Sjakk

Magnus Carlsen roses i USA: – Som «The Terminator»

Carlsen vendte tilbake til sin «gamle» vinnerformel i seieren over tidligere VM-rival Sergej Karjakin.

Magnus Carlsen kjempet innbitt og beseiret Sergej Karjakin natt til mandag. Her gliser han under et arrangement før turneringsstart i St. Louis.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Magnus Carlsen (27) er for øyeblikket i St. Louis, USA. Natt til mandag norsk tid tok han sin første seier i Sinquefield Cup. Det skjedde på typisk Carlsen-vis.

Partiet mot Sergej Karjakin gikk mot remis. Men det nektet simpelthen Carlsen å innse. Etter seks timer og 38 minutter ved brettet presset Carlsen russeren til å gjøre en avgjørende tabbe i tidsnøden.

Måten Carlsen brøt ned Karjakin på, fikk stormester og programleder i arrangørens studiosending Maurice Ashley til å advare nordmannens kommende VM-motstander Fabiano Caruana.

– Se opp, Fabiano! utbrøt Ashley, før han fortsatte med å fullrose Carlsen på engasjert vis:

– Det er denne mannen Fabiano må spille mot. Magnus er som «The Terminator» (actionhelten spilt av Arnold Schwarzenegger, journ.anm.). Han jager deg nådeløst, han leter etter muligheter og skjønner det psykologiske elementet med klokkene. Han gir hvert eneste gram av innsats for å vinne partiet. Han bryr seg ikke om å gjøre tabber, han forstår at det er mennesker som spiller. Han er fornøyd med bare én ting: Å vinne. Han kan gå ut herfra og si «jeg ga alt, og vant til slutt partiet». Dette er én av grunnene til at han er verdensmester. Rett og slett en utrolig oppvisning.

  • MERKELIGE SCENER FØR TURNERINGEN: Carlsen-kommentar skapte latter i USA. Men de hadde misforstått.
Sergej Karjakin tapte et maratonparti mot Magnus Carlsen natt til mandag.

Sendte et sterkt signal

Dermed advarte den kjente stormesteren sin landsmann Fabiano Caruana. Selv har Caruana startet turneringen med to remis-partier.

Selv om ingen av spillerne legger vekt på det, vil utfallet av storturneringen i St. Louis være viktig for stemningen inn mot VM-kampen, som spilles i London i november.

Uansett sendte mandagens parti et signal til Fabiano Caruana: Han må belage seg på lange økter ved brettet i London.

Amerikansk sjakk rir på en medgangsbølge. De har ventet lenge på en VM-utfordrer, og i november skal Fabiano Caruana spille mot Carlsen. Her stålsetter Caruana seg før et parti i Sinquefield Cup, som spilles i byen der han bor St. Louis.

Tidligere verdensmester for kvinner, ungarske Susan Polgár, poengterte etter partiet at Carlsen er en spesiell motstander.

– Det er derfor Carlsen er verdensmester. Mens andre stormestere hadde akseptert remis for timer siden, presset og presset Carlsen helt til Karjakin måtte gi opp. Nådeløst! skrev Polgár – som bor i USA – på sin Twitter-konto.

Tilbake til sin gammel vinnerformel

Tidligere i år har mange eksperter lagt merke til at Carlsen spiller skarpere. Det innebærer mer aggressivt spill i åpningen – og resulterer ofte i kortere partier.

Natt til mandag var imidlertid Carlsen tilbake til sin tradisjonelle vinnerformel: Han presset og presset i timevis og vant til slutt.

– Jeg har ikke vunnet mange av denne typen partier i det siste. Jeg hadde ikke helt muligheten i VM. Dette er enormt for meg, sier Carlsen til chess.com.

Her tar Magnus Carlsen og Sergej Karjakin hverandre i hånden før partistart.

Tidligere toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund Jonathan Tisdall utelukker ikke at Carlsen kan ha tatt bevisst valg om å følge sin «gamle plan».

– I det siste har han tatt større og større risiko og spilt skarpere og skarpere. Det kan hende han nå tenkte å finjustere det han pleier å være best på, sier Tisdall.

Selv understreket Carlsen at han langt fra spilte feilfritt, og at det til slutt var mangel på tid som ødela for Karjakin. Jonathan Tisdall er enig.

– Det var ikke overbevisende. Men det var gode, gamle Magnus. Han holdt liv i stillingen til de ikke hadde mer tid. Da trenger man sterke nerver, sier Tisdall.

Nå spørs det hvor langt stålnervene kan ta Carlsen i Sinquefield Cup. Verdensmesteren har ikke vunnet turnering siden 2013. Nå har han et godt utgangspunkt. Etter to runder leder han sammen med Sjakhrijar Mamedjarov og Levon Aronian. I mandagens runde møter han nettopp Aronian.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen