Hundretusener av nordmenn dropper nattesøvnen for sjakk-Magnus

Over en kvart million satt oppe på nattestid og fulgte Magnus Carlsens siste sjakkparti. Og det var kun på NRK2.

Magnus Carlsen og sjakk-VM fenger det norske folk.

Interessen er stor rundt den norske sjakkheltens VM-duell med Sergej Karjakin, som nå går inn i en avgjørende fase.

– Vi er fornøyd og tror at tallene bare øker, uttalte NRKs sportssjef Egil Sundvor etter de første sjakkpartiene.

Og Sundvor har fått rett i spådommen. Sjakk-VM vises både på NRK og VG, og begge kanaler kan vise til solide seertall – selv om partiene flere dager er blitt avsluttet på natten norsk tid.

— Interessen er stigende

Mandagens åttende parti, som Carlsen tapte, hadde 328.000 seere i snitt på NRK2 i tidsrommet mellom 22 og midnatt. Og kanskje enda mer imponerende: I tidsrommet fra midnatt til klokken 01.10 var det 259.000 seere i snitt. Og det var altså kun på NRK2 – i tillegg kommer de som fulgte kampen på nrk.no eller VGTV/vg.no.

– Interessen er stigende, sier Helje Solberg, administrerende direktør/redaktør i VGTV.

Hun kan melde om totalt 1,8 millioner visninger på sjakksendingene til nå, i snitt 100.000 unike brukere om dagen. Mandag var det 65.000 som så sendingen, og totalt 304.000 visninger hvis man tar med klippene fra den famøse pressekonferansen.

Fjerde parti topper

Sjakksendingen med flest seere til nå var det fjerde partiet forrige tirsdag. Da var det i snitt 346.000 seere på NRK2. Interessen ble garantert ikke mindre for sjakk-VM etter at Carlsen tapte det åttende partiet mandag. Nordmannen forlot pressekonferansen i sinne da han ble sittende og vente på Karjakin.

Carlsen og Karjakin møtes til parti nummer ni onsdag kveld. Nordmannen stiller med svarte brikker. Stillingen er 4,5-3,5 i favør Karjakin.