Sjakk

I over syv år har Magnus Carlsen vært verdens beste. Denne uken kan han bli forbigått.

Sjakkekspert er usikker om Magnus Carlsen noen gang klarer å bli like dominerende igjen.

Ekspertene mener Magnus Carlsen fortsatt er best i verden, men nå kan nordmannen bli forbigått på verdensrankingen for første gang på lang tid. Her fra VM i New York i 2016. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

  • Øystein Jorem
    Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

I kveld spiller Magnus Carlsen sjette runde i Norway Chess mot franske Maxime Vachier-Lagrave. Så langt står han uten seier i turneringen i Stavanger. Søndag ble det nok en gang remis, mot Anish Giri, rangert som nummer 12 i verden.

Lørdag ble han slått i partiet mot armeneren Levon Aronian, i det som ble beskrevet som et av de beste sjakkpartiene dette årtusenet av sjakkspiller Jon Ludvig Hammer.

Mandag ble det ny remis mot Maxime Vachier-Lagrave.

De svake resultatene i Norway Chess og det siste halve året, gjør at Carlsen har mistet mange poeng på den flytende verdensrankingen. Vi må tilbake til 2011 siden ratingen til Magnus Carlsen har vært lavere enn den er i dag. Toppnoteringen til Carlsen er på 2889, men etter fire remis og ett tap i Stavanger var verdens beste sjakkspiller nede i 2824,4 poeng.

Før Norway Chess har ikke Carlsen tatt ratingpoeng siden juli i fjor, skriver sjakknettstedet Matt og Patt.

Les også

  1. Carlsen tapte «et av årtusenets flotteste partier»: – Det var utrolig dårlig

  2. Oppgitt Carlsen med knusende dom over eget spill: – Det irriterer meg

Carlsen har fortsatt ikke vunnet i årets Norway Chess. Foto: NTB scanpix

Kan miste førsteplassen

Russiske Vladimir Kramnik lå på andreplass på rankingen før partiet i går, men tapte madag. Det betyr at amerikanske Wesley So er den som ligger nærmest Carlsen, 13 poeng bak på rankingen. Det betyr at førsteplassen fortsatt kan skifte eier i løpet av turneringen, dersom Carlsen fortsetter uten seier og So eller Kramnik gjør det bra i resten av turneringen. Forrige gang Carlsen ikke lå som nummer én, var i januar 2010.

– Han kan miste plassen, men da skal han spille ganske dårlig. Jeg tror sannsynligheten for at han beholder plassen er stor. Men trenden er at han ikke kan spille på dette nivået og fortsatt holde førsteplassen lenge. Ledelsen har krympet for nesten hver turnering det siste halve året, sier sjakkekspert Atle Grønn til Adresseavisen.

Les også

Carlsen unngikk tap etter å ha havnet i tidsnød: – Jeg følte det var innenfor rimelig kontroll

Selv om Grønn mener at Carlsen fortsatt er verdens beste sjakkspiller om man ser alle disiplinene under ett, er han usikker på om han er aller best på den klassiske langsjakkvarianten.

– Han er én av de beste i langsjakk, men jeg ser ingen spesiell grunn til at man kan mene at han er noe bedre enn de andre på topp 5. Ratingen det siste halve året viser også at han ikke har vært noe bedre enn de andre. Alle sjakkdisipliner under ett er han verdens beste, men det som har vært hans styrke, langsjakk, har han mistet grepet på, mener Grønn.

Sjakkekspert Atle Grønn. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Bare hårfint sterkere

Det er stormester og tidligere sjakkspaltist i Aftenposten, Rune Djurhuus enig i.

– Mens Magnus for 3–4 år siden var suveren verdensener i resultater, rating og spillestyrke, syns jeg han de siste 1–2 årene bare har vært hårfint sterkere enn sine nærmeste konkurrenter. Det er tøft å holde seg på toppen, sier han til Matt og patt.

Les også

Carlsen får ikke forsvare VM-tittelen på hjemmebane

Atle Grønn tror at årsaken til den minskede avstanden mellom Carlsen og resten av sjakkeliten er at de andre er blitt flinkere til å spille som Carlsen, ikke at Carlsen spiller dårligere enn han har gjort tidligere. Da Carlsen slo gjennom var det mye på grunn av at han tok sjakken opp på et nytt nivå, der fokuset var på å presse motstanderne og kjempe på brettet.

