Sjakk

Anand tar selvkritikk etter VM-tapet i 2013. Advarer Carlsen mot Caruana.

Viswanathan Anand tar selvkritikk fem år etter VM-kampen mot Carlsen. Han tror ikke Fabiano Caruana gjør samme feil.

Viswanathan Anand advarer Magnus Carlsen før VM-kampen. Her er Anand og Carlsen under VM-kampen i 2014. Foto: Dan P. Neegaard

  • Nicholas Bergh
    Journalist

Viswanathan Anand (48) har vunnet fire VM. Han er den beste spilleren i sin generasjon. Inderen nyter stadig enorm respekt i sjakkverdenen.

Med andre ord: Det var ingen smågutt Carlsen beseiret i VM-kampene i 2013 og 2014.

Likevel innrømmer Anand: Utfordringen Magnus Carlsen nå står overfor når VM-kampen mot Fabiano Caruana starter i London fredag, er noe helt annet enn kampene mot Anand.

  • HAR DU LEST DETTE INTERVJUET MED TORSTEIN BAE? Da Carlsen hørte NRK-profilens kommentarer, kom han med en freidig replikk.

– Dette blir vanskelig

– Magnus har aldri spilt VM mot en som er så nær ham på rankingen. Det er et tegn på at dette blir veldig vanskelig, sa Anand til Aftenposten da vi møtte ham under Norway Chess i juni.

Og siden den gang har poenget bare forsterket seg. Amerikanske Caruana har vært i storform. På verdensrankingen er det kun 3 poeng opp til Carlsen.

Det innebærer at VM-duellantene er omtrent like gode – hvert fall på papiret. Det står i sterk kontrast til ratingforskjellene før Carlsens tre tidligere VM-kamper.

Magnus Carlsen (t.v.) møtte Vishy Anand under VM i 2014. Foto: Dan P. Neegaard

Før 2013-VM:

Carlsen 2870 (nr. 1 i verden).

Anand 2775 (nr. 8 i verden).

Differanse: 95 poeng.

Før 2014-VM:

Carlsen 2863 (nr. 1 i verden).

Anand 2792 (nr. 6 i verden). Differanse: 71 poeng.

Før 2016-VM:

Carlsen 2853 (nr. 1 i verden).

Karjakin 2772 (nr. 9 i verden).

Differanse: 81 poeng.

Før 2018-VM:

Carlsen 2834 (nr. 1 i verden)

Caruana 2832 (nr. 2 i verden)

Differanse: 3 poeng

Viswanathan Anand tror Fabiano Caruana blir en tøff utfordring for Magnus Carlsen. Her er Caruana under Sinquefield Cup i august. Foto: Lennart Ootes, Grand Chess Tour

– Alle mestere skal falle

NRK-ekspert Torstein Bae holder likevel Carlsen som favoritt, blant annet på grunn av erfaringen. Men Bae understreker at spillerne er jevne.

– Jeg tror mange som ikke følger med så tett, tror at Magnus er storfavoritt siden han er vårt geni og vår mester. Men alle mestere skal falle én eller annen gang, sier Bae.

Han påpeker at ratingutviklingen ikke er et godt tegn for Carlsen.

– Magnus lå på 2882. Nå er han nesten 50 ratingpoeng unna det høyeste punktet. Samtidig har Caruana avansert kraftig de siste årene. Ratingmessig har de kommet inn i denne VM-kampen fra hver sin retning.

NRK-ekspert Torstein Bae har fortsatt tro på Magnus Carlsen i VM. Foto: Dan P. Neegaard

Innrømmer defensiv strategi

Styrkeforholdet skaper en ny dynamikk inn mot årets VM-kamp, mener Anand. For å illustrere hva han mener, la oss skru tiden tilbake fem år:

Før det første VM-partiet i Chennai, 9. november 2013, var det spesielt ett usikkerhetsmoment: Hvordan ville Carlsen takle sjakkens aller største scene?

For så man på spillernes rating, som reflekterer nivået deres, var det stor forskjell. Anand var riktignok regjerende verdensmester, men det var ingen tvil om at Carlsen holdt et stabilt høyere nivå. Det gjorde også noe med Anands inngang til VM-kampen, innrømmer han.

– Jeg hadde ikke vært i så god form før VM-kampen i 2013. Så jeg valgte en veldig defensiv strategi, sier han.

Viswanathan Anand innrømmer at han hadde en defensiv strategi i VM-kampen mot Magnus Carlsen. Foto: AP

De fire første partiene endte med remis. Så fikk Carlsen gjennombruddet i det femte partiet, før han senere avgjorde VM-kampen med to til seire.

– Det ble ganske lett for ham etter det femte partiet, innrømmer Anand.

  • FRA HVER SIN KANT: Sjekk hvor Magnus Carlsen og Fabiano Caruana skal bo under VM her.

Tror Caruana har en annen plan

Anand mener også sist VMs motstander, Sergej Karjakin, hadde en defensiv strategi. Russeren tok sikte på tette partier i VM-kampen mot Carlsen i 2016.

– Men med Fabiano, vil begge spillerne uansett angripe hverandre mer, tror Anand.

– Fabiano vil nok ikke velge en defensiv strategi, så dette blir spennende.

Vishy Anand mener både han og Sergej Karjakin (bildet) var defensivt innstilt mot Magnus Carlsen. Foto: NTB scanpix

Da Aftenposten snakket med Anand etter Norway Chess-turneringen, som Caruana vant, trodde han fortsatt Carlsen ville vinne VM-kampen. Det er Sergej Karjakin enig i:

– Magnus er på en måte favoritt, siden det er hans fjerde VM-kamp. Caruana er mye mindre rutinert. Men Caruana spiller briljant sjakk. Hvis Caruana viderefører formen sin i VM-kampen, blir det veldig vanskelig for Magnus.

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen
  3. Fabiano Caruana