Med inspirasjon fra e-sport vil Carlsen-teamet gjøre sjakk til levebrød for flere: – Bare i startfasen av hva vi kommer til å se
I en sjakk-verden hvor flere tror at spillet har en fremtid som e-sport, vil også Magnus Carlsen og hans team ta en del av kaken.
Mandag skrev Aftenposten om hvordan blant andre den internasjonale sjakkpresidenten, sjakknettstedet Chess.com og strømmegiganten Twitch.tv ser store muligheter i en e-sportifisering av sjakken.
Det er en utvikling også Magnus Carlsen-leiren ønsker å være med på.
– Sjakk er en av de få globale sportene som ikke har kommersialisert seg ordentlig. Jeg tror den kommersialiseringen innenfor sjakk drives av den digitale virksomheten. Det kommer til å bli noen store digitale aktører som arrangerer turneringer hvor man får et mer e-sportaktig preg på det, sier Carlsen-manager Espen Agdestein.
Gjennom selskapet Play Magnus ønsker Carlsen å være en av de store aktørene på dette markedet.
Derfor har de det siste året fusjonert med chess24.com, en av verdens største leverandører av sjakkvideoer- og nyheter, og kjøpt opp Chessable, et nettsted der spillere kan lære sjakkåpninger.
Flere store aktører vil ta sjakken inn i ny tidsalder: – Sjakkspillere kan bli fremtidens e-sportshelter
Flere turneringer
Bare en kort måned før Carlsen møtte Wesley So i VM-finalen i fischersjakk, spilte han første runde i Banter Blitz Cup. I online-turneringen som foregår på plattformen chess24.com, sitter spillerne foran dataskjermen og snakker med tusenvis av seere samtidig som de tar trekkene sine.
Totalt deles det ut 50.000 dollar i turneringen, men ikke alle pengene gis til dem som spiller best. Også spillere som leverer det beste «innholdet» blir premiert, blant annet den med flest «likes» på en enkelt YouTube-video.
– Banter Blitz Cup er ett skritt i hva vi prøver å få til, sier daglig leder i Play Magnus, Andreas Thome.
I skrivende stund er det, ikke overraskende, Magnus Carlsens første kamp i turneringen som har flest visninger med 110.000. I den drøye timen kampen varte, begeistret Carlsen publikum med både blendende spill og flere fleipete kommentarer.
– Det er veldig viktig for å kunne videreutvikle produktet at vi lager morsomme formater og at det er kult for publikum, sier Thome.
Det løse og ledige turneringsformatet på nett hvor profesjonelle spillere deltar, tror Carlsen-manager Agdestein at vil vokse raskt.
– Der er vi nok bare i startfasen av hva vi kommer til å se. Det er nok flere aktører som vil melde seg på, og jeg tror det kommer til å bli mer penger i det segmentet. Flere sponsorer blant annet, sier han.
Carlsen-selskap har kjøpt opp to nettsteder: – Vi taper penger fortsatt
Vil profesjonalisere sjakken
Med flere sponsorer og mer penger, følger også en større profesjonalisering.
– Jeg tror det vil bli flere som kan leve av sjakk. Det vil bli mer attraktivt å knytte til seg sjakkspillere for aktørene digitalt. I dag blir det mer tilskuere fra over hele verden, mener Agdestein.
Selv om Play Magnus naturlig nok har som mål å tjene penger på virksomheten, har de også et mål om å gjøre sjakken til et levebrød for flere.
– Det er få som kan livnære seg av det. Det er en utfordring i dag i forhold til andre sporter. Det er viktig for oss å gjøre noe med. Nå fokuserer vi på hvordan vi kan stimulere det som industri, sier Thome.
Og der er Banter Blitz Cup bare et lite steg på veien for Play Magnus og daglig leder Thome.
– Uten å si for mye, så kan man si at vi kommer ikke til å stå stille. Vi kommer til å fortsette å kjøre på. Vi har veldig tro på at sjakk er noe som er i tiden og noe som kan bli enda større.