Da Carlsen hørte NRK-profilens kommentarer, kom han med en freidig replikk

— Den beste tilbakemeldingen jeg har fått, sier Torstein Bae som følges av hundretusener av TV-seere i NRKs sjakksendinger.

Torstein Bae er NRKs populære sjakkekspert under sendingene. Her i studio før en av maratonsendingene på Marienlyst.
  • Nicholas Bergh

Året er 2010. Det pågår en prestisjetung sjakkturnering i Kristiansund. I et stort rom sitter Torstein Bae og kommenterer et sjakkparti. Det er imidlertid bare tre som følger med.

Én av dem, som står bakerst i lokalet, er Magnus Carlsen. Når Bae er ferdig med sendingen, kommer den da 20 år gamle sjakkstjernen bort. «Hvis jeg ikke hadde visst bedre, hadde jeg trodd at du hadde peiling», sier Carlsen med et glis.

Les også

Bredt glis hos Carlsen: Slik skal Karjakin overvinnes til slutt

— Det er den mest positive tilbakemeldingen jeg har fått som sjakkspiller noen gang, sier Bae i dag.

— Det var morsomt sagt. Jeg tok det som en positiv tilbakemelding, at det hørtes ut som jeg hadde peiling, legger han til.

Torstein Bae husker godt tilbakemeldingen fra Magnus Carlsen.

Han sitter i en sofa på NRKs hovedkontor på Marienlyst. Seks år etter kommentatordebuten i Kristiansund har mye endret seg.Da Bae i 2010 kommenterte turneringen, som hadde Carlsen, Vishy Anand, Judit Polgár og Jon Ludvig Hammer som deltagere, satt han i rommet ved siden av spillelokalet. Det ble trukket en kabel fra der Bae satt til produksjonsrommet. Det fantes ikke noe analysebrett, Bae måtte bare kommentere et videobilde av brettet.

LEST DENNE? Da denne mannen plutselig dukket opp på Carlsens VM-kamp, innså eksperten hva som står på spill for Putin.

«Hvorfor er ikke du med i VM?»

Sendingene ble imidlertid en suksess. Og da Carlsen spilte sin første VM-kamp tre år etter – satset NRK tungt. I dag har sjakksendinger – og Bae – blitt allemannseie.

Hundretusener følger sjakksendingene med Bae under VM – under det fjerde partiet var det i snitt 346.000 seere på NRK 2. Og etter den herlige kommentaren fra Carlsen har det blitt mange flere tilbakemeldinger på Bae.

Torstein Bae er ekspertkommentator under NRKs sjakksendinger.

— Magnus mente jeg hørtes bedre ut som kommentator enn det jeg faktisk er som sjakkspiller. Det er morsomt, for på Twitter er det alltid noen som spøker og skriver til meg, «hvorfor er ikke du med i VM?» Folk får kanskje inntrykket av at jeg er god når jeg sitter der, men jeg er bare en hobbyspiller på høyt nivå.I en tekstmelding til Aftenposten roser sjakkpresident Morten Madsen Baes evne til å nå ut bredt med sin sjakkunnskap. Bae merker også at sjakkfeberen på ny herjer. Han har flere ganger blitt stoppet på gaten av nyfrelste sjakkseere de siste dagene. Noen henvendelser er rarere enn andre.

— For noen dager siden ringte en fyr fra Sarpsborg. Han var så utrolig opptatt av at jeg måtte fortelle Magnus at han måtte få i seg ananas i løpet av partiet. Det kunne være ananasjuice eller ananasringer. Men ananas skulle visst være veldig oppkvikkende, sier Bae med et glis.

LEST DENNE? Carlsen får tyn fra mange, men russisk sjakkikon går i stedet til angrep på forbundet

Dropper kaffe

Det er ikke bare Carlsen som kunne trengt oppkvikkere i disse dager. For Bae blir det veldig lange dager, men han klager ikke. Han er stort sett på plass på Marienlyst klokken 15 hver spilledag. Etter planlegging og sminke starter sendingen 19.45. Så er det klart for opptil seks-syv timer med sjakk. Det medfører utfordringer.

— Jeg pleier å drikke mye kaffe, men jeg kan ikke det nå. Vi har jo ikke pauser, og jeg føler jeg ikke kan gå på do. Det er uheldig hvis det kommer flere trekk, og så er ikke jeg der.

LEST DENNE? Sjakksjef forutså Carlsen-tapet i runde 8. Her er tegnene han oppdaget

Under årets VM har Bae vært på plass for å formidle alle de dårlige – og gode – nyhetene. Da Magnus Carlsen gjorde en kjempetabbe i det åttende partiet, utbrøt Bae «oooooooj». Øyeblikket etter kom det et samstemt «ooooj» fra resten av studio.

Slike dramatiske øyeblikk har gjort sjakk til et populært TV-fenomen i Norge. I helgen kan dramatikken nå nye høyder – med Magnus Carlsens verdensherredømme i spill. Men selv om Carlsen tidvis har vist dårlig form i New York, sliter Bae med å se for seg Karjakin som verdensmester.

— Jeg kan nesten ikke tro det. Det ville vært den største sensasjonen siden 1935, da Alexandr Alekhin tapte for Max Euwe, sier Bae.

Hør Aftenpodden Sport. Hvor det blir sjakksnakk, Steven Gerrard, Bjørgen-maskinen og kalkuner på Manhattan: