Wall Street Journal: Niemann har trolig jukset i over 100 sjakkpartier

En ny etterforskning utført av Chess.com viser at Magnus Carlsen-rival Hans Niemann (19) trolig har jukset i over 100 sjakkpartier. Det skriver storavisen Wall Street Journal.

Hans Niemann.

Den New York-basert avisen har sett en 72 sider lang rapport fra nettstedet Chess.com. Sjakknettstedet kommer med en knusende konklusjon mot Niemann, og mener den omstridte 19-åringen «trolig har jukset» i over 100 online sjakkpartier.

Nettstedet vil ikke konkludere med at Niemann har jukset utenfor online-universet, men poengterer at resultatene «statistisk er ekstraordinære», skriver Wall Street Journal tirsdag kveld.

Ifølge rapporten skal 19-åringen ha mottatt ulovlig assistanse i mer enn 100 online-partier, så nylig som i 2020. Det står at flere arrangementer med premiepenger er inkludert i de over 100 mistenkte sjakkpartiene.

Timingen for offentliggjøringen er også spesiell: Det amerikanske sjakkmesterskapet, der Niemann etter planen skal delta, starter kl. 20 onsdag. Åpningsseremonien er kl. 00.30 i natt, norsk tid.

Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) har også startet en granskning av Carlsen og Niemann.

– Er det nok beviser til å rettferdiggjøre en anklage om juks? Hvis vi konkluderer med det, vil vi gjennomføre en passelig straff gjennom Fides etiske- og disiplinære komité. Vi kommer imidlertid også til å granske om det har kommet falske anklager i saken, forteller Klaus Deventer fra Fide.

I pressemeldingen skrev Fide at de skal innhente og analysere data og bevismateriale, og granske påstander som har kommet i offentligheten.

– For sjakksamfunnets del ber vi folk om å unngå spekulasjoner om utfallet og mulige sanksjoner i saken før alle fakta i saken er vurdert og en ordentlig gransking er gjennomført, uttaler styremedlem i Fair Play-kommisjonen Salomeja Zaksaite.

Blir Carlsen funnet skyldig i falske anklager, kan han risikere en utestengelse fra spillet. Bøter er også en mulig straff, men er uvanlig, ifølge Deventer.