Sjakk

Magnus Carlsen stakk av etter nytt tap – nå ligger han sist i Norway Chess

Magnus Carlsens blytunge Norway Chess fortsetter. Ekspert mener han er i en fullstendig krise.

Magnus Carlsen fortsetter å slite tungt i Norway Chess.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

VLADIMIR KRAMNIK-MAGNUS CARLSEN 1–0

Magnus Carlsen gikk onsdag på sitt andre tap i Norway Chess, denne gangen for tidligere verdensmester Vladimir Kramnik. Etter russerens 40. trekk ga Carlsen opp.

Carlsens nederlag innebærer at det nå er kun seks ratingpoeng ned til Vladimir Kramnik på annenplass på verdensrankingen. i Norway Chess ligger nordmannen på delt sisteplass sammen med Maxime Vachier-Lagrave.

Les også

I over syv år har Magnus Carlsen vært verdens beste. Denne uken kan han bli forbigått.

Forsvant fra lokalet

Dermed er store deler av Carlsens forsprang på verdenseliten borte vekk. Etter nordmannens første VM-seier, mot Viswanathan Anand i 2013, hadde Carlsen for eksempel en luke på 69 poeng ned til verdenstoer Levon Aronian.

– Jeg er veldig fornøyd. Det er lenge siden jeg har slått Magnus, sier Kramnik til den offisielle studiosendingen.

Sist gang Kramnik slo Carlsen var i 2010 - under en turnering i Bilbao.

Ifølge TV 2 forlot Carlsen lokalet øyeblikkelig etter partiet – uten å kommentere partiet overfor mediene.

– Dette er tungt. Det er blitt et mareritt av en turnering. Det mest positive vi kan si er at det er lenge til neste VM-kamp, sier Hans Olav Lahlum i TV 2s sjakkstudio.

Les også

Ny remis for resignert Magnus Carlsen: – Det er pinlig

– Ekstraordinært

Nigel Short kommenterer partiene for Norway Chess-arrangøren. Da den kjente engelske stormesteren innså at Carlsen var på vei mot et nytt tap, uttrykte han sin forbauselse.

– Situasjonen vi er i er ekstraordinær. Hvem hadde trodd at Magnus Carlsen ville være i så forferdelig, forferdelig trøbbel? sa Short i den offisielle studiosendingen.

Short var én av verdens beste spillere på 1990-tallet. Han er aller mest kjent for å ha tapt VM-kampen mot Garry Kasparov i 1993.

Shorts makker Dirk Jan ten Geuzendam mener Carlsen er i en “fullstendig krise”.

Carlsen har vært verdens suverent beste spiller de siste årene. I 2015 ble Carlsen nummer 7 i Norway Chess. Så dårlige resultater hører til sjeldenhetene. Nå kan det imidlertid gjenta seg.

Carlsen ligger på delt siste plass med to runder igjen. Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen beroliger verdensmesterens fans overfor TV 2.

– For meg er det ingen tvil om at Magnus Carlsen er den beste sjakkspilleren i verden. Det tror jeg han vil være i en lang periode fremover. Sett fra det perspektivet er det bekymrende, siden han ikke har spilt som den beste og ikke vinner like mange turneringer. Men det kommer han til å gjøre fremover, sier Nielsen.

Carlsen skal møte to tidligere VM-motstandere i de to siste Norway Chess-rundene. Torsdag spiller nordmannen mot Sergej Karjakin, mens Viswanathan Anand står for tur fredag.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen
  2. Chess