Sjakk

Norges sjakkpresident: - Magnus er en rakett som bare går videre og videre oppover

Jøran Aulin-Jansson, president i Norges Sjakkforbund, er dypt imponert over at Magnus Carlsen klarte å forsvare VM-tittelen fra i fjor.

Magnus Carlsen er verdensmester i sjakk for andre året på rad.
  • Pernille Ingebrigtsen
  • Kurt B.M. Haugli

SJAKK-VM, parti 11: Magnus Carlsen-Viswanathan Anand 1-0 (6,5-4,5 sammenlagt)

SOTSJI (Aftenposten): — Magnus er en rakett som vi ikke har sett flate ut ennå. Han går bare videre og videre oppover. Det vil allltid komme utfordrere, men akkurat nå er han suveren, sier Norges sjakkpresident Aulin-Jansson til Aftenposten.

Han er dypt imponert over nordmannens prestasjon, som søndag forsvarte VM-tittelen da han avgjorde VM-kampen mot inderen Viswanathan Anand i det 11. partiet.

Les også

Gratulér Magnus Carlsen med VM-seieren

— Det er fantastisk av Magnus å klare å holde kontroll på nervene. Dette har vært ubehagelig spennende, sier Aulin-Jansson.

Norges sjakkpresident, Jøran Aulin-Jansson (til høyre), er svært imponert over Magnus Carlsens VM-seier. Her er han sammen med Carlsens manager, Espen Agdestein, i Sotsji.

— Hva betyr dette for norsk sjakksport?- Fokuset kommer til å bli minst like tøft som det har vært dette året, og det betyr oppmerksomhet for sjakken, og da får vi frem de gode sidene ved sjakken, sier en smilende norsk sjakkpresident.

Aulin-Jansson hadde god tro på VM-seier til Carlsen, og hadde selv tippet at nordmannen ville avgjøre det hele i det 11. partiet.

— Men det er stort å klare å vinne denne matchen, for jeg mener Anand har vært bedre i denne VM-kampen enn i den forrige.

Les også

VM-kongen ble så glad at han fikk nerver

— Håper det norske folk er fornøyd

Simen Agdestein var lettet da kampen var over i 17-tiden søndag.

— Dette var spennende fordi Anand prøvde veldig hardt å vinne dette partiet. Men heldigvis åpnet det seg sjanser for Magnus, som han tok veldig godt vare på. Det har vært en tøff match, og det er en utrolig lettelse å vinne nå, sier han.

Også pappa Henrik Carlsen er glad, lettet og svært stolt.

— Vi er alle veldig glade nå. Vi må gratulere Magnus, teamet og sekundantene som har gjort en fantastisk jobb. Og så håper jeg at det norske folk, TV-seere og internett-tilskuere har likt det de har sett, og har hatt glede av spenningen og kampen, sier pappa Carlsen som har klart å holde pulsen nede.

Det er flere verdensmestere som tidligere har klart å forsvare sin VM-tittel, men sett med norske øyne er denne bragden historisk.

Stolt statsminister

Magnus Carlsens søster Ellen skrev på Twitter at hun fortsatt var skjelven etter VM-seieren var sikret. Og så klart veldig stolt.

På Twitter har det natulig nok kommet mange gratulasjoner, og statsminister Erna Solberg er én av mange som har gratulert verdensmesteren. «Gratulerer, Magnus Carlsen – du forsvarte VM-tittelen i sjakk. Norge er stolt av deg!», skriver hun på engelsk på sin Twitter-konto.

Også søster Ellen Carlsen skriver på Twitter hvor stolt hun er: «Jeg skjelver ennå, så stolt! Verdensmester x2».

Anish Giri, nummer syv på verdensrankingen i sjakk og en potensiell utfordrer til 2016-VM, skriver: «Anand gjorde et godt forsøk, men Magnus Carlsen klarte det igjen! Gratulerer!».

Carlsen-sekundant Jon Ludvig Hammer og sjakkekspert Susan Polgar gir også skryt til inderen.«Gratulerer til Magnus for å ha beholdt tittelen. Kudos til Anand for å ha kjempet en fantastisk kamp», skriver Polgar.

I tillegg har andre idrettsprofiler kommet med sine gratulasjoner på Twitter. Alpinist Kjetil Jansrud skriver at han aldri hadde trodd han skulle bli sittende timevis og se på sjakk, og at noen definitivt har gjort noe riktig.

Les også

  1. Carlsen sikret VM-tittelen etter dramatisk parti

  2. Tidsnød stoppet Russlands statsminister fra Carlsen-visitt

Les mer om

  1. Sjakk