NRK jubler over elleville sjakktall. Nå lover de ny storsatsning i romjulen

I romjulen venter VM i hurtig- og lynsjakk og ny storsatsing.

Her løfter Magnus Carlsen beviset for at han fortsatt er verdens beste sjakkspiller.
  • Øystein Jorem
  • Kurt B. M. Haugli

Det ble en høydramatisk kveld og natt da Carlsen forlenget sin periode som verdensmester i sjakk. Det sto uavgjort etter tolv parti med klassisk sjakk, så det hele ble avgjort i omspillet. Etter fire runder med hurtigsjakk på Manhattan, sto Carlsen igjen som seierherre etter å ha slått russiske Sergej Karjakin.

Les også

Carlsens siste trekk fikk ekspertene til å skrike. Hylles som VM-historiens beste

Selv om de mest dramatiske partiene gikk etter normal sengetid i Norge, holdt mange nordmenn seg oppe til sent på kveld. Ferske tall fra NRK viser at på det meste 997 000 nordmenn så Carlsens triumf på NRK. I snitt så 764 000 på sendingene på statskanalen.

Magnus Carlsen feiret både bursdag og verdensmestertittelen i går.

– Det var vel få som trodde at det skulle gå så langt som siste spilledag. Men samtidig fikk vi den optimale dramaturgiske utviklingen. Det er helt fantastisk at sjakk kan fenge på den måten. Det er utrolig inspirerende, sier redaksjonssjef i NRK Sporten, Janne Fredriksen til Adresseavisen.

Også VG kan vise til solide tall under årets VM. Totalt har alle klipp og sendinger hos VGTV fått 3,5 millioner visninger. Av disse var i overkant 900 000 på direktesendingene ledet av Mads Andersen. I går hadde kanalen 270 000 seere.

Les også

Bunnsolid Carlsen sikret VM-tittelen: - Total utspilling

Sergej Karjakin hadde ingen sjanser i omspillet.

De første rundene har gått på NRK2, men onsdagens omspill gikk på hovedkanalen.

– At kampen gikk på NRK1 i går, blir de naturligvis mye høyere enn tidligere, men da ser vi hvor stort potensial det har. Man ser på de sosiale mediene at folk klarer ikke å legge seg. De blåser i eksamen og jobb og alt, og det er utrolig morsomt at folk ikke klarer å legge selv, selv om mange ikke skjønner noen ting. Det er overraskende at folk har sittet oppe til 2 og 3 for å se på, men desto mer gledelig, sier Fredriksen.

Nå venter VM i hurtigsjakk og lynsjakk i Qatar i romjulen, både for Carlsen og for NRK. Carlsen er regjerende mester i hurtigsjakk, men havnet på sjetteplass i lynsjakk.

– Ingen grunn til å ikke ta seg fri

NRK stiller med samme mannskap i studio, et panel ledet av Line Andersen, Torstein Bae og Heidi Røneid. Ole Rolfsrud er på plass i Qatar.

– Jeg ser ikke noen grunn til at man ikke skal ta seg fri i romjula for å se på sjakk. Det er viktig med en pause. Vi skal hvert fall tilby et godt produkt. Det blir jo mye høyere tempo, og mer likt det som skjedde i går, sier Fredriksen.

Magnus Carlsen vant to av fire runder i hurtigsjakk.
Les også

Carlsen sjakkbragd hylles over hele verden: - Det var som russisk rulett

NRK jobber fortsatt med planleggingen av mesterskapet som starter 25. desember. Formatet er annerledes, så det krever mye mer når det kommer til produksjonen.

– Det er så mange bord som spilles samtidig. Det er viktig at vi forholder oss til de største konkurrentene. Vi vet jo på forhånd hvem Carlsens største konkurrenter er, men de spiller jo på ulike bord. Når det spilles på så mange bord er det en stor utfordring å formidle bilder fra det. Vår viktigste oppgave er å følge Carlsen og eventuelt andre norske tett, og holde øye med hans argeste konkurrenter, sier Fredriksen til Adresseavisen.

Les også

Slik forklarte Carlsen det spesielle valget av sokker

Blir i utlandet

Magnus Carlsen blir i utlandet inntil videre og i hvert fall til etter at et nytt VM forhåpentligvis er vunnet. Magnus Carlsen er hele Norges sjakkhelt, men han kommer ikke til Norge med det første. Det er litt for kaldt.

– Han skal holde seg i varmen ettersom neste turnering er i Qatar. Han skal besøke venner og slappe av. Han kommer ikke hjem mellom trekkene, sa en Carlsen-manager som var nesten like lettet som hovedpersonen selv etter at dramaet på det gamle fiskemarkedet nederst på Manhattan var over.

Magnus Carlsen er regjerende mester i hurtigsjakk. Tittelen vil han beholde og han ser jo gjerne at han også erobrer tittelen i lynsjakk.

- Akkurat nå og under denne VM-kampen har det nok ikke vært så veldig fristende å tenke på at det snart er turnering igjen. Men etter denne seieren er energien langt bedre enn den ville ha vært med tap, forteller Espen Agdestein før han lot de virkelig store følelsene slippe løs.

Manager Espen Agdestein, pappa Henrik Carlsen og Magnus Carlsen etter seieren.

Seieren mot Karjakin satt langt inne. Magnus Carlsen brukte den offisielle pressekonferansen til å rose sin motstander. 

– Først vil jeg takke Sergej Karjakin for å ha vært på å lage en god VM-kamp, sa han til stor jubel fra Manhattans sjakkentusiaster som hadde samlet seg rundt ham som var helten til de fleste av dem.