Sjakk

Magnus Carlsen får kjempe om VM-tittel på hjemmebane: – Et enestående tilfelle

Nå kan nordmannen bli verdensmester også i fischersjakk.

Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura spilte om den uoffisielle verdensmestertittelen i Fischer Random på Henie-Onstad kunstsenter i fjor. Første trekk ble utført av statsminister Erna Solberg. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

  • Pål Strande Gamlemoen
    Journalist

I oktober spilles finalene i VM i fischersjakk på Henie Onstad Kunstsenter i Bærum. Kvalifiseringen foregår på internett allerede fra slutten av april.

Konkurransen ble arrangert også i fjor. Da vant Magnus Carlsen, men turneringen var ikke da anerkjent som et offisielt verdensmesterskap.

Les også

Tysk vidunderbarn vekker internasjonal interesse. I dag kan han sjokkere mot Magnus Carlsen.

Det blir den nå. Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) har nemlig anerkjent konkurransen som et offisielt verdensmesterskap.

Det opplyser Arne Horvei fra arrangør Dund AS i en pressemelding.

– Det er et enestående tilfelle at Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) anerkjenner en ny variant av sjakk, så dette var en beslutning som måtte være nøye gjennomtenkt, sier FIDE-president Arkady Dvorkovitsj i pressemeldingen.

– Et steg videre for sjakks størrelse i Norge

– Dette er et steg videre i retning av at sjakk blir større og større i Norge, sier Morten L. Madsen.

Han er president i Norges Sjakkforbund – og opplyser at Magnus Carlsen vil gå inn i semifinalen i turneringen.

– Fischersjakk er en spennende form for sjakk, som krever at spillerne mer eller mindre fra første trekk må bruke egne kreative ferdigheter, og ikke i så stor grad kan basere seg på åpningsforberedelser. Det går mer mot det som er selve kunsten i sjakken.

Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn mener anerkjennelsen betyr veldig mye for sjakken.

– Man kan sammenligne det med å innføre en ny gren i langrenn.

Les også

Tysk vidunderbarn vekker internasjonal interesse. I dag kan han sjokkere mot Magnus Carlsen.

Forberedelsene havner i bakgrunnen

Fischersjakk er annerledes klassisk sjakk ettersom brikkene blir plassert tilfeldig på brettet før partiet begynner. Brikkene er de samme, men før partiet trekkes altså startposisjonen for offisersbrikkene. Resultatet blir to symmetriske, men tilfeldige stillinger.

Dermed må spillerne lene seg mer på intuisjon og sjakkforståelse enn forberedelser.

Spillemåten ble oppfunnet av sjakklegenden Bobby Fischer.

Dermed ender gjerne færre partier med remis.

– Man får en stilling som ikke er blitt analysert tidligere. 1500 år med sjakkteori og 20 år med dataanalyse forsvinner. Den vitenskapelige delen kommer i bakgrunnen, sier Grønn, som også er ekspert for NRK.

– Det blir ren hjerne-mot-hjerne. Vi får sjakken i en renere form. Vi så alle remisene mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana i VM-kampen. De var produkter at forberedelsene og nivået er ekstremt høyt. I fischersjakk er man mer på bar bakke.

Derfor passer varianten Carlsen godt

Magnus Carlsen vant som nevnt fjorårets mesterskap. Grønn forklarer hvorfor fischersjakken passer nettopp Carlsen så godt.

– Han er ikke den største vitenskapsmannen sammenlignet med Sergej Karjakin og Caruana, men han er det reneste sjakktalentet.

Grønn forklarer hvordan lek med sjakken var virtig i Carlsens utvikling. Nettopp lek-elementet er sentralt i fischersjakken.

– I fischersjakken er det spenning fra første stund. Det blir mye mer lek og spill.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen
  2. Sjakk