Sjakk

Magnus Carlsen passert av konkurrent – to uker før VM

Magnus Carlsen vil ta tilbake «trippeltronen». Men han får tøff konkurranse.

Magnus Carlsen er ikke lenger nummer én i verden i lynsjakk. Her er han før et parti mot russiske Aleksandr Grisjtsjuk i Sinquefield Cup tidligere i år.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Magnus Carlsen (28) har tviholdt på sin syv år lange rekke som verdens beste i langsjakk. Men nå er ikke Carlsen lenger nummer én i lynsjakk på sanntidsverdensrankingen.

Torsdag kveld ble han nemlig passert av Maxime Vachier-Lagrave (28).

Franskmannen tok seg videre til finalen i London Chess Classic etter å ha vunnet tre av fire lynsjakkpartier mot Levon Aronian. Han klatret opp til 2948 i rating, ni poeng over Carlsen.

– Det er veldig imponerende tall fra både Vachier-Lagrave og Carlsen i lynsjakk, sier sjakkekspert Atle Grønn.

  • FIKK DU MED DEG DETTE? Carlsen truer med å trekke seg fra VM: – Det er veldig radikalt

– Magnus er verdens beste

Vachier-Lagrave er i likhet med Carlsen født i 1990. Han tilhører også verdenseliten i langsjakk og er en mulig VM-utfordrer for Carlsen i fremtiden.

Det er ikke første gang Vachier-Lagrave topper verdensrankingen i lynsjakk. Det er større svingninger på lynsjakklisten, og Carlsen har derfor ikke vært like dominant på denne rankingen som i andre disipliner.

Det har blitt uvant å se en sjakkranking uten et norsk flagg på toppen. Men slik ser altså lynsjakkrankingen ut i skrivende stund. Dette er rankingen på 2700chess.com, som oppdateres live. Tradisjonelt er det mer prestisje knyttet til den offisielle rankingen til FIDE, som oppdateres hver måned.

Da Vachier-Lagrave ble gratulert med førsteplassen, svarte han ydmykt:

– Jeg legger ikke for mye vekt på det. Det er fint, men ratingen svinger, sa Vachier-Lagrave i den offisielle direktesendingen.

– Magnus er verdens beste lynsjakkspiller. Ratingen hans gjør ikke noe.

Maxime Vachier-Lagrave har tatt steget opp til toppen av verdensrankingen i lynsjakk. Her er han i aksjon mot Levon Aronian torsdag kveld.

Bae: – Ikke favoritt

Vachier-Lagrave skal nå ut i London Chess Classic-finale mot Hikaru Nakamura, som slo ut VM-utfordrer Fabiano Caruana.

Dersom Vachier-Lagrave ikke taper lynsjakkpoeng i finalen, vil han være verdensener i lynsjakk når han ankommer St. Petersburg. Der skal VM i lyn- og hurtigsjakk spilles i romjulen.

– Jeg synes det er høyst sannsynlig at Magnus er nummer 1 etter VM, og han er min favoritt i lynsjakk i overskuelig fremtid. Vachier-Lagrave er god og hvis noe uventet skulle skje med Magnus, kan jeg godt tenke meg at franskmannen er klar til å slå til, analyserer stormester Jonathan Tisdall.

Heller ikke NRK-ekspert Torstein Bae endrer mening etter at skiftet på verdensrankingen.

– Vachier-Lagrave er ikke favoritt i VM, slår Bae fast.

– Rankingen er bare en del av bildet. Magnus har vært best når det gjelder med tre gull i VM og er favoritt. Vachier-Lagrave blir utvilsomt én av de farligste konkurrentene, fortsetter Bae.

Carlsen: – Jeg skal ta tilbake «trippeltronen»

Vachier-Lagrave tok sølv i lynsjakk-VM i 2015. Da ble Carlsen nummer seks. Men de siste årene har Carlsen klart seg langt bedre enn franskmannen i lyn- og hurtigsjakk-VM.

I St. Petersburg går Carlsen for å vinne både hurtigsjakk-VM og lynsjakk-VM, slik at han er regjerende verdensmester i alle tre disipliner.

– Jeg skal ta tilbake «trippeltronen». Ingen tronrøvere vil være tillatt, sa Carlsen til sin VM-sekundant Jan Gustafsson onsdag, i en samtale vist på chess24.com.

VM i lyn- og hurtigsjakk spilles mellom 26. desember og 30. desember.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen
  2. Sjakk