Carlsen tok sin tredje strake seier i legendeturnering etter «katastrofal» tabbe av motstanderen

Magnus Carlsen ble for sterk for Peter Leko torsdag. Nordmannen avgjorde oppgjøret i siste parti og tok ytterligere tre poeng i Legends of Chess.

Magnus Carlsen vant over Peter Leko i Legends of Chess torsdag og står med full poengpott etter tre dager.

Akkurat som onsdag ble det remis i de tre første hurtigsjakkpartiene, men Carlsen vant det fjerde mot den 40-årige ungareren. Partiet sto tilsynelatende og vippet en god stund, men i løpet av noen få trekk skaffet verdensmesteren seg en vinnende stilling.

Leko forsvarte seg iherdig, men etter 52 trekk var seieren i havn for Carlsen. Etter tre runder er det han og Peter Svidler som har full poengpott.

– Jeg slet i dag. Jeg lå under i alle de tre første partiene, og det tredje var egentlig tapt. Da skulle det mye til at jeg skulle ende opp med tre poeng, sa Carlsen til Chess24.

– Det var en kombinasjon av at jeg ikke var helt i slag og at Peter spilte veldig bra i de tre første partiene, men dette er ikke noe jeg kan være spesielt fornøyd med.

Leko åpnet første parti sterkt med hvite brikker og skaffet seg tidlig et visst overtak, men han maktet ikke å skape virkelig trøbbel for Carlsen. Ungareren hadde lenge mye bedre tid enn Carlsen, men kastet bort hele fire minutter etter 19 trekk. Nordmannen forsvarte seg godt, og etter 44 trekk ble det remis.

Les også

Carlsen utnyttet VM-rivalens tabbe: – Å få en sånn sjanse var mye mer enn jeg håpet på

Motstanderen gjorde tabbe

I det neste partiet skapte Leko trøbbel for Carlsen også med svarte brikker. Han hadde en stund en lovende stilling, men Carlsen fant de rette mottrekkene og utlignet stillingen. Etter 41 trekk ble det remis.

Også i det tredje partiet var det Leko som var på offensiven, og en stund hadde han et overtak som var så klart at Chess24-ekspertene mente at han kom til å vinne. Carlsen sto mot igjen, og hjulpet av en tabbe av Leko ble det remis etter 41 trekk.

– En katastrofal tabbe av Leko, utbrøt Jon Ludvig Hammer i TV 2-studioet.

– Han gjorde en feil, ellers var det ikke noe jeg kunne gjort. Stillingen var tapt, medga Carlsen.

Ungarske Peter Leko ble utnevnt til stormester allerede som 14-åring i 1994.

Les også

Drømmestart i legendeturnering for Magnus Carlsen: – Genialt

Gjorde comeback

Ungarske Peter Leko ble utnevnt til stormester allerede som 14-åring i 1994. Han har egentlig gitt seg med turneringssjakk, men gjorde comeback for å delta i legendeturneringen.

Det har også Vladimir Kramnik gjort, og han slo Vishy Anand i et parti som av Chess24-kommentatorene ble utropt til en klassiker, årets beste parti. Seieren banet vei for Kramnik-seier i duellen mellom de to tidligere verdensmestrene.

Legends of Chess innledes med grunnspill der alle møter alle i løpet av ni dager. Hver duell består av fire hurtigsjakkpartier og eventuell avgjørelse i armageddon. De fire beste tar seg til semifinaler. Både i semifinaler og finale spilles det best av tre kamper.

Vinneren får 45.000 dollar og garantert plass i finaleturneringen i Magnus Carlsen Chess Tour i august. Carlsen og Daniil Dubov er allerede klare.