Indisk sjakkekspert: - Anand sliter med nervene

Vishy Anand sliter «alltid» etter to timers spill mot Magnus Carlsen. Det bekymrer inderne.

Viswanathan har fått trøbbel i den tredje timen begge dager mot Magnus Carlsen. Indiske medier begynner å lure på om han er for nervøs og for lite utholdende til å klare kampen mot den 20 år yngre nordmannen.

SOTSJI (Aftenposten): Lørdag, første parti: Den indiske utfordreren starter med hvit og har en sterk åpning. Han ser friskest ut og ligger veldig godt an på spillebrettet i Sotsji. Men etter drøye to timer gjør han en feil. Magnus Carlsen tar fra da av føringen. Kampen ender uavgjort.

Søndag, andre parti: Magnus Carlsen åpner med hvit og har i store deler av kampen føringen, men Anand er med og er i perioder i god posisjon til å spille for remis. Men etter to timers spill, et stykke ute i den tredje timen, gjør han feil.

Bekymring i India

Magnus Carlsens manager Espen Agdestein sammen med den indiske reporteren Aniek Paul.

Når han feiler to dager på rad i den tredje timen, begynner det indiske sjakkpublikum å lure på om deres helt sliter. Sliter med å holde ut mot Magnus Carlsen. En spiller som er kjent for å gjøre få feil i sluttspill og som holder ut til absolutt siste mulighet til å vinne/tape kamper.-  Min konklusjon er at Anand sliter med å holde nervene under kontroll og å konsentrere seg etter at de to første timene er passert, sier en bekymret indisk sjakkreporter, Aniek Paul, fra Hindustan Times.

- Ikke katastrofalt

Han er oppriktig bekymret for om Anand allerede er sjanseløs i kampen mot Carlsen. Nordmannen leder 1,5 mot 0,5 etter to kamper. Carlsen har et klart overtak.

- Det er bekymringsfullt. Om det ikke er en trend allerede, så skjedde det to dager på rad. Anand gjorde dumme feil i den tredje timen. Feil som ble skjebnesvangert for utfallet av partiene, sier sjakkjournalisten fra India.

Anand selv vil ikke umiddelbart være med på at dette er en trend. Det har vært snakket mye om aldersforskjellen mellom Anand og Carlsen. Nordmannen er 20 år yngre og trolig i en god del bedre fysisk form enn sin indiske motstander.

- Jeg gjør feil, men de er ikke katastrofale. Det er fortsatt god tid igjen av kampene på dette tidspunktet til å rette opp feilene, forklarte Anand etter tapet søndag.

Danske Peter Heine Nielsen er Magnus Carlsens sekundant. Han er sjakkfaglig nærmest Magnus Carlsen i løpet av VM-kampene i Sotsji. Han er den som Magnus diskuterer strategi og muligheter med både før, og etter kamper. I en periode på ti år (2002 til 2012) var Peter Heine Nielsen trener og sekundant for Vishy Anand. Han kjenner inderen bedre enn de fleste.

- Jeg vil ikke gå så langt som å si at det er alderen som tynger. Unge spillere kan også gjøre feil i tredje time, sier Nielsen til Aftenposten.

- Det handler vel kanskje like mye om at Magnus spiller veldig god sjakk for tiden, sier Nielsen.

Soving og basket

Dagen etter seieren i det andre partiet var det hviledag i VM-byen Sotsji. Magnus Carlsen brukte dagen til å sove lenge. Deretter bar det ut på basketballbanen for en lang kamp i solen som fortsatt varmer godt ved Svartehavet til tross for at kalenderen viste 10. november.

- Magnus har hatt fin og rolig dag. Han var selvfølgelig godt fornøyd med at han vant det andre partiet. Det er stor forskjell på å vinne og å tape kamper, sier Carlsen-manager Espen Agdestein.

Fakta:

Slik følger du sjakk-VM

Partiene starter kl. 13.00. Vår sjakkekspert Johannes Kvisla guider deg gjennom partiene.