Sjakk

Vålerenga sikret råsterkt resultat etter drama: – Hjertet mitt tåler ikke dette

Magnus Carlsens Vålerenga henger med i European Chess Club Cup etter uavgjort mot storlag.

Magnus Carlsen og Vålerenga sikret et sterkt resultat søndag.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

AVE NAVY BOR-VÅLERENGA 3–3

Magnus Carlsen og Vålerenga har ambisjon om å hevde seg i toppen av European Chess Club Cup. Søndag kveld ble det håpet styrket. Oslo-klubben overrasket med 3–3 mot tsjekkiske AVE Novy Bor.

For ett år siden tapte Vålerenga hele 0–6 for samme lag. Siden den gangen har Vålerenga forsterket laget kraftig - noe som var åpenbart i søndagens 3–3-kamp.

– Det er et meget bra resultat. Det laget var rangert som nummer to før turneringen - dette resultatet understreker at Vålerenga er medaljekandidater og kan vinne, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

  • LEST DENNE? Magnus Carlsen anklaget for regelbrudd.

Drama i siste parti

Før turneringen var Vålerenga rangert som nummer fem - tre plasser lavere enn søndagens motstander.

Det var den britiske stormesteren David Howell som sikret uavgjortresultatet for Vålerenga. Howell beseiret Pentala Harikrishna med de hvite brikkene etter nesten seks timers spill. Men Howell var lenge nær å tape på tid - noe som ville betydd tap for Vålerenga.

– Hjertet mitt tåler ikke dette, sier lagleder Dag Danielsen på telefon fra Halkidiki, Hellas.

David Howell ble den store helten for Vålerenga.

Han er henrykt over at det endte med poengdeling.

– Dette er mer enn jeg hadde håpet å tro. Det betyr utrolig mye.

– Helt greit av Magnus

Magnus Carlsen spiller på førstebord for Vålerenga. Det betyr at han møter motstanderlagenes beste spiller. Søndag spilte Carlsen remis mot polske Radoslaw Wojtaszek.

– Motstanderen gjorde ingen tabber, og da var det vanskelig for Magnus å komme noen vei. Et helt greit og bra parti av Magnus, sier Torstein Bae.

Da Carlsen debuterte for Vålerenga lørdag, beseiret han den russiske stormesteren Vladimir Potkin. Dermed hjalp han Vålerenga til en 4,5–1,5-seier over det russiske laget Molodezhka. Men søndag trengte altså ikke Vålerenga en Carlsen-seier for å imponere.

– Det er det som er gøy. Vi er ikke avhengig av Magnus for at vi skal gjøre et bra resultat. Det viser vi i dag.

Vålerenga har nå to seire og én uavgjort etter tre runder.

To andre norske lag er også med i Hellas. Nordstrand tok sin andre seier av tre mulige med 5-1 over Dardania, mens Schakklubben 1911 røk 1-5 i duellen med Itaka.

European Chess Club Cup avsluttes torsdag.

(©NTB/AFTENPOSTEN)