Sjakk

Carlsen har aldri slått denne mannen: – Han har et tydelig psykologisk overtak

Magnus Carlsen har aldri slått Jan Nepomniasjtsji i langsjakk. Søndag spilte de remis.

Magnus Carlsen spilte sin 19. strake remis i klassisk sjakk i søndagens parti mot Nepomniasjtsji. Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY / Lennart Ootes, Grand Chess Tour

  • Henrik Gill

Søndag spilte Magnus Carlsen remis mot Jan Nepomniasjtsji. Carlsen har aldri maktet å slå den jevnaldrende russeren i langsjakk.

Etter et positivt resultat i går, der Carlsen spilte remis mot Ding Liren med svarte brikker, var det Carlsens tur til å starte med hvite brikker mot Nepomniasjtsji. Det endte altså med nok en uavgjort.

– Et nytt ellevilt parti, og Nepomniachtchi har ennå ikke tapt et eneste parti mot Carlsen i klassisk sjakk, skriver sjakkjournalist Tarjei Svendsen på Twitter.

  • LEST DENNE? Carlsens vonde rekke skaper bekymring: – Et veldig dårlig tegn

Carlsen innrømmet selv å ha blitt stresset av taktikken til Nepomniasjtsji.

– Det stresset meg litt, men man kan aldri vite hvor mye han vet. Han visste nok at han sto bra, mer enn det er det vanskelig å si, sa Carlsen etter partiet, ifølge TV 2.

– Russeren har psykologisk overtak

Sjakkekspert for Aftenposten, Atle Grønn, sier at søndagens resultat var skuffende.

– Der gårsdagen var positiv, var dette skuffende. I dag hadde han hvite brikker, men var aldri i nærheten, sier Grønn til Aftenposten.

Nepomniasjtsji og Carlsen har spilt mot hverandre helt siden de var 12–13 år gamle, og nordmannen har aldri maktet å slå russeren i klassisk sjakk. Russeren har fire seire over Carlsen, mens resten har endt i remis. Derfor mener Grønn at Nepomniasjtsji har et psykologisk overtak på Carlsen.

– I ung alder vant russeren mot Magnus. Så selv om Magnus er blitt en bedre sjakkspiller med årene, har derfor Nepomniasjtsji alltid spilt med en stor selvtillit mot ham. Det har også noe med tilfeldigheter å gjøre, selvfølgelig, men russeren har et tydelig psykologisk overtak på Magnus, mener eksperten.

Aftenpostens sjakkekspert, Atle Grønn. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Tror han er kraftig bekymret

Dagens uavgjort mot Nepomniasjtsji betyr at Carlsen har spilt 19 remis på rad i langsjakk.

– Er du bekymret over den lange rekken med remis?

– Ja, og jeg tror det bekymrer Magnus selv ganske kraftig. Det som er veldig frustrerende, er at han gjør det meste riktig. Det virker som om han har gått inn i en slags sperre, noe som er ulikt Magnus, selv om han er den spilleren i verdenstoppen som spiller oftest remis.

Selv om Carlsen har skuffet etter dagens parti, mener Grønn det er vanskelig å komme med noen råd om for hva den nybakte verdensmesteren kan gjøre annerledes.

– Jeg synes han spiller på en riktig måte, selv om det ikke har gått veien. Han bryter den materielle balansen, og spiller offensivt - uten å ta altfor store sjanser. Magnus er flink til å vite hva som er best for seg selv og ikke høre på andres meninger. Det tror jeg er lurt nå, han kommer nok tilbake, sier Grønn, og legger til:

– Han er fortsatt favoritt til å ta seieren i Nederland. Det var godt å få unna Liren i går.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen