Sjakk

Ekspert tror sykdom påvirker Carlsens millionjakt: – Spilte nonchalant

Manager Espen Agdestein avdramatiserer situasjonen før avgjørende parti.

Magnus Carlsen har passet på å holde halsen varm de siste dagene.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

Magnus Carlsen er i disse dager i London, der den prestisjetunge Grand Chess Tour-serien blir avgjort.

Lørdag vant Carlsen over Storbritannias beste sjakkspiller Michael Adams. Dermed er han på skuddhold til å vinne London Chess Classic med to runder igjen.

Carlsen har passet på å holde halsen varm de siste rundene, og manager Espen Agdestein bekrefter at sjakkstjernen har vært syk.

– Han er litt småforkjølet, som man ofte er på denne tiden av året, sier Agdestein på telefon til Aftenposten fra London.

Han avdramatiserer imidlertid situasjonen.

– Han er ok. Det er ikke betydningsfullt for sjakken, tror jeg.

Les også

Carlsen ikke fornøyd tross utrolig comeback: – Spillet mitt har vært fryktelig

Spiller om millionsum

Det er store penger på spill i London.

Vinner Carlsen turneringen får han 75.000 dollar. I tillegg vinner han 100.000 dollar dersom han klarer å holde unna for Maxime Vachier-Lagrave i Grand Chess Tour-sammendraget. Dermed kan Carlsen altså bli 175.000 dollar (rundt 1,5 millioner kroner) rikere.

Carlsen startet turneringen med seks strake remiser. Da nordmannen tok en etterlengtet seier lørdag, var det i et berg-og-dalbane-parti mot Storbritannias beste sjakkspiller Michael Adams. Carlsen så først helt fortapt ut, før han klarte å snu partiet.

Les også

Dommeren måtte spørre to ganger. Magnus Carlsens storsinnede gest vekker oppsikt: – Enormt

Også i det siste av de seks remispartiene, mot Hikaru Nakamura, var Carlsen på ett tidspunkt i alvorlig trøbbel. Etter seieren over Adams var verdensmesteren sterkt selvkritisk.

– Jeg er ikke fornøyd med spillet mitt i denne turneringen i det hele tatt. Det har vært fryktelig. Men jeg har kjempet bra og det ble jeg belønnet for i dag, sa Carlsen til den offisielle studiosendingen.

Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn mener Carlsen spilte bedre i starten av turneringen, selv om 27-åringen da ikke klarte å avgjøre partiene til sin fordel. Grønn tror forkjølelsen kan ha spilt en viss rolle i de siste partiene.

– Særlig mot Adams spilte han tidvis ganske nonchalant. Jeg vil ikke si han spilte useriøst, men han kontrollerte ikke alltid variantene, sier Grønn, som legger til at Carlsen skjerpet seg i sluttspillet.

Har du lest dette intervjuet med TV-ekspert Torstein Bae?

Les også

Da Carlsen hørte NRK-profilens kommentarer, kom han med en freidig replikk

– Rufsete

Mot Adams valgte Carlsen å flytte bonden til F4 i åpningstrekket. Det er uvant kost fra verdensmesteren, spesielt i langsjakk. Det hele utviklet seg til et kaotisk parti.

– Når han spiller rufsete, kan det også ha en effekt på motstanderen. Adams ble også usikker. Det er ikke sikkert det er dumt å spille sånn og gamble litt, analyserer Grønn.

Michael Adams hadde en gyllen mulighet til å beseire Magnus Carlsen lørdag, men måtte til slutt gi tapt.

Før nest siste runde søndag er Carlsen et halvt poeng bak lederduoen Jan Nepomnjasjtsjij og Fabiano Caruana. Carlsen kan ta et klyv inn i tetstriden om han slår nettopp Nepomnjasjtsjij søndag.

Det er et prestisjeoppgjør av mange grunner. Nepomnjasjtsjij er en god venn av Carlsen. I tillegg er russeren den eneste spilleren i verdenseliten Carlsen aldri har slått.

– Det blir veldig spennende, sier Espen Agdestein.

Søndagens runde starter klokken 15 norsk tid.

Les mer om

  1. Espen Agdestein
  2. Magnus Carlsen