Sjakk

Russisk spiller om Carlsen-forbannelsen: – Kan ha røtter i barndommen

Verdensmesteren klarer stadig ikke å beseire kompisen Jan Nepomniastsji.

Magnus Carlsen spilte remis torsdag.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

JAN NEPOMNIASTSJI-MAGNUS CARLSEN 0,5–0,5

Magnus Carlsen ofret en bonde og gjorde et hederlig forsøk. Men han klarte ikke å beseire russiske Jan Nepomniastsji i Sinquefield Cup torsdag.

Dermed har Carlsen fortsatt ikke slått Nepomniastsji i langsjakk. Det innebærer at russeren er i en unik situasjon sammenlignet med den øvrige verdenseliten.

– Jeg har ingen anelse om hvorfor. Kanskje jeg er litt mer konsentrert når jeg møter Magnus, sier Nepomnjastsji til arrangøren etter partiet.

– Kan hende det har røtter i barndommen, da vi spilte ofte mot hverandre, fortsetter han.

Les også

Ekspert om Magnus Carlsens videre karrière: – Jeg ser det i øynene hans

Torsdagens parti var over etter fire timer. Det var russeren som etter hvert skaffet seg overtaket.

– Jeg er heldig at jeg slapp så billig unna. Det kunne vært verre, sier Carlsen.

De fleste verdensklassespillerne har dårlig statistikk mot Magnus Carlsen. Jan Nepomniastsji er et unntak.

– Litt spesielt

Carlsen og Nepomniastsji er jevngamle, og har kjent hverandre side de var barn. På seks innbyrdes partier har det blitt tre remis, og tre Nepomniastsji-seire.

To av Carlsens tap var imidlertid i 2002 og 2003.

– Det er litt spesielt. Men de har ikke møtt hverandre så mye. Nepomniastsji har ikke vært helt i toppen. Han er ikke som Aronian og Anand – som er med i alle turneringene, sier Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn.

– De er barndomskompiser, og Magnus har aldri fått et psykologisk overtak på ham. Men det er nok også litt tilfeldig. Han har også slått Nepomniastsji i lyn- og hurtigsjakk mange ganger.

Finale venter

Carlsen ligger på fjerdeplass i turneringen med 4,5 poeng på 8 runder.

Med seier over Nepomniastsji ville nordmannen tatt igjen de tre spillerne i tet: Levon Aronian, Maxime Vachier-Lagrave og Viswanathan Anand.

Siden det ble remis, er Carlsen avhengig av å slå Aronian i den avsluttende runden fredag for å kunne sikre seg førstepremien på 75.000 dollar (rundt 600.000 kroner).

– Jeg er heldig som fortsatt har en sjanse, selv om jeg ikke gjorde min del av jobben. I morgen er det åpenbart bare en seier som teller, sier Carlsen.

Les også

Karjakin-trekk rystet ekspert: – Det er helt hårreisende. Han kan ikke gjøre det

Levon Aronian er rangert som nummer to i verden, og har vist god form i 2017. Sjakkekspert Atle Grønn tror på en sjakkthriller fredag kveld.

– Det blir veldig spennende. Alle tre resultater er ganske sannsynlige. Magnus er verdens beste spiller, og møter Aronian som kanskje er verdens nest beste spiller. Magnus har hvit, så la oss si at han har en 35 prosent sjanse, sier Grønn.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen
  2. Sjakk