ikke, sa manager Espen Agdestein til NRK på dette tidspunktet.

Og Agdestein hadde grunn til å være litt bekymret. Sjakkpila til NRK ga en solid fordel til Karjakin. En periode så det dårlig ut for Magnus Carlsen, men så forspilte Karjakin sine sjanser med et par middels gode trekk.

Dermed klarte Magnus Carlsen å utjevne fordelen som Karjakin hadde skaffet seg. Etter fire timers spill var stillingen jevn og det så ut til å gå mot nok en remis.

12 minutter senere var remis-kamp nummer fem en sannhet.

Hør siste Aftenpodden Sport. Høgmos avgang, cupfinalen, Carlsens VM-kamp og langrennsåpningen blir diskutert :

Les også

Sjakkpresidenten som mener han ble bortført av ufo, nektes innreise til USA

Les mer om

  1. Sjakk