Sjakk

Magnus Carlsen satset alt i VM-drama: – Veldig, veldig risikabelt

Verdensmesteren hugget til, og remis så svært usannsynlig ut. Men så tok partiet en uventet vending.

Her er Magnus Carlsen og Fabiano Caruana i åpningen av partiet. Foto: World Chess

 • Nicholas Bergh

FABIANO CARUANA-MAGNUS CARLSEN 0,5–0,5

LONDON: På dagen fem år etter at han sikret VM-tittelen i Chennai, satte Magnus Carlsen tittelen på spill med aggressiv sjakk i London.

– Det var veldig, veldig risikabelt. Jeg tror begge spillere virkelig ville vinne i dag. Fabiano lot på en måte Magnus angripe, og Magnus gikk for det, sier Storbritannias beste sjakkspiller David Howell, som fulgte partiet i spillelokalet.

Det så lenge ut til å bli alt eller ingenting for Carlsen. Mange eksperter gikk langt i å utelukke remis. Men de tok feil. Til slutt tok spillerne hverandre i hånden etter drøye fem timer spill.

– Det ble for komplisert og for mye som sto på spill. Det var hovedgreia. Jeg kunne spilt bedre, sier Carlsen på pressekonferansen etter partiet.

 • FIKK DU MED DEG DETTE? Norsk ekspert vil endre VM-reglene.

– En perfeksjon vi ikke har sett før

Computervurderingene viser imidlertid at både Carlsen og Caruana gjorde svært få feil i torsdagens parti. Sjakkekspert Atle Grønn er mektig imponert over nivået på partiet.

– Det er en perfeksjon vi ikke har sett før. Det ender remis, men det var en ren tilfeldighet. Det var så mange komplikasjoner, sier Grønn.

– Men tanke på kompleksiteten i dette partiet er det eksepsjonelt høyt nivå, legger han til.

Til slutt endte spillerne opp med et sluttspill der Caruana hadde en hårfin fordel, som han ikke klarte å gjøre om til seier.

– På pressekonferansen virket Magnus helt tom for krefter, helt uten energi, mens Caruana smilte litt. VM-kampen tærer på begge to. Jeg tror Magnus er glad for at det er fridag i morgen. Han virker veldig utslitt, sier Grønn.

I intervjuet med NRK etter partiet beskrev Carlsen dagen som «blytung». Men det endte remis – den mest dramatiske remisen i VM så langt.

Her er Fabiano Caruana og Magnus Carlsen på pressekonferansen etter parti 10. I midten sitter ordstyrer Daniel King. Foto: World Chess

– Et umenneskelig trekk

For etter at spillerne begynte med å følge mønsteret fra parti 8, en siciliansk åpning, tok partiet etter hvert av.

Carlsen brukte god tid innledningsvis. Caruana hadde åpenbart overrasket ham litt i åpningen. Men verdensmesteren håndtere stillingen godt. I andre spilletime begynte sjakkekspertene å bli begeistret for Carlsens angrepsmuligheter.

– Det ble en veldig, veldig tveegget stilling. Begge tok stor risiko, sier Caruana etter partiet.

Her er en tankefull Magnus Carlsen noen sekunder før VM-partiet startet. Foto: World Chess

Da Magnus Carlsen spilte b5 i det 21. trekket, var all tvil feid til side: Han luktet blod. Carlsen ofret en bonde for å få angrepsbrikkene bedre koordinert. «Et umenneskelig trekk», sa sjakkeksperten Atle Grønn entusiastisk i NRKs direktesending.

Dette trekket, bonde til b5, skapte vill begeistring blant sjakkekspertene. I NRKs sending forklarte Carlsens manager Espen Agdestein trekket slik: «Det er ikke så lett å forstå. Han ofrer en bonde for å få brikkene litt bedre plassert. Hvit får en livsfarlig bonde, men plutselig samarbeider alle de svarte brikkene». Foto: Skjermdump, chess24.com

Det hyllede trekket førte riktignok til en stilling som kunne vippe begge veier. Carlsen satset hardt. Spenningen var på bristepunktet i VM-lokalet her i London.

«Prisen for hvert trekk nå er én million dollar og verdensmestertittelen», sa den amerikanske stormesteren Yasser Seirawan i livesendingen til Saint Louis Chess Club.

Satset alt

Det var bred enighet blant eksperter: Dette kunne umulig ende i remis. Til det var stillingen for ubalansert og vill. Begge spillernes klokker tikket dessuten nådeløst mot null.

Men så tok partiet en uventet vending.

Brikke etter brikke ble byttet av. Plutselig så stillingen langt roligere ut. Etter 40 trekk fikk dessuten spillerne påfyll av tid.

Sjakkcomputerne hadde aldri vist et glassklart overtak til Carlsen. Stillingen var imidlertid så komplisert at den krevde ekstrem presisjon av Caruana. Og nettopp det leverte Caruana.

– Det så veldig, veldig farlig ut. Jeg er imponert over at Caruana overlevde angrepet, sier stormester David Howell.

I sluttspillet var det dessuten Caruana som var nærmest seier. Supercomputeren Sesse mente Caruana på ett tidspunkt hadde en fordel tilsvarende omtrent en bonde. Amerikaneren klarte imidlertid ikke å avgjøre.

Dermed spilte Magnus Carlsen remis for 15. parti på rad – fordelt på European Chess Club Cup og VM.

Les mer om

 1. Sjakk
 2. Magnus Carlsen
 3. Fabiano Caruana

Relevante artikler

 1. SJAKK

  Carlsen åpnet VM med et brak. Så begynte han å rote.

 2. SJAKK

  Carlsen svarte på Caruanas dristige forsøk: – En stor suksess

 3. SJAKK

  Carlsens valg kritiseres: – Tidenes sjokk

 4. SJAKK

  Carlsen klarte ikke å hindre ny VM-rekord

 5. SJAKK

  Trekket som skremte Magnus Carlsen: – Jeg tenkte «oh, shit!»

 6. SJAKK

  Carlsens trekk fikk TV-eksperten til å reagere: – Et av de merkeligste trekkene jeg har sett ham gjøre