Sjakk

Carlsen sikret VM-tittelen: - Det var en skikkelig strid

Anand hadde overtaket, men kastet det bort.

Carlsen er sjef.jpg
  • Nicholas Bergh
    Journalist

SJAKK-VM, parti 11: Magnus Carlsen-Viswanathan Anand 1-0 (6,5-4,5 sammenlagt)

Søndag sikret Magnus Carlsen verdensmestertittelen i Sotsji. Carlsen beseiret Viswanathan Anand med de hvite brikkene og nordmannen kom seg dermed opp til 6,5-poengsgrensen som holder til VM-seier.

Les også

Gratulér Magnus Carlsen med VM-seieren

Dermed trengte ikke Carlsen et tolvte parti for å sikre verdensmestertittelen.

— Jeg hadde ikke veldig lyst til å komme tilbake til et tolvte parti, med svarte brikker. Det var litt mer komplisert enn de tidligere partiene der jeg hadde hvitt. I dag var det en skikkelig strid, sier Carlsen på pressekonferansen etter partiet.

Les også

Norges sjakkpresident: - Magnus er en rakett som bare går videre og videre oppover

Anand godtar at han tapte for en bedre spiller.

— Jeg må innrømme at han var bedre. Han holdt nervene bedre, sier Anand.

På spørsmål om hvordan nervene påvirket ham, svarte Carlsen følgende:

— Jeg var litt nervøs. Mot slutten ble jeg veldig oppspilt. Jeg måtte prøve å kontrollere meg da. Du må fokusere på partiet. Det er vanskelig når man spiller en så viktig kamp, og stillingen ikke er under kontroll i det hele tatt. Det var definitivt nerver, men jeg synes jeg kontrollerte de bedre enn ham, sier Carlsen.

Les også

Slik var det avgjørende partiet - trekk for trekk

Anand nekter å legge opp

Det var et berg-og-dalbane-parti som ledet til Carlsens avgjørende seier. Det til tross for at duellantene kom svært jevnt ut av åpningen, som fulgte Berlin-forsvarmønsteret, som flere av de tidligere partiene.

Les også

Carlsens sjakk-stil minner om Drillos fotball

På et tidspunkt så det ut som at Anand hadde de klareste vinnersjansene, men i en dramatisk vending skulle inderen rasere sine muligheter med trekk 27 og 28. — Det var en dårlig "gamble" og jeg ble straffet, sier Anand på pressekonferansen etter partiet.

På direkte spørsmål om han vurderer å gi seg som sjakkspiller, svarte Anand kontakt "nei". Svaret ble møtt med applaus fra pressen.

- Denne stillingen er ekstremt skarp

Før søndagens parti var spenningen i VM-duellen på bristepunktet. Carlsen visste naturligvis at en seier med de hvite brikkene ville være nok til å sikre verdensmestertittelen.

Mange sjakkeksperter ble skuffet over at VM-duellantene på ny gikk inn i det såkalte Berlin-forsvaret, en veldig kjent variant, som i utgangspunktet betyr stor sjanse for remis.

Det skulle imidlertid utvikle seg til en såkalt «skarp» variant av Berlin-stillingen. Det vil si at det ble veldig åpent, med betydelige vinnersjanser for begge parter.

— Ikke la åpningens navn lure deg. Denne stillingen er ekstremt skarp. Gi hvit (Carlsen, journ. anm.) fire frie trekk, og han dreper svart på kongefløyen, skrev Carlsen-sekundant Jon Ludvig Hammer på Twitter.

Carlsen fikk et lite overtak ifølge sjakkcomputerne, tilsvarende en halv bonde.

Anand-overtak

I lang tid satt Carlsen og manøvrerte denne stillingen, i et forsøk på å steg for steg forbedre vinnersjansene.

Trenden skulle imidlertid vise seg å være dårlig for Carlsen, for etter at nordmannen flyttet hesten frem til f6, var det plutselig Anand som hadde overtaket.

Ekspert Johannes Kvisla uttrykte bekymring etter Carlsens 26. trekk.

— Etter Magnus sitt trekk nummer 26 peker pilen litt over på svart sin side, som betyr at Anand har et lite overtak. Overtaket er enda ikke nok til å vinne, men Magnus har ikke råd til å gjøre feil her, og må forsvare seg godt for å få remis, skrev Kvisla.

Hadde Anand sikret en seier, ville han hatt best muligheter foran det 12. partiet, der inderen ville fått spille med hvite brikker.

Anand tabbet seg ut med tårnofring

Men det skulle bli flere dramatiske vendinger søndag. Anands 27. og 28. trekk var ikke av det kloke slaget. Inderen hadde forventet å komme bedre ut av en variant der han ofret et tårn for en av Carlsens løpere.

Plutselig svingte pilen dramatisk mot Carlsens side.

Carlsen satte igjen med to tårn og en springer, mens Anand hadde to løpere og et tårn.

— Magnus har en vinnende fordel, og det er bare et spørsmål om tid før han har forsvart VM-tittelen, skrev Kvisla i sjakkstudio.

Etter snaue fire timers spill var det avgjort: Magnus Carlsen hadde forsvart VM-tittelen sin.

Neste gang Carlsen må forsvare verdensmestertittelen blir i 2016. Det er flere unge sjakkstjerner på plassene bak Carlsen som vil ønske å utfordrere Carlsen om to år, i tillegg til erfarne veteraner, som Viswanathan Anand

Hvem som blir Carlsens utfordrer vil bli avgjort gjennom en kandidatturnering, akkuratt som i år.

Carlsen ønsker ikke å gjette hvem motstanderen blir i 2016. — Før denne matchen trodde jeg aldri at Anand ville klare å komme tilbake. Jeg ville ikke driste meg til å gjette hvem det blir neste gang. Det er lenge til, sier Carlsen.

Les også

  1. Tidsnød stoppet Russlands statsminister fra Carlsen-visitt

  2. Ekspert mener Donald Duck-distraksjonene har gjort Carlsen «sårbar»

Les mer om

  1. Sjakk