– Men så har de andre tatt etter, og de beste i verden spiller ganske likt det Magnus har gjort. Magnus spiller på samme måte som før og har ikke klart å videreutvikle seg. De andre er blitt mye seigere og tøffere, og Magnus får ikke noe gratis lenger. For noen år siden vant han en del partier på at de andre rett og slett ikke var forberedt på et så hardt press gjennom 5–6 timer, sier Grønn.

Les også

På ett område har Carlsen revolusjonert sjakken. Det kan også bli hans bane: – Alle andre har lært det

Usikker på om han blir dominerende igjen

Sjakkeksperten er usikker på om vi noen gang får se en Magnus Carlsen som er så overlegen i sjakkverden som han har vært de siste årene.

– Det er en litt desperat situasjon, fordi jeg ser ikke helt hva han kan gjøre annerledes. Jeg synes han gjør mye riktig, og at han vinner lynsjakkturneringen så suverent viser at sjakkformen er god. Tidligere har han gjort det til en styrke at han ikke legger så mye vekt på åpningen, og dersom han endrer det, frykter jeg at han blir mye mer lik de andre. Jeg ser ikke helt hva han skal gjøre enn å fortsette slik han holder på, sier Grønn.

Han synes derfor det er vanskelig å kritisere verdensmesteren for formen han er i for tiden.

– Han gjør de riktige tingene og kjemper bra. Men det som ga seier før gir bare remis nå. Han kan sikkert bli mer nøyaktig på variantregning og gjøre færre feil, men det er vanskelig når den eneste oppskriften er å gjøre det samme, bare på et høyere nivå. Det er litt som å si til en hundremetersløper å si at han skal løpe ett sekund fortere, når han gjør alt riktig teknisk, sier Grønn.

Les også

Legendarisk sjakkspiller advarer Magnus Carlsen: – Kan få problemer

Stormester i sjakk og tidligere toppsjakksjef Jonathan Tisdall, mener fortsatt at sjakkfansen ikke har noe å bekymre seg over, men mener at trenden må snu snart.

– Hvis han ikke vinner en turnering i løpet av de neste to- eller tre forsøkene, så kan vi begynne å lure på om han har nådd toppen, eller mistet fokus, men jeg ser ingen grunn til å tvile på at han fortsatt er den beste i verden. Det er noen andre som har økt eget nivå, og Magnus har tatt flere sjanser i det siste, sier han til Matt og patt.

– Han er nok forbannet

Grønn tror at situasjonen gjør Carlsen forbannet, og at han vil bli mer og mer frustrert jo lengre tid det vil ta uten seier. Carlsen har vært svært selvkritisk etter de mange remisene i Stavanger, og mener selv at han har spilt «helt ræva».

– Magnus hater å ikke være best, og nå ligger han på åttendeplass og ser ikke ut som en klar verdensener. Han er vant til å være den beste, og har et veldig utviklet konkurranseinstinkt. Så jeg tror han er ganske forbanna. Han kommer til å prøve igjen i dag, og om det ikke går veien blir han bare mer og mer frustrert, sier Grønn.

Les også

Magnus Carlsens nye utseende får oppmerksomhet i sjakkmiljøet: – Jeg hadde ikke noe valg

Mandag kveld spilte han sjette runde mot franske Maxime Vachier-Lagrave. Også denne kampen endte med remis, og Carlsen står nå med 2,5 poeng etter seks runder. Det er 1,5 poeng bak ledende Hikaru Nakamura og Levon Aronian som har fire poeng.

– Det skal veldig mye til for at han skal vinne turneringen, men han kan uansett rette opp inntrykket med en fin avslutning, avslutter Grønn.

Med mandagens remis ligger Carlsen på delt sisteplass sammen med Viswanath Anand, Maxime Vachier-Lagrave og Fabiano Caruana. Magnus Carlsen har selv gitt opp å vinne Norway Chess.

– Jeg er ikke håpløst langt bak, men jeg spiller så dårlig at det ikke er noe tema engang. Klarer jeg et godt parti, kan vi kanskje snakke om å klatre litt, sa Carlsen før mandagens parti.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen
  2. Sjakk