Sjakk

- Magnus er nok fornøyd med at partiet var så kort og smertefritt

Det femte VM-partiet endte med remis.

_D3A3570b.jpg
  • Nicholas Bergh
    Journalist

VISWANATHAN ANAND-MAGNUS CARLSEN 0,5-0,5 (SAMMENLAGT 2,5-2,5)

Fredag var det ventet at Magnus Carlsen ville få et utfordrende parti. Sist gang Vishy Anand spilte med hvite brikker i VM-kampen, på tirsdag, leverte nemlig inderen en svært overbevisende prestasjon, som endte med hans første seier mot Carlsen siden desember 2010. Denne gangen hadde nok Carlsens sekundanter jobbet på spreng for å gjøre nordmannen bedre rustet til åpningen. Anand klarte nemlig ikke å skaffe seg et klart overtak, og partiet endte med remis.

— Det var ikke noe fantastisk stilling jeg fikk, men jeg tror det var solid nok til at det ikke skal tapes, sier Carlsen til de norske journalistene etter pressekonferansen.

- Ikke veldig skummelt

Aftenpostens sjakkekspert Johannes Kvisla synes ikke Viswanathan Anand klarte å virkelig true Carlsen.

— Det var ikke veldig skummelt. Det var noe ubehagelig for Magnus, og han hadde problemer som han måtte løse. Det klarte han helt fint.

— Tror humøret er på topp. Han er nok fornøyd med at partiet med svart var såpass kort og smertefritt, sier Kvisla.

Det hele utviklet seg til et jevnt parti, men etter to timers spill så det mer dramatisk ut.

Da flyttet Carlsen en av sine bønder til b2-feltet, et trekk sjakkekspert Johannes Kvisla mente gjorde nordmannens utgangspunkt langt dårligere.

— Fra å se ut som en stilling hvor Magnus skulle forsvare et langt sluttspill, har svart nå umiddelbare problemer som må løses, skrev Kvisla i sitt sjakkstudio.

Skal spille de to neste med hvite brikker

Litt senere mente imidlertid USAs beste sjakkspiller Hikaru Nakamura at Carlsen hadde god kontroll.

— Carlsen har en dårligere stilling, men han bør spille remis ganske lett. Jeg skjønner ikke kommentatorene i det hele tatt, sa Nakmura.

Nå skal Carlsen spille de to neste partiene med hvit. Dermed får nordmannen en god mulighet til å dra i fra sammenlagt.

— Jeg har absolutt et håp om å kunne skape noe der. Deilig å ikke spille to partier med svart på rad, sier Carlsen etter pressekonferansen.

— Magnus vil bruke de to neste partiene til det fulle for å gå opp i ledelsen i kampen, og han har definitivt et psykologisk overtak i og med at han har hatt ett hvitparti mindre, og i tillegg ikke hadde noen problemer ut av åpningen i dag med svart.

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen