Ekspert om Carlsen og Karjakin: - Sjokkerende

Jon Ludvig Hammer er veldig imponert.

Jon Ludvig Hammer er dypt imponert over Sergej Karjakin og Magnus Carlsen.

Det hadde gått 30 dager siden de tok hverandre i hendene for siste gang i New York – men nå var de der igjen. Overfor hverandre – kun adskilt av et sjakkbrett.

I runde 5 av lynsjakk-VM barket Magnus Carlsen og Sergej Karjakin sammen igjen.

Det endte med en aldri så liten revansje for Karjakin.

Du kan se hvordan spillerne ligger an etter 12 runder her.

Les også

Carlsen tilkalte dommeren etter dramatisk tap for Karjakin

Her gliser Sergej Karjakin like før partiet mot Magnus Carlsen.

Partiet var lenge jevnt, men så mistet Carlsen dronningen etter det NRK-ekspert Torstein Bae beskrev som en «nybegynnertabbe».

Carlsen kjempet videre, men tapte til slutt.

– Egentlig sjokkerende

Det nederlaget kan potensielt bli avgjørende i gullkampen. For Karjakin og Carlsen er de to store gullfavorittene i Qatar etter dag 1.

Begge er på 10 poeng etter 12 runder. Det er 1,5 poeng ned til forfølgerne. Carlsen spilte seg inn i tetsjiktet på glimrende vis, med seks seire på de siste syv partiene.

– Jeg forventer alltid kvalitet fra Magnus. I hurtigsjakken var jeg, om noe, skuffet. Men i dag viste han gode, gamle takter, sier Jon Ludvig Hammer, Norges nest beste spiller og en god venn av verdensmesteren.

– Magnus har spilt så bra, at det egentlig er sjokkerende at han ikke leder turneringen. Både Karjakin og Carlsen viste klasse i dag.

Magnus Carlsen speider ut i spillelokalet underveis i lynsjakk-VMs første dag.

- Må fokusere på mitt

Dermed venter et kappløp mellom rivalene fredag. Underveis i turneringen torsdag avviste imidlertid Carlsen at han lar seg stresse av Karjakins fremgang.

Carlsen lå også helt i teten etter første dag av lynsjakk-VM i fjor. Da kollapset imidlertid Carlsen, og endte til slutt på en sjetteplass. Det gjør at han ikke tar av etter torsdagens glimrende prestasjoner.

- Det er veldig bra, men jeg vet det er mange gode bak meg, og jeg må spille mot alle de beste for å ta det her, sier Carlsen til NRK.

Les også

Plutselig kunne man høre et skrik i salen. Carlsen «visste ikke at det var så lytt»

– Bortimot ustoppelig

Jon Ludvig Hammer tror ikke en kollaps ligger i kortene for Carlsen i dag.

- Det som gjorde at han kollapset da, var at han tapte det siste partiet den første dagen (mot Karjakin, journ. anm.), og han klarte ikke å få det ut av hodet. Denne gangen fikk han seks seire og en remis på de siste syv partiene. Derfor kommer han til å ha godfølelsen, og en Magnus med godfølelse, er bortimot ustoppelig, sier Hammer.

– Hvem tror du vinner kappløpet, Carlsen eller Karjakin?

– Carlsen er den beste spilleren, så jeg tror han vinner, sier Hammer.