Magnus Carlsens skremmeskudd: – VM-teamet har jobbet masse for meg

Magnus Carlsen (30) fyrer av et skremmeskudd i retning VM-motstanderen Jan Nepomnjasjtsjij (31) før duellen mellom dem i november-desember.

TEAM CARLSEN: Henrik Carlsen (t.v.) og Peter Heine Nielsen (t.h.) var viktige deler av Team Carlsen undre sist VM-match, som dette bildet er hentet fra. Den gikk i London.

Verdensmesteren spiller for tiden finalen i Play Magnus-touren Meltwater Champions Chess Tour digitalt. Carlsen kommer rett fra Norway Chess og EM for klubblag i Nord-Makedonia.

Men til tross for det tøffe kampprogrammet, kan Carlsen avsløre overfor VG at han har kommet lenger i VM-forberedelsene enn mange sjakkeksperter hadde trodd. Han snakker om teamet av sekundanter som sjakkspillere alltid har i aktivitet før en VM-match:

– VM-teamet mitt har allerede jobbet masse. Og jeg har vært involvert masse. Jeg har riktignok ikke møtt dem, men vi har snakket sammen mye online. Jeg har vært med på mange beslutninger allerede, forteller Carlsen til VG.

VM-MOTSTANDERNE: Magnus Carlsen og Jan Nepomnjasjtsjij.

– Så har jeg fem uker etter turneringen her, sier han om finalen i Meltwater Champions Chess Tour.

– Du føler at dere godt i rute?

– Ja, absolutt!

Jan Nepomnjasjtsjij på sin side ville ikke avsløre noe rundt opplegget sitt da VG snakket med han under Norway Chess. Men hans sjefssekundant Vladimir Potkin sa i hvert fall at det ble treningsleirer etter turneringen i Rogaland.

Nepomnjasjtsjij ville ikke si noe om hvem som er teamet hans foruten Potkin. Det sier heller ikke Carlsen. VG spør derfor:

– Har du teamet ditt klart nå?

– Ja, jeg tror ikke det kommer flere på plass etter dette, svarer Magnus Carlsen.

Les også

Carlsen og rivalen: Setter vennskapet på vent

– Hvor mange er det?

– Jeg er ikke helt sikker, svarer han lurt – etter å ha tenkt seg om en stund.

Det som derimot er klart, er at Peter Heine Nielsen fortsetter som Carlsens sjefssekundant. Han har hatt den rollen i nordmannens tre siste VM-matcher – i Sotsji, i New York og i London.

Magnus Carlsen vil heller ikke avsløre hvem som er i hans støtteapparat i Dubai om et par måneder. Tidligere har teamet bestått av Espen Agdestein, Henrik Carlsen, kokken Magnus Forssell, legen Brede Kvisvik og altmuligmannen Bjørn Gunnar Nesse.

– Det blir noen utskiftninger.

– Hvilke?

– Det får dere se i Dubai!

Espen Agdestein har nå en ny rolle i Carlsen-systemet. Han er ikke lenger manager, men jobber derimot for Play Magnus. Derfor får han neppe en like sentral rolle som i tidligere VM-matcher.

– Er det viktig for deg å vinne finalen i Meltwater Champions Chess Tour?

– Ja, definitivt! Han møter jeg de beste i verden, og dette er finalen etter ett års spill.

– Hva gjør du etter det?

– Ja, drar jeg ganske direkte på en lengre treningsleir. Planen videre mot VM-matchen har jeg ikke helt klart for meg. Jeg har faktisk vurdert å spille en turnering til før VM, men det har jeg nå slått fra meg.

– Er du redd for å bli sliten over å spille så mye?

– Jeg har vært mer redd for å bli rusten. Men de fysiske langsjakkturneringene World Cup og Norway Chess har hjulpet veldig godt på.

Les også

Carlsen-dobbel i generalprøve før VM: – Avskyelig!

TV 2-ekspert Jon Ludvig Hammer sier dette til VG:

– Magnus spiller nesten hver eneste dag nå. Det er et intenst program. Men det er frivillig, og han mener det er måten å bli best mulig forberedt på. Og ingen vet bedre hvordan han skal forberede seg til en VM-match enn Magnus.