Sjakk

Storspill og seier for Carlsen: – Det Magnus leverer her er fabelaktig.

Den norske verdensmesteren imponerte på hjemmebane.

Magnus Carlsen i spill mot Hikaru Nakamura på Sola.
  • Cornelius Munkvik
  • NTB
  • Mette Bugge
    Journalist

– Jeg kom bra inn i rytmen etter hvert. Det gikk over all forventning. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle vinne så klart, og jeg er veldig fornøyd med å være ubeseiret, sa Magnus Carlsen til TV 2.

På pressekonferansen før kampen i Norway Chess i Stavanger røpte Carlsen at sjakkspilleren hadde kjørt bil til byen.

– Jeg kjøpte Tesla til min far. Han hadde ønsket seg en lenge. Min far er sånn at hans religion var Apple helt frem til Tesla kom på markedet.

– Far kjørte meg hit i den nevnte Teslaen. Det er deilig å slippe alt maset på flyplasser. En fin tur fra Oslo, oppsummerer Carlsen, som vant fjorårets Norway Chess.

Sterk seier

Triumfen var i boks etter åtte av ni runder.

– Magnus på sitt beste er i en klasse for seg i verden, sier Dag Danielsen.

Han er leder av Vålerenga sjakklubb, landets beste, som har vunnet eliteserien de to siste årene. Dessuten var han tidligere generalsekretær i Norges Sjakkforbund.

– Jeg har alltid vært av den oppfatning at Magnus trenger å være i flyten for å levere på topp. Nå kan det tyde på at han er det, etter at han har hatt blandede resultater tidligere i år.

– Det Magnus leverer her er fabelaktig. Det er fantastisk å se ham tilbake for fult. Jeg gleder meg til fortsettelsen.

– Hva betyr resultatet i lynsjakkturneringen for det som skal skje i hovedturneringen?

– Det gir god selvtillit og trygghet. Jeg håper at Magnus vinner på hjemmebane. Nesten hele verdenseliten er på plass, og han har ikke hatt for vane å gjøre det så bra, bortsett fra i fjor, sier Danielsen.

Tankefull, men god Magnus Carlsen under lynsjakkturneringen på Sola.

Slik gikk spillet

Verdenseneren slo amerikanske Fabiano Caruana med hvite brikker, og etter partiet ble det klart at ingen kunne ta igjen nordmannen.

Carlsen avsluttet med å slå Wesley So i parti ni.

Carlsen åpnet dagen med to remis, men slo deretter til med seier mot Anish Giri, Levon Aronian, Sergej Karjakin og Maxime Vachier-Lagrave. Så fulgte en remis mot Vladimir Kramnik, før Carlsen vant neste parti mot Caruana. Carlsen endte til slutt med sterke 7,5 poeng av ni mulige. Aronian og Hikaru Nakamura var nærmest med 5,5.

– En stor bragd. Magnus Carlsen er i form. Det står kjemperespekt av dette, konstaterte Fin Gnatt, Geir Sune Tallaksen Østmoe og Hans Olav Lahlum TV 2s sjakkstudio da seieren var klar.

I syvende parti ble det remis mot russiske Kramnik.

Seiersrekke

I sjette runde ventet Vachier-Lagrave, og der fortsatte Carlsen (hvite brikker) storspillet fra runde tre, fire og fem. Begge spillerne åpnet solid og tok ikke de store sjansene. Mot slutten av partiet spilte Carlsen mer offensivt, og til slutt knakk han franskmannen.

Carlsen spilte med svarte brikker mot rivalen Sergej Karjakin i femte runde. Carlsen fikk etter hvert overtaket, og til slutt måtte også russeren strekke våpen.

Karjakin er regjerende verdensmester i lynsjakk, noe som gjorde Carlsens prestasjon enda sterkere.

Med hvite brikker ble Levon Aronian slått i fjerde runde. Carlsen fikk en litt bedre start enn armeneren, og etter hvert ble Aronian svært presset på tid. Til slutt måtte han kapitulere.

– Magnus viser klasse der, sa Hans Olav Lahlum da partiet var sikret.

Carlsen fikk tidlig en terrengfordel på brettet med hvite brikker i runde tre, men Anish Giri lot seg ikke stresse nevneverdig i innledningen. Mot slutten gjorde nederlenderen en stor tabbe. Dét utnyttet Carlsen. Nordmannen sikret dagens første seier i tredje runde.

Mange stjerner på plass i Stavanger. F.v. Sergej Karjakin, Magnus Carlsen og Levon Aronian under pressekonferansen før storturneringen.

Startnummer tre

I de to første rundene ble det remis for Carlsen.

Med svarte brikker kom Carlsen raskt i gang mot Vishy Anand i annen runde, men motstanderen sto imot. Han klarte likevel ikke å bryte ned Carlsen på offensiven. Dermed endte det med remis, Carlsens andre for dagen.

Carlsen klarte ikke å slå den japanskfødte amerikaneren Nakamura med hvite brikker i åpningsrunden.

Partiet startet jevnt, men spilleren fra Lommedalen fikk etter hvert etablert et trykk på Nakamura. Sistnevnte fikk i tillegg tidsnød, men så mistet Carlsen overtaket igjen. Til slutt berget Nakamura remis.

Turneringen startet med lynsjakkturnering i Sola mandag. Denne avgjorde oppsettet i hovedturneringen, som begynner tirsdag ettermiddag. Carlsen har der valgt startnummer tre. Han åpner med hvite brikker mot Wesley So.

Carlsen og noen av sjakkspillerne fikk seg forøvrig en god latter da nordmannen skulle åpne en flaske som bruset over. Meldingen kom fort ut på twitter.

(©NTB)

Les mer om

  1. Magnus Carlsen
  2. Chess