– Det vil være veldig rart med VM uten Magnus Carlsen

Sjakkforbundet håper og tror på løsning.

Magnus Carlsen står i fare for å miste VM-tittelen fra i fjor. Han har frist til fredag på å signere kontrakten til VM-kampen i Sotsji. Her fra sjakk-OL i Tromsø i sommer.

– Det er ikke uvanlig at det er en del uklarheter underveis foran en VM-kamp. Så dette er langt ifra spesielt, sier Geir Nesheim til Bergens Tidende.

Han er generalsekretær i Norges Sjakkforbund (NSF) og følger spent med på hva som skjer med den kommende VM-kampen.

Magnus Carlsen skal etter planen møte Vishwanathan Anand til VM-kamp i november. Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) ønsker å arrangere VM i russiske Sotsji, men Carlsen har ikke signert noen kontrakt.

Teamet rundt Carlsen er blant annet bekymret for den politiske uroen. FIDE har satt en frist ut måneden, det vil si til søndag, med å signere. Carlsens manager Espen Agdestein har forsøkt å få utsatt fristen, men FIDE har avslått dette.

Tiltro til teamet

I stedet har FIDE gjort det klart at Carlsen mister verdensmestertittelen om han ikke møter opp i Sotsji.

– Jeg tror at Magnus og co vil finne en løsning med FIDE som begge kan leve med. Jeg vet at det er dialog mellom partene. Dette ligger til Team Carlsen, og jeg har full tiltro til at de velger det beste for Carlsen. Vi i sjakkforbundet bistår så godt vi kan og støtter opp om Team Carlsen, sier Nesheim.

– Det er veldig viktig at Carlsen stiller i VM. Det vil være veldig rart med VM-kamp uten Magnus Carlsen, sier generalsekretæren.

Skulle regjerende verdensmester Carlsen trekke seg, er det ikke første gang noe slikt skjer. Bobby Fischer nektet i 1975 å forsvare tittelen mot den sovjetiske utfordreren Anatoly Karpov. Karpov ble dermed utropt til ny verdensmester uten kamp.

– Jeg tror at dette løser seg, sier Nesheim til BT.

«Katastrofe»

Det finnes flere som ikke er like optimistiske. Eksperter som NRK har snakket med mener at mye tyder på at Magnus Carlsen mister VM-tittelen i sjakk på walkover. FIDE har gjort det klart at Sergej Karjakin vil gå inn og erstatte Carlsen hvis han ikke signerer.

– Jeg tror risikoen er veldig stor for det, dessverre. Det ser ut til å gå mot en katastrofe for verdenssjakken og for Magnus Carlsen, sier NRK-ekspert Atle Grønn.

– For det første spiller Magnus i USA nå, og det er vanskelig for ham å ta dette innover seg. Jeg tror ikke de fraviker det de har sagt, at han ikke kommer til å signere noe før etter turneringen. Vi har tidligere sett at det er viktig for Magnus å spille sjakk under omstendigheter han trives med. Jeg tror han er villig til å sette hardt mot hardt og eventuelt miste VM-tittelen, sier Grønn.

Hevn?

Manager Espen Agdestein sa til BT onsdag at FIDE hadde gitt et endelig avslag på å få utsatt fristen.

– Vi vurderer nå situasjonen og hva vi gjør videre. Noe mer kan jeg ikke si nå.

I en VG-kommentar skriver Ole Kristian Strøm at det slett ikke er sikkert at Magnus Carlsen undertegner VM-kontrakten, selv om det skulle bety at han mister muligheten til å forsvare VM-tittelen.

«Den norske verdensmesteren har en integritet som gjør at han aldri vil signere noe som er imot hans overbevisning. For Magnus Carlsen varer ærligheten lengst», skriver Strøm.

«Vi kan ikke utelukke at det som nå skjer er en hevn fra FIDE-toppene for at Carlsen støttet motkandidaten Garry Kasparov da omdiskuterte Kirsan Iljumzjinov ble gjenvalgt som president i Tromsø for noen uker siden», skriver han videre.