Bergens OL-håp klarte remis mot tysk stormester

Anita Grønnestad imponerte i Berlin.

  • Kim Bøyum

Norges kvinnelandslag i sjakk møtte Tyskland i Berlin onsdag og torsdag. Selv om det ble tap begge dager (1-3 og 1,5-2,5), er de norske fornøyde med prestasjonen. Spesielt utmerket bergenseren Anita Grønnestad seg.

31-åringen fra Fana klarte onsdag remis (uavgjort) mot stormester Elena Levushkina. Grønnestad er selv uten tittel, og motstanderen har nesten 300 ratingpoeng mer enn henne. Resultatet legges merke til i sjakkmiljøet, ifølge Gisle Bjugn, markeds— og kommunikasjonssjef i Norges Sjakkforbund.

— Anitas remis mot stormesteren for kvinner er meget imponerende, sier Bjugn.

Grønnestads store mål er å komme på Norges lag til sjakk-OL i Tromsø i august.

— Jeg kjemper om en av åtte plasser til OL, og ligger som nummer åtte på kvinnelisten i Norge akkurat nå. Det er veldig jevnt mellom flere, derfor blir denne kampen viktig for meg. Men jeg er klart lavere rangert enn tyskeren jeg møter, slik sett har jeg ikke noe å tape, sa Grønnestad til BT før kampen.

- Får ånden over meg

Hun startet med sjakk som tiåring, og var lenge veldig ivrig. På videregående gikk hun på sjakklinjen ved Norges Toppidrettsgymnas, og hadde Simen Agdestein som lærer. Da hun var ferdig der, ble det litt mindre sjakk for en stund, men siden har hun tatt opp igjen satsingen. I fjor deltok hun i EM for kvinnelandslag.

— I perioder får jeg ånden over meg, og jobber mye med sjakken. I andre perioder kan jeg legge det litt vekk og hente ny motivasjon før jeg går på igjen. Det fine med sjakk er du kan ta en pause og komme tilbake. Hvor lang tid det tar å komme inn igjen i spillet, varierer, men du har det i hvert fall inne, sier Grønnestad, som gleder seg over oppsvinget sjakk har fått i Norge etter Magnus Carlsens

VM-kamp i fjor høst.

— Jeg merker veldig at folk spør mer, kjenner forskjellige sjakkuttrykk og vil lære mer om sjakk. Det synes jeg er kjempeflott og spennende. Dessuten er det mange i familien som har lyst til å spille mot meg nå.

Carlsens søster ubeseiret

Ellen Øen Carlsen – verdensmester Magnus Carlsens søster – var den eneste norske spilleren som var ubeseiret etter dobbeltkampen i Berlin. Hun klarte to remiser mot Jade Schmidt, en spiller som har nesten 200 ratingpoeng mer enn Carlsen.

Yonne Tangelder var den eneste norske som vant et parti, mot Josefine Heinemann.

Norges førstebordsspiller (den høyest rangerte spilleren) Ellisiv Reppen tapte begge sine partier mot Zoya Schleining. Tyskeren har over 350 ratingpoeng mer enn Reppen, og det ble to meget tøffe oppgjør for Norges spiller.

— Tyskland var storfavoritter i oppgjøret, og vi er godt fornøyde med at tre av fire norske spillere presterte bedre enn forventet. Dette er meget god trening for de norske spillerne før sjakk-OL, sier Bjugn.

— Tyskerne mønstret et meget sterkt lag, og var klare favoritter på alle de fire bordene. Flere av de norske spillerne hadde gode muligheter til å vinne sine partier, men det er vanskelig å vinne på dette nivået. På tross av tapet er stemningen i laget god, og forventningene til hva Norge skal få til i sjakk-OL svært positive.