Sjakk

Nå kan Magnus Carlsen bli verdensmester i helgen

Greide uavgjort i viktig VM-duell.

REMIS: Magnus Carlsen og Viswanathan Anand.
  • NTB
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

Viswanathan Anand — Magnus Carlsen 0 - 0 (4,5 - 5,5 sammenlagt)

Med svarte brikker spilte Magnus Carlsen remis mot Vishwanathan Anand i det tiende partiet i sjakk-VM fredag. Han leder nå 5,5-4,5 sammenlagt.

Nordmannen nærmer seg en ny VM-tittel. Med seier i søndagens ellevte parti, vil han avgjøre VM-kampen. Blir det remis, vil det bli et 12. parti, der Carlsen kun vil trenge uavgjort for å sikre seieren.

– Jeg er fornøyd med remis i dag ut fra hvordan kampen utviklet seg, sa Carlsen etter kampen.

— Magnus valgte en aggressiv åpning, som var ganske overraskende. Det så ut til at Anans fikk et lite overtak, men Magnus greide å redde seg inn, kommenterer Aftenpostens sjakkekspert Johannes Kvisla.

Mener Carlsen har stålkontroll på VM-tittelen

Han mener Carlsen har stålkontroll på VM-tittelen.

— Definitivt. Det vil bli snakket om lenge om Anand snur dette, sier Kvisla.

Utfordrer Anand hadde et lite overtak i store deler av partiet fredag, men klarte aldri å utnytte fordelen han hadde med sine hvite brikker.

Carlsen forsvarte seg bra mot sin indiske konkurrent. Anand fikk etter hvert dårlig tid, mens Carlsen hadde mye tid igjen. Inderen bestemte seg derfor å gå spille for remis, noe den regjerende verdensmesteren gikk med på etter litt betenkningstid.

– Jeg følte ikke nødvendigvis at jeg hadde kontroll, men han er en veldig god spiller og det er ikke enkelt å bare forsvare heller, sa Carlsen.

Satt lenge i tenkeboksen

På et tidspunkt i partiet satt Carlsen i tenkeboksen i over en halvtime.

— Magnus var veldig usikker på akkurat den stillingen. Han måtte ta et kritisk valg mellom to varianter. Den ene ledet til et litt dårligere sluttspill der han måtte forsvare, mens den andre var lit mer uklar og kunne gitt sjanser til begge to, sier Kvisla.

– Jeg synes nervene mine var bra i dag. Det var en spennende kamp, litt mer spennende enn hva jeg hadde håpet på, sa Carlsen.

Les også

  1. Carlsen sitter bom fast - har tenkt i en halvtime

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen