Sjakk

Carlsen kan bli passert som verdensener

Italiensk sjakkomet puster nordmannen i nakken.

Magnus Carlsen (til venstre) står i fare for å måtte gi tapt for Fabiano Caruana (til høyre) på verdensrankingen.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

Sjakkverden venter i spenning på VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand i november. En vel så interessant duell utspiller seg imidlertid på verdensrankingen.

Der tar italieneren Fabiano Caruana (22) stadig innpå Carlsen (23).

Caruanas spill i september har fått ekspertene til å måpe.

Denne måneden har han spilt 16 kamper. 22-åringen har vunnet 11 av dem, spilt remis i fem, og tapt ingen. Aller mest iøynefallende var Caruana spill i Sinquefield Cup i St. Louis — der han vant syv strake kamper mot spillere i den ypperste verdenseliten - en nærmest uhørt prestasjon på dette nivået.

Caruana var 90 poeng bak Carlsen på verdensrankingen for januar. I verdensrankingen for oktober, som trer i kraft onsdag, vil den luken være på 19 poeng.

Mens Carlsen forbereder seg i det stille til VM-kampen, har Caruana gode forutsetninger for å sanke poeng de nærmeste ukene.

Caruana skal spille i FIDE-turneringen i Baku, som begynner onsdag og varer til 15. oktober. I tillegg skal han spille FIDE-turneringen i Tashkent (20. oktober-3. november), og fortsetter han storformen er muligheten til stede for at han kan ta igjen nordmannen.

- Ville overrasket meg

— Det vil overraske meg litt om Caruana tar igjen Carlsen, for jo høyere rating du får, jo vanskeligere er det å øke den, sier NRKs sjakkekspert Atle Grønn.

Les også

Carlsen uønsket i storturnering - kritiseres av sponsor

FIDEs rankingsystem baserer seg nemlig på en formel der man får flere poeng hvis man slår en høyere rangert spiller enn hvis man slår en lavere rangert spiller.Dermed får Caruana og Carlsen sjeldent mer enn fem poeng når de vinner sjakkpartier. Turneringen i Baku går over 11 runder. Dermed vil Caruana trolig passere Carlsen dersom han vinner fem kamper flere enn han taper i Baku.

Et slikt resultat vil riktignok kreve meget godt spill av italieneren.

Atle Grønn utelukker ikke at Carlsen blir tatt igjen.

— De siste månedene har Caruana blitt en reell utfordrer til verdensrankingen, så umulig er det ikke.

Mener VM er viktigst

Magnus Carlsens manager Espen Agdestein er enig med Grønn i at Caruana trolig ikke greier å ta igjen verdensmesteren i løpet av de neste to turneringene.

— Det blir vanskelig å ta igjen 19 poeng, men ære være han hvis han klarer det, sier Agdestein.

Les også

Carlsen får hjelp av kompis Hammer under VM-kampene

— Hva har det å si for Magnus Carlsen som merkevare dersom han blir tatt igjen? - Hvis Caruana tar han igjen, vil det ikke ha noe å si for merkevaren Magnus på kort sikt. Det vil tvert imot motivere ham. Det er alltid bra å ha en sterk konkurrent, sier Agdestein, før han legger til at Garry kasparov hadde god nytte av konkurransen med Anatolij Karpov i sin tid.

Atle Grønn tror heller ikke Magnus Carlsens status vil få seg en kraftig knekk dersom Caruana sniker seg foran.

— Verdensmestertittelen er viktigst. Det er den som har mest prestisje. Hvis Magnus beholder verdensmestertittelen har det ikke noe å si at Caruana har noen flere ratingpoeng. Men hvis Caruana skulle dra i fra, da er det et problem. Da vil han ikke være anerkjent som den beste lenger. Men jeg tror ikke det er realistisk at Caruana drar fra Carlsen, sier Grønn.

Les også

Carlsen signerte kontrakten – spiller VM-kampen likevel

Agdestein jobber tett med Magnus Carlsen, og har inntrykk av at verdensmestertittelen er viktigst for Norges sjakkstjerne.— Akkurat nå er det verdensmestertittelen som gjelder, siden det er det som på en måte står foran døra. Å vinne mot Anand er selvfølgelig viktig. Etter det ønsker han jo å være på topp på verdensrankingen også, sier Agdestein.

- Magnus må jobbe hardere

Caruana er kjent for å bruke timesvis på å finjustere åpningene, og i mange av italienernes partier den siste tiden har han skaffet seg et godt utgangspunkt tidlig i partiet. Garry Kasparov hadde også for vane å dominere fra åpningene i sin storhetstid.

— Det Caruanas økning forteller Carlsen, er at Magnus må jobbe litt hardere, sier Grønn, før han utdyper:

— Caruana legger ned mye arbeid i forberedelsene. Han tjener mange poeng på at han er vanvittig godt forberedt. Dette har Carlsen ignorert, han vil avgjøre partiene senere. Nå ser han kanskje at Caruanas metode er mer effektiv, selv om den er veldig arbeidskrevende, fortsetter han.

Agdestein har ikke kjennskap til hvor mye tid Carlsen bruker på å studere Caruanas spill.

— Han har nok et blikk på det Caruana gjør. Han gikk veldig mye opp i rating i USA, han spilte helt vanvittig bra der, sier Agdestein.

Fabiano Caruana i tall

Nåværende rating (liverating ifølge 2700chess.com): 2843,5

Hurtigsjakkrating: 2858

Blitzrating: 2695

Økning i september: 42,5 poeng

Siste tap: 8. august 2014 (mot Magnus Carlsen)

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen